home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A minőségi tudás szolgálatában
Tóth Lívia
2008.03.13.
LXIII. évf. 11. szám
A minőségi tudás szolgálatában

Munkában a vegyészekA csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola a tavalyi iskolaév végén megkapta az ISO 9001 nemzetközi minőségi tanúsítványt. Ezt a szabványt a Vajdaságban eddig három középfokú oktatási intézménynek ítélték oda, a csókai mellett az adainak és a magyarkanizsainak.Török...

Munkában a vegyészek

A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola a tavalyi iskolaév végén megkapta az ISO 9001 nemzetközi minőségi tanúsítványt. Ezt a szabványt a Vajdaságban eddig három középfokú oktatási intézménynek ítélték oda, a csókai mellett az adainak és a magyarkanizsainak.
Török Tibor igazgató úr elmondta, büszkék az elért eredményre, de tovább dolgoznak a minőségellenőrzési program megvalósításán és bővítésén.
- Az iskola jövője függ a tanítás színvonalától. A tapasztalataim alapján állíthatom, hogy egyre kevesebb a diák, szinte harcot kell vívni minden tanulóért. Mi olyan szakembereket képezünk, akik hordozói lehetnek az ipari fejlődésnek, de a legkülönfélébb munkahelyeken is megállják a helyüket. Az utóbbi időben nagyon sokat tettünk iskolánkban az oktatás feltételeinek a javításáért. Jobb minőséget tudunk felmutatni a tanításban, a gyerekek tudásában, megváltozott a tanárok hozzáállása, szemlélete is. Csapatokat alakítottunk, melyek más-más szakterületeken fejtik ki tevékenységüket. A tanúsítvány megszerzéséhez szükséges anyagiakról az Apáczai Közalapítvány gondoskodott. Mivel náluk csak civil szervezetek pályázhatnak, a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület sietett a segítségünkre. Örömmel mondhatom, hogy az együttműködésünk továbbra sem szakadt meg, hiszen az újabb projektumunkat, amelynek az eszközfejlesztés volt a célja, hasonló módon bonyolítottuk le. Az Európai Közösségnél számítástechnikai eszközöket igényeltünk. Elképzelésünk sikerességét bizonyítja, hogy már megérkezett, és be is üzemeltük a 25 ezer euró értékű felszerelést. Mivel a szaktantermünk teljesen felújult, a régi számítógépeket az általános iskolának ajándékoztuk, illetve egyet-egyet a Móra Ferenc és a Sveti Sava Művelődési Egyesületnek adományozunk. Nálunk már nincsenek grafoszkópok, video- kivetítőket alkalmazunk, a tanároknak nem kell mappákkal, papírokkal szaladgálniuk. A tanáriban és a könyvtárban szintén van számítógépes sarok, internet-kapcsolattal és minden szükséges felszereléssel. Azt is hadd mondjam el, hogy az önkormányzat támogatásával rendbe hoztuk az összes tantermünk padlózatát - hangsúlyozta Török Tibor, és hozzátette, gyakran küldenek át az önkormányzatból és más helyekről olyan pályázatokat, amelyekről úgy gondolják, hasznát tudnák venni.
Megjegyzem, a könyvtárban - a dicsekvés szándéka nélkül - közszemlére tették azokat a könyveket, amelyeket az iskola tanárai írtak. Arra a kérdésünkre, várható-e valamilyen újdonság a beiratkozásoknál, az igazgató úr kifejtette, továbbra is a régi tagozatokat tervezik. Szerb és magyar nyelven a négyéves vegyésztechnikusi, valamint a hároméves élelmiszer-készítői, hentes és fodrász szakra várják a jelentkezőket. Újabb lehetőséget a négyéves fodrászati technikum és a kozmetikus szak kínálna, de ezeknek a bevezetése hivatalosan még nem jelent meg.
Kónya Sándor tanár úr, aki a minőségügyi megbízott szerepét látja el, arról számolt be, hogy az Apáczai Közalapítványnál nyert ötezer eurón laboratóriumi felszerelést vásároltak Belgrádban. Az akciót Varga István tanár úr, okleveles vegyész koordinálta. Az új műszereket, többek között a tízezred grammnyi pontosságú digitális analitikai mérleget, a centrifugát, az ezerszeres nagyítású binokuláris mikroszkópot, a polarimétert, a desztilláló készüléket - mint arról az iskolában tett sétánk során meggyőződhettünk - máris használják a diákok. Csetle Sóti Eszter tanárnő órájára kukkantottunk be, ahol szorgos munka folyt.
Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület elnöke megerősítette, szívesen segítenek, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy a tanulók a középiskolában is az anyanyelvükön részesüljenek megfelelő szintű képzésben. Közös elképzelésük, hogy az épülő Móra-ház tetőterében kollégiumot alakítsanak ki. Azt remélik, a megfelelő diákszállás idevonzza a tanulókat a szórványból is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..