home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A minimál stílus, avagy amikor a tér szolgálja az embert
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.11.22.
LXXII. évf. 46. szám
A minimál stílus, avagy amikor a tér szolgálja az embert

A minimál stílusban a rend és az egyszerű elemek teremtenek harmóniát.

Nagyon könnyűnek tűnik az irányzat követése egészen addig, amíg el nem kezdjük a lakásunk berendezését.

A minimál stílus európai gyökerei egészen a Bauhausig nyúlnak vissza. Mindez Walter Gropius építész nevéhez fűződik, aki az 1919-ben alapított iskolájában a korszak fontos képző- és iparművészeit kapcsolta össze. Ők a teljesen letisztult formát keresték, eltávolodva minden felesleges dekoráció alkalmazásától. Ezáltal a minimál a Bauhausból merítve alakította ki ezt az egyszerű, már-már puritán tértervezést. Az ebben a jegyben tevékenykedők célja, hogy az általuk kialakított lakások egyszerűek és mindenki számára érthetőek legyenek.

A minimál színpalettája teljesen behatárolt, ezáltal hatalmas józanságot igényel. Nem javasolt azoknak, akik ragaszkodnak a tárgyemlékeikhez, akik szeretik a polcon elhelyezett, apró csecsebecséiket. És nem mellesleg azoknak sem való, akik nem tudják fenntartani a lakásukban a pontos rendet. Ebben a miliőben nem megengedettek ugyanis a szerteszét hagyott használati tárgyak sem, mert a legapróbb káosz is azonnal észrevehető és zavaró. A legfontosabb, hogy a legkisebb dekorációs elemek, használati tárgyak is illeszkedjenek a berendezés többi darabjához.

AZ ELRENDEZÉS

A stílus nagyon térigényes. A lényeg a bútorok elrendezése, mert a térnek levegősnek, tágasnak kell hatnia. Kis alapterületű lakásban csak nagy kompromisszumok árán valósítható meg, de inkább nem ajánlott, mert a lakás zsúfoltnak tűnhet. A nagyobb elemeket szimmetrikusan, egy előre meghatározott ritmusban kell elhelyezni. Ezzel teremthető meg a minimalizmus kiindulópontja, az arány és a nyugalom.

Az osztatlan terű, minimalista otthonokban a bútorok választják el egymástól a nappalit az étkezésre, az ételkészítésre, illetve az alvásra, a  pihenésre használt terektől. Jellemzőek a nagyméretű ülőalkalmatosságok, melyek gyakran uralják a helyiséget.

Az ebben a stílusban kialakított konyha ismételten a kevés osztású térben érvényesül. Az általános fali csempe helyett inkább falra erősített edzettüveg-borítás vagy rozsdamentes acéllap alkalmazható. A bútorfogantyúk rejtettek. A háztartási gépek itt beépítve kapnak helyet. A használaton kívül levő eszközöknek a szekrényben van a helyük, emiatt a konyhabútorzat mindig nagy fiókos.

ANYAGOK

A formáknak és a mintáknak állandóan ismétlődniük kell. A berendezési tárgyak egysíkúak, ám rendkívül jó a minőségük. A textíliák, kárpitok, szőnyegek minta nélküliek. Ha előkelő hangulatot szeretnénk elérni, akkor a fát fémmel és meleg földszínekkel érdemes ötvözni. Ám ha fiatalos légkört akarunk teremteni, akkor válasszunk egyetlen élénkebb vezérszínt, melyet esetleg nagyobb felületen alkalmazunk — például egy egész falat is lefesthetünk vele —, vagy a szőnyegen, kárpiton köszön vissza. A szürkés színek, a meleg föld- és rozsdabarna egy parányi feketével, fehérrel, bézzsel, olajzölddel, halovány sárgával — legfeljebb két ellentétes színnel — nem bontja meg az összképet.

A padló legtöbbször világos, de a fekete burkolat is karakteres. Ha hiányoljuk a tér betöltöttségét, nyugodtan használjunk nagy szőrű szőnyeget.

A FÉNYEK FONTOSSÁGA

Örvendetes, ha sikerült bebútoroznunk az otthonunkat ezek alapján a tippek alapján, ám ne feledkezzünk meg a fények jelentőségéről sem. A gazdag, természetes fények nem nélkülözhetőek — éppen a viszonylag szerény színvilág miatt. A fények légiessé, melegebbé teszik ezeket a kifinomult tereket. Az ülőalkalmatosságok fölött minden esetben mennyezetvilágításra is szükség van, és a nagy állólámpa jelenléte is nélkülözhetetlen. Ezekkel is növelhető a tér.

DEKORÁCIÓS ELEMEK

A markáns, kiváló minőségű médiaberendezések, a lapos képernyőjű tévé, a legmodernebb hifiberendezés legalább annyira a stílus része, mint a bútorzat. Dísztárgyként legfeljebb egy padlóváza, esetleg néhány egyforma, polcra állított váza, kaspó jöhet szóba.

A minimál stílus még a lakberendezőnek is hatalmas kihívás, mert ennek során derül ki, hogy ismeri-e az aprónak tűnő, ízléses, választékos fortélyokat. Nagy feladat ebben a stílusban bebútorozni az otthonunkat, de ha van megfelelő szép- és arányérzékünk, akkor nyugodtan belevághatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..