home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A mindig változó és újjászülető tábor
Csizmadia Berák Benitta
2022.08.22.
LXXVII. évf. 33. szám
A mindig változó és újjászülető tábor

Az idei tiszaszentmiklósi kézművestábor kis lakói szinte egymásután jelentkeztek, 29-en a 25 kiírt helyre. Az eseménynek az Álmok világa címet adta Csizmadia Molli, az egyik fő szervező, a párjával, Juhász Norberttel.

Molliról érdemes tudni, hogy a táborban nőtt fel, és jó látni, hogy oktatóként is gyakorlottan vette a kihívásokat.

— Szerettem volna a gyerekeket bevezetni a szimbólumok világába s az álmodás fogalmába. Az álmokat ugyanis meg lehet fejteni, valósítani, és fejlődni is lehet bennük/általuk. Mindezt meg kell tanulni összekötni az alkotással, ami sikerült, hiszen szebbnél szebb megoldások születtek, sok mosollyal karöltve, ami felért egy sikerélménnyel — mesélte az elképzeléséről Csizmadia Molli.


A tábor résztvevői, oktatói, segítői 

A résztvevők korosztálya az idén elég vegyes volt, hattól tizennégy éves korig terjedt a skála. A helyiek mellett a környékbeli falvakból, városokból érkeztek, Zentáról, Csókáról, Hódegyházáról, Felsőhegyről, Adáról, Magyarkanizsáról, a legtávolabbról pedig, Kúláról, egy kislány jött. A táborba azért szeretnek visszajárni a gyerekek, mert mindig változik és újjászületik. A jelenlévőknek lehetőségük van betekinteni a hagyományőrzés világába, emellett új embereket ismernek meg, barátokat szereznek, alkotnak, zenélnek, kirándulnak, és sok tapasztalattal térnek haza.

Molli és Norbert Báló Andorral jó csapatot alkotott. Mindenkinek megvolt a maga feladata és felelőssége.

— Molli elsősorban az alkotómunkában segédkezett a gyerekeknek, valamint saját foglalkozásai is voltak, Andor a technikával, fotózással volt megbízva, jómagam pedig a játékok lebonyolításában vettem részt — mondta Juhász Norbert. Andor pedig hozzátette, számára az egész tábor élvezetes volt, hiszen számos új dologba kóstolhatott bele technikusként és alkotóként egyaránt.

A gyerekek hagyományos kézművesmesterségekkel — nemezelés, batikolás, makramé, szövés, kötés, varrás, fonás, gyertyaöntés stb. — ismerkedhettek, melyekben nagy segítség volt Molnár Jolánka, Borza Sz. Anna és ezeknek a soroknak az írója. A népi zenekultúrával kapcsolatos tevékenységek Molnár István és Recskó Szabolcs révén valósultak meg. Mindemellett a jelenlévők kollázzsal, festéssel, grafikai technikákkal is dolgozhattak. A tábor első napján Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője elsősegéllyel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat ismertetett. A tábortüzet és a tűzvédelmi szabályok betartatását Csizmadia Gábor vállalta magára. Külön köszönet jár a konyhásnéniknek, akik sokat dolgoztak azon, hogy a tábor helyszíne feltakarítva, frissen meszelve fogadja az érkezőket, valamint egész héten finom ételekkel kényeztettek mindenkit.

A rendezvényt a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ, valamint a helyi közösség mellett a falubeliek, szülők, barátok támogatták. A szervezők név szerint a bácsszőlősi Ugri Andreát és Róbertet, valamint Dienes Brigittát emelték ki.

Fényképezte: Báló Andor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..