home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A mikro-, a kis- és a középvállalkozások támogatásával indítanak
(gyg)
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
A mikro-, a kis- és a középvállalkozások támogatásával indítanak

Bővebben ismertette terület- és gazdaságfejlesztési programját a Vajdasági Magyar Szövetség. A stratégiáról Pásztor István, a VMSZ elnöke számolt be december 17-én, Szabadkán, az új városháza tanácstermében.

A stratégia kidolgozásának körülményeit már több alkalommal elmondták, ezért erre Pásztor ezúttal nem tért ki. Beszélt azonban arról, hogy a vállalkozásfejlesztés lényege, hogy a vállalkozók talpon tudjanak maradni, valamint hogy kenyérkeresési lehetőséget tudjon nyújtani azoknak, akik most munkanélküliek. A vezérmotívum tehát a vállalkozások megerősítése, munkahelyteremtés, lehetőségteremtés arra, hogy a vállalkozók új terméket, új értéket hozzanak létre.

A dokumentum nyilvános vita eredményeként lett beterjesztve a magyar kormányhoz, mely ez év november 18-án pozitív döntést hozott az elképzelés megvalósításáról, melyben partnerének a VMSZ-t tekinti. Akik megpróbálnak rákapcsolódni a programra, azoknak körülbelül annyi közük van hozzá, mint az alaszkai kutyaszánhajtó civil szervezeteknek — fogalmazott Pásztor.

A támogató az elkövetkező három évben ötvenmilliárd forintot folyósít a magyar költségvetésből ennek a programnak a megvalósítására. Akkora pénzösszegről beszélünk, mint az egész vajdasági költségvetés két és félszerese. A forrás, melyet fejlesztésre lehet felhasználni, az elkövetkező három évben áll majd rendelkezésre, és két tételből tevődik össze.

Egy harmincmilliárdos (60%) összeggel, valószínűleg belgrádi székhellyel létre fog jönni egy magyarországi, magyar bejegyzésű bank, mely kedvező hitelkonstrukciókon keresztül a nagyobb volumenű beruházásokat hivatott elősegíteni.

Egy húszmilliárd forintos összeg (40%) pedig vissza nem térítendő támogatás formájában kerül hozzánk. 2016-ban ötmilliárd, azaz mintegy tizenhatmillió euró, 2017-ben hét és fél milliárd, 2018-ban úgyszintén hét és fél milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Január 31-éig kell olyan helyzetbe kerülni, hogy a jövő évben rendelkezésre álló ötmilliárd forintos keretet elkezdhessék felhasználni. Ehhez mindenekelőtt létrehozzák azt az intézményes keretet, amelyen keresztül a folyamatot bonyolítani fogják. Ez egy létező alapítvány lesz, mely át fog strukturálódni, hiszen lebonyolító szerepe is kell hogy legyen. Az alapítvány fogja szakmailag áttekinteni a beérkező pályázatokat, illetve szakmai testületeket felállítani.

Vajdaság városaiban kezdetnek legalább hét-nyolc iroda nyílik meg annak érdekében, hogy tájékoztatni tudják az érdeklődőket, segítsenek abban, hogy el tudjanak járni ebben a folyamatban. Az első pályázati fölhívások január végén fognak megjelenni, az első támogatási szerződéseket pedig már március vége felé alá fogják írni a nyertesekkel. Pásztor hangsúlyozta, semmit nem kívánnak fű alatt, megkérdőjelezhető, nem átlátható módon működtetni, a pályázatok nyilvánosak lesznek, melyeket a médiában jelentetnek meg, illetve népszerűsítő rendezvények keretében ismertetnek az érdeklődőkkel.

Az első körben tíz olyan pályázati elképzelést fogalmaztak meg, amellyel a kisebb vállalkozói réteget, a mikro-, a kis- és a középvállalkozásokat hozhatják helyzetbe. A stratégia középpontjában a vállalkozás-, a mezőgazdaság- és a turizmusfejlesztés áll.

A részleteket Juhász Bálint és Fejsztámer Róbert ismertette pontokba szedve:

— gépvásárlás a kapacitás növelése, a meglévő kapacitások jobb kihasználása érdekében,

— szabványosítás, hogy a megfelelő mennyiségű terméket európai uniós elvárásoknak megfelelően lehessen előállítani,

— a turizmus fejlesztése, szállás- és étkeztetési kapacitások növelése,

— startup, vagyis induló és kezdő vállalkozások fejlesztése, támogatása megfelelő szakmai háttérrel és forrásokkal,

— házvásárlás mint a természeti kincsek és erőforrások megőrzése a közösség tulajdonában,

— mezőgép- és eszközvásárlás szántóföldi termesztéshez, szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztéshez, valamint méhészeti célokra,

— mezőgazdasági kultúrák öntözésére és öntözőrendszerekbe való beruházás,

— fóliasátorban való növénytermesztés,

— tenyészállatok és mének vásárlása,

— többéves ültetvények telepítése.

Ezek tehát azok a kategóriák és szerkezeti elemek, amelyekre január 31-éig kiírják a pályázatot. A tájékoztatón külön figyelmeztették azokat, akik nem foglalkoztak még pályázatírással, hogy használják ki a 30-60 napos határidőt, és ne az utolsó pillanatban kapkodjanak, illetve mindenki számoljon vele, hogy egy legalább 15%-os önrészt hozzá kell tennie ehhez a fejlesztési összeghez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..