home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A migránskérdés, a bulvársajtó és a magyarok
(—)
2015.10.04.
LXX. évf. 39. szám
A migránskérdés, a bulvársajtó és a magyarok

A közel-keleti migránsok mellett a hét fókuszában a horvát—szerb kapcsolatok mélyrepülése állt. Persze más is történt, ezekből szemezgettünk olvasóinknak.

Belgrád—Zágráb-csörte

A hét fókuszában a migránsáradat miatt a mélypontra zuhanó szerb—horvát diplomáciai kapcsolatok voltak. Naponta hírek sokasága érkezett arról, hogy a két fél a diplomáciai kommunikációban egyre keményebb mondatokat használt a másik ellen. Mindezt követte a határok lezárása, diplomáciai jegyzékváltás, sőt átmenetileg a szerb állampolgárokat sem engedték be Horvátország területére. A szerb—horvát csörtébe Szerbia oldalán Magyarország is bekapcsolódott. Ezekről a hírekről, a legújabb fejleményekről a szerb internetes média óránként számolt be. Folytatása ezen a héten...     (a Hét Nap összefoglalója)

Összeférhetetlenség?

A szerb kormány alelnöke és minisztere, Kori Udovički nem kívánta kommentálni azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a Continental Wind Partners cég tulajdonosa a sógora. A kormány alelnöke szerint nincs semmi oka emiatt a lemondásra, mert továbbra is élvezi a kormányfő bizalmát. Hogy ez valóban így van-e, azt erősen megkérdőjelezi, hogy a Pink Televízióban maga Vučić miniszterelnök jelentette ki, hogy a kormány egyik tagjának a nővére őt is meg az államot is megzsarolta, s ez volt az oka annak, hogy amerikai látogatása során negatív kampányt folytattak ellene. A bulvársajtó úgy tudja, hogy a Continental Wind a szerbiai áramelosztásban kívánt szerephez jutni, ami jelenleg lehetetlen, mert a törvények szerint az kizárólagos állami monopólium. Az amerikai hátterű cég nagyon biztos lehetett a dolgában, mert azt tervezte, hogy miután szerephez jut ezen a piacon, az áramot majd a piaci áránál háromszor drágábban fogja értékesíteni. A botránnyal hírbe hozott Kori Udovički az ezzel kapcsolatos felvetéseket a sajtó érdeklődésére megkerülte, s csak annyit nyilatkozott, hogy a miniszterelnök minden bizonnyal téves értesítéseket kapott.     (Kurir)

Mindent szabad Nikolić ellen

A múlt hét másik nagy belpolitikai botránya Tomislav Nikolić államelnök nevéhez köthető. Vojislav Šešelj, Nikolić volt főnöke és a Szerb Radikális Párt elnöke azzal vádolta meg Szerbia elnökét, hogy házasságon kívüli gyereke van. Persze ezzel a bulvársajtó is azonnal elkezdett foglalkozni. Stanislava Pak, Nikolić tanácsadója a Danas napilapnak minderre úgy reagált, hogy bizonyos bulvárújságok már két éve háborút folytatnak a köztársasági elnök ellen, és számos olyan bizonyíték van, amely azt támasztja alá, hogy nem is követik a tevékenységét. Pak szerint jelenleg ott tartunk, hogy a bulvársajtóban az igazság hazugság, a hazugság pedig igazság. Hogy igazak-e az állítások, melyek szerint Nikolićnak valóban házasságon kívüli gyermeke van, azzal kapcsolatban hivatalos helyről egyelőre nem érkezett minden kétséget kizáró cáfolat.     (Danas)

„Ezreket fogunk a magyarokkal munkához juttatni”

A Tisza Cipő magyarországi cég a múlt héten ünnepélyesen is megnyitotta zentai gyárát, melyben az autógyártáshoz szükséges elektronikai kábeleket állítanak elő. A megnyitón jelen volt Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is. A gyárban jelenleg 490 ember dolgozik, ebből 310 határozatlan időre felvéve. A megnyitó utáni sajtótájékoztatón a szerb miniszterelnök annak a várakozásának adott hangot, hogy Szerbia Magyarországgal együttműködve több ezer új munkahelyet hoz majd létre.     (Tanjug)

„Tíz év múlva megelőzzük Budapestet”

Néhány nappal később a Belgrád Víziváros óriásberuházás alapkőletételén Aleksandar Vučić miniszterelnök már úgy nyilatkozott, hogy a projektum megvalósulása után Belgrád az első nyolc európai turistaközpont egyike lesz. „Azt várjuk, hogy Belgrád az elkövetkező tíz évben a turisták számát tekintve megelőzi majd Budapestet.” A Belgrád Víziváros első beruházási szakasza egyébként 350 millió euróba fog kerülni. A teljes költségeket jelenleg 2 milliárd euróra becsülik.     (Blic)

Nem volt alkotmányellenes

Az Alkotmánybíróság úgy értékelte, hogy a nyugdíjcsökkentés nem volt alkotmányellenes. A taláros testület szerint a legtöbb nyugdíjast a megszorítások nem érintették, mert mintegy 750 000-en nem kapnak 25 000 dinárnál kisebb járandóságot. Az alkotmánybírák szerint nincs rá alkotmányos garancia, hogy az államnak egy meghatározott összeget kell fizetnie a nyugdíjasoknak.     (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..