home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A mese tanít, fejleszt, szórakoztat
2023.01.20.
LXXVIII. évf. 3. szám
A mese tanít, fejleszt, szórakoztat

A meséknek igen nagy jelentőségük van a gyermekek életében, ezekből a fantáziadús történetekből sokat lehet tanulni. A szellemi fejlődést is segíti a mindennapi mesehallgatás, csakúgy mint a képzelőerőt, az erkölcsi alapok megismerését, a személyiségfejlődést és az önbecsülést. A mesék segítenek a gyerekeknek megérteni a körülöttük lévő világot, a meséből megismerhető, hogy mi az erény és mi a vétek, a mese lehetőség arra, hogy a gyermekek megtapasztalják a dolgokat a fejükben, mielőtt a való világban tapasztalnák meg őket.

A mesékben bármi megtörténhet, de a végén mindig van megoldás, és ez megtanítja a gyerekeket arra, hogy kell lennie megoldásnak a való életben is, ez pedig az optimizmus alapja.

A felnőttkori jó szokások megalapozása gyermekkorban kezdődik, az olyan gyermekből pedig, aki olvas, olyan felnőtt lesz, aki gondolkodik. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni a meseolvasás fontosságát, a mesék ugyanis megtanítják a gyermekeket arra, hogyan kezeljék a konfliktusokat, vágyakat és kapcsolatokat egészséges módon. A mesék segítenek a gyerekeknek elsajátítani azokat a készségeket, hogy életük problémáit egészségesen oldják meg, így javul az életminőségük, és megtanulják, hogy súlyos helyzetekben is tudjanak boldogok és optimisták lenni, és hogy szeressék embertársaikat.

A meseolvasás ezenfelül fontos szerepet tölt be a gyermekek írástudás-fejlesztésében és szókincsében is. A rendszeres mesemondás szorosabbá teszi a szülő-gyermek kapcsolatot, és a mesék segítségével a gyerekek pozitív módon ismerik meg az élet különböző problémáit és azok megoldását. Nincs olyan mese, amely a probléma megoldása nélkül érne véget, így segítenek a mesék fejleszteni a problémamegoldó képességet. A mai stresszes világban pedig erre a meggyőződésre igen nagy szükség van, hogy a gyerekek is tudják: a kihívásokkal szembe kell nézni, mert van megoldás.

 

Mai mesék magyar nyelven — pályázat meseíróknak

A www.meskete.hu magyar nyelven publikáló meseírók számára kínál megjelenési lehetőséget, legyen szó akár az óvodásoknak vagy kisiskolásoknak szánt történetekről. A határon túli amatőr és profi meseírók alkotásait is várják, sőt, most egy pályázat is motiválja az alkotókat. Február 28-áig tartó meseíró pályázatot hirdettek, a legjobb mesék pedig nyomtatott formában is megjelennek majd. A pályázók 3000, 5000 és 10 000 forint értékű vásárlási utalványokkal is gazdagodhatnak, nem beszélve az ismertségről.


Illusztrációk forrása: meskete.hu

 

60 000 meseolvasás néhány hónap alatt

A www.meskete.hu ma már csaknem 1000 regisztrált felhasználóval rendelkezik, és több mint 200 alkotó osztja itt meg meséit. Egy mesekönyvíró a projektum megálmodója, aki így szeretné segíteni a magyar nyelven publikáló meseírókat. Gyerekek meséit is várják, akik még csak most bontogatják szárnyaikat, és szeretnének egy inspiráló közösségben jelen lenni.

Az elmúlt hónapokban több mint 60 000 meseolvasást és több mint 9000 íróiprofil-megtekintést tud felmutatni az oldal, ahová érdemes olvasóként is regisztrálni, hiszen így pdf-formátumban is van lehetőség letölteni a meséket, és így lehet a pályázaton is szavazni a kedvencekre. A tervek között a prémium funkciók és egy webáruház indítása szerepel, ezenkívül a még jobb felhasználói élmény érdekében tervezés alatt áll a mobilos, tabletes applikáció is. Már 1000 feltöltött mese és 150 hangos mese várja a látogatókat, a Blog rovatban pedig mesékről, a meseolvasás jótékony hatásairól is olvashatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..