A megunhatatlan polgári stílus

A megunhatatlan polgári stílus

Bizony, a polgári lakások berendezése is egy stílust képvisel. Elsősorban akkor érdemes ebben az irányzatban berendezkednünk, ha ragaszkodunk a tradíciókhoz, és örömmel vesszük magunkat körbe a boldog békeidők hangulatát idéző tárgyakkal, vagy ha ilyen bútorokat örököltünk.

Illik hozzánk?

 Ha kedveljük az értékállóságot, és ragaszkodunk az eleganciához, a tradícióhoz, akkor érdemes ezeket a bútorokat magunk köré gyűjteni, hiszen a polgári stílus magában hordozza az említett jegyeket. Minden generációnak megvan a maga ízlése, viszont a klasszikus formavilág maradandó értéket képvisel. A másik lényeges tény, hogy a polgári stílust kedvelők nem túlzottan követik az aktuális trendeket, hiszen a tradicionális formavilág a kedvencük, és bizonyos értelemben biztonságot is nyújt számukra.

A polgári irányzat inkább a középkorosztályt vonzza, mely számára az otthon nemcsak lakhely, hanem egyfajta reprezentációs forma is.
 

 

Maga a stílus

Jellemzője a klasszikusság — a polgári jegyekkel megkomponált otthon a legtöbbször stíl- vagy azt utánzó bútorokkal van berendezve. Gazdagon redőzött függönyök, díszes drapériák, elegáns perzsaszőnyegek, gipszstukkók és látványos kandallók ennek a miliőnek az elengedhetetlen kellékei. Nemritkán mart ajtókkal, rézfogantyúkkal is találkozni az ilyen lakásokban. Az ülőalkalmatosságok mindenhol kárpitozottak, és tömör fából készültek.

Az igazán stílusos polgári lakást az akár négyméteres belmagasság jellemzi, valamint a hozzá illő kazettás nyílászárók, melyek a legtöbbször kétszárnyúak, de harmonikaszerűen összecsukhatóval is találkozunk — ez utóbbi szinte az egész falat betölti. Az ablakok mindig osztottak, és sok helyen spalettásak, ami ugyancsak kellemes látvány.

Ennek az irányzatnak ismeretes egy másik, talán modernebb formája is, melyben a bútorok nem annyira dekoráltak, cifra mintázatúak, ám a kecses vonalak megmaradtak. A gipszstukkók kevésbé vannak jelen, a szőnyegek, textíliák is jóval fiatalosabbak, modernebbek, valamint a legömbölyített formájú kanapé is jellemző. A modernebb formavilág kevésbé díszletszerű, és a mai fiatalok is jobban magukénak érzik.
 

 

Anyaghasználat 

A polgári otthonok padlója kizárólag valódi vagy szalagparketta lehet. Ebbe az irányzatba a bútorlapból készült konyhabútor sem fér bele — az értékállóság ugyanis mindig előtérbe kerül.

Az egyik legfontosabb bútordarab a vitrin és a komód. Ezeket többnyire blondelkeretes tükörrel együtt láthatjuk, melyet falikarokkal világítanak meg. Mindenhol jelen van a gipszdíszítés — az ablak párkányánál vagy éppen a csillárt körülölelő rozetták, keretelemek formájában. Nagyon közkedvelt az óarany mintázatú tapéta, mely elegánssá teszi az összhatást.

Mint már említettem, a gazdag kelmék, taftok, organzák kihagyhatatlan elemei a polgári lakásoknak. Mindezek gazdagon redőzve és pompázatos drapériával adnak keretet az enteriőrnek.

 

Színek 

A polgári otthonok kizárólag pasztellszínűek. Ide sorolható a mogyoró- és vajszín, a bézs, a kapucsínó, a többi krémszín és esetleg a sárga halvány árnyalatai. Amit azonban fontos kiemelni: a mázolt nyílászárók, a mennyezet és a stukkók minden esetben fehérek.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Otthonosan rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A megunhatatlan polgári stílus
Otthonosan
  • Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
  • 2020.06.03.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
A megunhatatlan polgári stílus
Otthonosan
  • Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
  • 2020.05.21.
  • LXXV. évfolyam 20. szám
Facebook

Támogatóink