home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A megunhatatlan Traktorfesztivál
Fehér Márta
2022.05.12.
LXXVII. évf. 19. szám
A megunhatatlan Traktorfesztivál

Lehet kicsi vagy hatalmas, régi vagy új, piros, kék, zöld vagy retró narancssárga, egy biztos, hogy sok jó ember egy traktorfülkében is elfér, sőt, hogy egy hatvanéves traktor békésen megfér egy új kiadásúnak az utánfutóján.

No meg az is, hogy a Traktorfesztivál összehoz kicsit, fiatalt és öreget, nőt és férfit, falusit és városit, a színpad és a közönség pedig egyaránt lelkesen fogadja a lakodalmas zenekar fellépését (eszméletlenül jól műveli ezt a műfajt a Tresnyeváci Ászok), a profi néptáncpedagógus által felkészített gyerek és fiatal táncosok fellépését (Szécsi Zsolt vezetésével mutatták be a hétvégi táborban továbbcsiszolt tudományukat a tóthfalui és az oromhegyesi gyerekek, a királyhalmi Pitypang együttessel kiegészülve), a celeb Jollyt és a kiöregedhetetlen Csepregi Évát.

A lényeg azonban a traktorokon volt. 140 jármű vonult fel reggel Oromhegyes utcáin, és kora délelőttől délutánig tartottak a versenyszámok: tolatásban, gyorsulásban, súlyhúzásban, köttetésben, akadálypályán, eszközkapcsolásban, kőhúzásban, erőben és szépségben egyaránt megmutathatták a benevezettek, hogy mire képesek, a közönség nagy örömére. S hogy a Traktorfesztivál megunhatatlan, bizonyítják az évről évre visszajáró látogatók és traktorosok, többek között Bicskei Zoltán és fia, ifj. Bicskei Zoltán, akik ötödik éve aktív résztvevői a rendezvénynek, és bizony képesek kora hajnalban felkelni, megindulni Szabadkáról, a modern traktor pótkocsijába felpakolt fél évszázadosnál is régebbit magukkal hozva.

— Azzal a hatvankét évessel én versenyzem, az újjal, a háromévessel pedig a fiam. Nem csak korban, lóerőben is hatalmas a különbség, ám a régi is megcsinálja mindazt, amit az új. Húsz éve van nálam a régi, kérték már, hogy adjam el, de nem adom, mert ha felülök rá, kikapcsolódok, nekem az a Traktor. Ekekapcsolásban elhoztuk az első és a harmadik díjat, továbbá a gyerek kiérdemelt még egy harmadik helyezést, mégpedig a tolatásban. Elégedettek vagyunk! Hat évvel ezelőtt jöttünk el először a Traktorfesztiválra, akkor még autóval, a fiam kilencéves volt — azóta mindig itt vagyunk, és végignézünk minden versenyszámot, ha részt veszünk benne, ha nem. Aki ezt egyszer megszereti, annak megunhatatlan, kihagyhatatlan.

Az oromhegyesi Atlantis Garden kerthelyisége és parkolója ezúttal is hatalmas tömeget fogadott be, enni- és innivaló fogyott bőven, a kirakodóvásárosok sem panaszkodhattak, s a gyerekek sem, hiszen a legkisebbeket külön programokkal várták: vidámparkkal, lovaglással, arcfestéssel, malac- és kecskefogással, zsákban ugrálással, rodeóval (bikagolással), kötélhúzással és megannyi élménnyel.

A szervező Kumbaya Ifjúsági Egyesület elégedetten zárhatta a napot, s Oromhegyesen kívül Magyarkanizsa Község is büszke lehet erre a népszerű és látogatott rendezvényére.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..