home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A megújuló városi könyvtár
Bíró Tímea, Kartali Róbert
2020.09.18.
LXXV. évf. 38. szám
A megújuló városi könyvtár

A Szabadkai Városi Könyvtár jelentős felújításon esik át, egy korszerű olvasótermet kap, melynek az épülését ma megtekintette Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

A Szabadkai Városi Könyvtár jelentős felújításon esik át, egy korszerű olvasótermet kap, melynek az épülését ma megtekintette Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

Az épületet 1895-ben tervezte meg Raichle Ferenc, és az azt követő évben adták át rendeltetésének, Nemzeti Kaszinó lett. Mindössze három hónap alatt épült fel a város egyik legimpozánsabb és legfontosabb szimbóluma, mely az egyik legrégebbi kulturális intézménye is.

Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója elmondta, hogy az intézmény több mint 400 000 kiadványt őriz, és mivel a pincében meg a padláson is tárolják a könyveket, kiemelten fontos a megfelelő hely kialakítása az állomány elhelyezésére. A könyvállomány szerb, magyar és horvát nyelvű kiadványokból áll, ez egyfajta hidat alkot a kultúrák között.

A műemlékvédelem alatt álló épület a magyar kormánynak és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően egy korszerű multimediális olvasóteremmel gazdagodik, mely lifttel, klímaberendezéssel és korszerű gépekkel lesz felszerelve.

— Az a célunk, hogy Szabadka egy korszerű könyvtári intézménnyel gazdagodjon, mely magas szakmai követelményeknek tesz eleget, ezáltal a XIX. század után megfeleljen a XXI. századi elvárásoknak és igényeknek. Az első fázis 2016-ban kezdődött el, amikor az épületbe teherliftet építettek be, mely összeköti a földszintet az olvasóteremmel, így a mozgáskorlátozottak is ellátogathatnak az olvasóterembe. Az épület klimatizációja és tűzvédelme is megoldódott — tudtuk meg az igazgatótól.

A beruházás első fázisának értéke 18, míg a másodiké 52 millió dinár. A tervek szerint egy hónap múlva befejeződnek a munkálatok, és átadják a központi multimediális, periodika- és referens-olvasótermet, melyet a vakok és a gyengénlátók is tudnak használni. A régi részt meghagyják az eredeti formájában, ahogyan azt Raichle Ferenc megálmodta. Külön helyiség áll majd a tudományos és a helyismereti témákban kutatók rendelkezésére, hogy nyugodt körülmények között tudjanak dolgozni. Az eredményes kreatív műhelymunkák érdekében a gyermekosztály is kibővül, a földszinten pedig egy központi információs pult segíti az olvasókat.

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..