home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A megújuló energiaforrásokról
Tóth Tibor
2023.04.21.
LXXVIII. évf. 16. szám
A megújuló energiaforrásokról

A Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete 13. alkalommal szervezte meg az Expres, 2023 elnevezésű nemzetközi tudományos értekezletet, melynek a szabadkai városháza díszterme adott otthont. Az értekezletre Szerbián kívül Magyarországról, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából és Szlovákiából érkeztek előadók.

Nyers József egyetemi tanár, az esemény szervezője elmondta, hogy az értekezlet témája a megújuló energiaforrások kiaknázása és hatékonysága.

— Környezetünkben leginkább a hőszivattyús geotermális felhasználás terjedt el. Szabadka környékén egyre többen térnek át erre a fűtési módra, mellyel több mint negyven éve foglalkozom. Az új épületek nagy részét már ezzel fűtik, nagyon gazdaságos, tartós, és évtizedekig képes működni — mondta Nyers.

A megjelenteket Góli Csilla, a szabadkai Városi Tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja köszöntötte.

— Az Expres, 2023 tudományos értekezlet témája, a megújuló energiák felhasználása és hatékonysága rendkívül fontos globális problémákra keresi a választ. Az emberiség az utóbbi évszázadokban, különösen az iparosodás fellendülésével, hatalmas nyomot hagyott a környezetben, elmásítva környezetünk tulajdonságait, figyelmen kívül hagyva a természet törvényeit. Visszafordíthatatlan folyamatokat indítottunk el, melyek feltehetően eleinte nem tűntek veszélyesnek, de 250 évvel az első ipari forradalom után ránk hárult a feladat, hogy szembenézzünk elődjeink nem szándékos, de felelőtlen döntéseinek következményeivel. Egyrészt hatalmas károk tornyosulnak elénk a természeti kincsek kizsákmányolása és a szennyezettség szempontjából, másrészt a tudomány vívmányai, az innovációk hasonló méreteket öltenek, mint a károk, melyekkel a XXI. század embere szembesül. A megújuló energiaforrások bár nem tudják visszaállítani az eredeti állapotot, de ismét egyensúlyba tudják hozni a korszerű életvitel elvárásait és bolygónk, illetve környezetünk erőforrásait. Biztatásként engedjék meg, hogy idézzem az ismert természettudós, David Attenborough szavait: „Önök a harmadik évezred küszöbén az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásra keresik a választ. Az emberek tehetségüknek, műszaki találékonyságuknak és fáradhatatlanságuknak köszönhetően elözönlötték az egész Földet. Csak az utóbbi években ébredtünk tudatára annak a katasztrofális hatásnak, amely cselekedeteink nyomán környezetünket és a Földet velünk megosztó állatokat, növényeket érinti. Bizonyos, hogy ugyanez a tetterő és tudás az általunk oly sokszor figyelmetlenül és akaratlanul okozott károk helyreállítására is fordítható” — mondta köszöntőjében Góli.

Az értekezleten a jelenlévők összesen kilenc előadást hallhattak a termoelektromos generátorról, a csökkenő száradási sebesség szakaszának jellemző paramétereiről és egyéb tudományos témákról.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..