home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A megújuló energiaforrásokról
(T. T.)
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
A megújuló energiaforrásokról

A Media News & Consulting, a Média Asszociáció és az Egyesült Államok nagykövetsége Megújuló energiaforrások, avagy az út lerövidítése a meséktől a reális fejlődési lehetőségekig címmel kétnapos továbbképzést rendezett az e témával foglalkozó újságírók részére.

Ez a terület világviszonylatban és Európát tekintve is az egyik legjelentősebb, megkerülhetetlen eleme az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásoknak.

A megújuló energiaforrás olyan természeti jelenség, amelyből energia nyerhető, naponta akár több alkalommal ismétlődik, sőt olyan energiaforrások is léteznek, amelyek emberi beavatkozás nélkül néhány éven belül újratermelődnek. Az ilyen jellegű források alkalmazása nem szennyezi a környezetet, egyszersmind nem gátolja az emberiség fejlődési lehetőségeit. A legfontosabb megújuló energiaforrások közé tartozik a vízenergia, a szélenergia, a napenergia, a biomassza és a geotermikus energia.

A két nap során az újságírók a többi közt ezekről a témákról is hallhattak.

Elsőként dr. Miloš Banjac, az Energetikai és Bányászati Minisztérium miniszterhelyettese szólalt fel, és a Szerbiában rendelkezésre álló megújult energiaforrásokról, illetve az államnak az ehhez való viszonyulásáról tartott előadást. Ana Brnabić, a Continental Wind igazgatója a szélerőműparkokról beszélt. Szerinte a szélenergia az egyik leggyorsabban fejlődő, különösen Európában, valamint az Egyesült Államokban népszerű, és a legnagyobb kapacitásbővülést elérő megújuló energiaforrás. Tanja Stojanović, az Energetikai és Bányászati Minisztérium megújuló energiaforrásokkal foglalkozó osztályának vezetője az ilyen jellegű energiaforrások fejlődésének előnyeit ecsetelte. Az első napon arról is szó volt még, hogyan lehet segíteni a megújuló energiaforrások népszerűsítésében, milyen jogi keretek között alkalmazhatók, hogyan kell a médiának viszonyulnia hozzájuk, milyen előnyei vannak a napenergiának, és hogyan nyerhető energia a hulladékból.

A második napon arról hallhattak a részvevők, hogy a helyi önkormányzatok hogyan támogathatják ezeket az erőforrásokat, a beruházások hogyan válhatnak nyereséges üzletté, milyen konkrét haszna van ezeknek a forrásoknak, valamint melyek a biomassza és a bioüzemanyag jellegzetességei.

A felvétel a helyszínen készült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..