home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A megújulni tudás hagyománya
Bíró Tímea
2020.06.22.
LXXV. évf. 25. szám
A megújulni tudás hagyománya

Térségünk kiemelt irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirata, a Híd legújabb, vagyis idei negyedik lapszáma a többi közt a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Modernitás és nemzeti identitás című közös konferenciájának anyagát közli, Soltis Miklós képeinek kíséretében. A folyóirat új főszerkesztőjével, Berényi Emőkével feladatokról és tervekről beszélgettünk.

* Miért pályáztál a főszerkesztői pozíció betöltésére?

Berényi Emőke (Csernik Márton felvétele)

— Alapító tagja vagyok a Híd Körnek, és kritikusként több mint tíz éve publikálok a Hídban, majd amikor Patócs László vette át a főszerkesztői teendőket, a prózarovat felelőse lettem. Amikor tavaly Laci nem tudta tovább vállalni a feladatot, a szerkesztőséggel egyetértésben megpályáztam a pozíciót. A kihívás nagy, hiszen egy jelentős múltú, nyolcvanhat éve alapított folyóiratról van szó, mely meglehetősen hosszú emlékezetet kölcsönöz a vajdasági magyarságnak, voltaképpen a kulturális valahová tartozás érzését közvetíti számunkra. Ha végigtekintünk a történelmén, úgy tűnik, egyvalami állandó vele kapcsolatban: a megújulni tudás képessége, a tradíciók felülírásának tradíciója. Ahogyan azonban elődeim is felismerték, a tiszteletre méltó hagyományok csak akkor tarthatók életben, ha friss szellemi vállalkozásokban formálódnak újra. A posztháborús nemzedék tagjaként egy egyenletes esztétikai színvonalú, a társadalmi kérdésekben tudatosabb, nyílt kommunikációjú teret szeretnék létrehozni, a Híd kultúrák és generációk közötti értékközvetítő szerepét megőrizve.

* A többi közt a szerkesztőgárda koordinálása is a feladataid közé tartozik. Mesélnél egy kicsit erről?

— A folyóirat-szerkesztés nem one-woman-show, mögöttem egy, a Híd Kör tagjaiból verbuválódott szerkesztőség áll, melynek tagjai egyenként is bizonyítottak már a saját szakterületükön: Orovec Krisztina a műfordításokért, Sági Varga Kinga a tanulmányokért, Benedek Miklós a versekért, Losoncz-Kelemen Emese a kritikákért, Oláh Tamás a drámákért, Herédi Károly a gyermek- és ifjúsági irodalomért, Dancsó Andrea pedig a képanyagért felel. Idei első, színházközpontú dupla számunkkal a vizuális arculatunkat tekintve is átléptünk a XXI. századba: Kabách Edina dizájner megtervezte, Losoncz-Kelemen Emese pedig kivitelezte a Híd új borítóját és belíveit.

* Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

— Eredetileg is aktívabb online jelenlétet terveztünk, ám a koronavírus terjedése okozta rendkívüli állapot miatti tartományi pénzügyi korlátozások rákényszerítettek bennünket, hogy a lap ideiglenesen a virtuális térbe költözzön. Ennek köszönhetően idei számaink a nyomtatott verzióik megjelenéséig lapozhatóak a Forum Kiadó weboldalán, és ingyenesen letölthetőek pdf-ben a www.hid.rs honlapról. Mivel úgy gondolom, hogy a Híd folyóiratot ki kell mozdítani a Forum elefántcsonttornyából, ezentúl a személyes találkozásokra szeretném helyezni a hangsúlyt: lapszámbemutatókkal és hozzájuk kapcsolódó kiállításmegnyitókkal, vitaestek szervezésével tervezem könnyebben elérhetővé tenni folyóiratunkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..