home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A megújulás és a boldogulás reményében
(gyg)
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
A megújulás és a boldogulás reményében

Vasárnap este Szabadkán és Palicson huszonegyedik alkalommal nyitották meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat. A szabadkai Szent György-templomban megtartott ökumenikus istentisztelet után a program a palicsi Vigadóban folytatódott, ahol ünnepi műsorral várták a közönséget.

Mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és a Magyar Összefogás lista vezetője megnyitotta az Ács József képzőművész születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett kiállítást. Hajnal elmondta, amikor a kiállítás megrendezését tervezték, valójában a vajdasági magyar alkotók, értelmiségiek szülőföld iránti elkötelezettségének nyomait keresték. A színek és a hangulatok ugyanis — mint a történelem negyedik dimenziója — rögzítik a közösségi érzést, hogy Bácska, Bánság és Szerémség a maga színeivel a pótolhatatlan magyar egységet és annak töretlenségét szimbolizálja, ahogyan a múltban is, úgy ma is, a megújulás és a boldogulás reményében.

— Ennek a reménynek és bizakodásnak vagyok én is a szószólója, valamint a magyar összefogás eltökéltségének, hogy az egyháziak, a civilek, az értelmiségiek és a Vajdasági Magyar Szövetség ezúttal is egymásra találnak, hogy jobb, szebb és méltányos egyensúlyt teremtsenek az érdek és az igény között.

A kiállításmegnyitón a palicsi Szederinda népdalkör közreműködött.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette, hogy a mandátumuk megkezdése óta olyan fontos törvények születtek, amelyek alapjaiban változtatták meg a vajdasági magyarságnak nemcsak közjogi állását, hanem a mozgásterét is. Visszaigazolást kapott a vajdasági magyar közösségnek ama meggyőződése is, hogy az egyetemleges nemzethez tartozik.

— A 2014. év a választások éve. Három sikeres választás után most ott tartunk, hogy feltehetjük az i-re a pontot, ami eldönti, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény birtokbavételével tovább tudjuk-e vinni azt az építkezési folyamatot, amelyet az előző négy évben elindítottunk. A Magyar Összefogás lista ezt a célt tűzte ki.

Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke ugyancsak a választások fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint kiemelte, a március 16-ai parlamenti választásokon Szerbia is az Európai Uniót választotta. A délvidéki magyar közösség október 26-án esedékes, nemzeti tanácsi választásokon való részvételének fontosságára is felhívta a figyelmet. 

— Nem lesz könnyű, és Szerbia számára ez az út nem lesz rövid, de csak ez nyújthat biztonságot az ország népének ebben az egyre bizonytalanabbá váló világban. Mindenben készek vagyunk segíteni szerb társainknak, hogy minél rövidebb idő alatt érjenek célba, és ne kövessék el azokat a hibákat, amelyeket mi, magyarok a csatlakozásunk során elkövettünk. Támogatásunknak egyetlen feltétele van, a két nép és a két állam közötti kölcsönös tisztelet megadása, melybe beletartozik a délvidéki magyarságnak nyújtott tisztelet is. Kérem önöket, adjanak erőt a délvidéki magyar politikának, mindannyian menjenek el szavazni, és buzdítsák erre minden magyar társukat.

A közönség a beszédek utáni ünnepi műsorban a topolyai Cirkalom táncegyüttes, Raffai Ágnes (Szabadka) és Csíkos Dániel (Torda) versmondók, Németh Antal néptáncos szólista (Zenta), Rácz Róbert hegedűművész (Muzslya), valamint a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa fellépését láthatta. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..