home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A megújulás ajándéka
Kartali Róbert
2022.10.12.
LXXVII. évf. 41. szám
A megújulás ajándéka

Szabadkán tartották meg a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat VII. Hálózatépítő Konferenciáját a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont szervezésében. A háromnapos szakmai összejövetelnek, melynek évről évre a Kárpát-medence más-más helyszíne ad otthont, most a helyi társszervezője a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ volt, mely 2019 óta ad helyet az egyetem nagy népszerűségnek örvendő mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzésének.

A konferencia ünnepélyes megnyitóját a szabadkai városháza dísztermében tartották meg, ahol a Kárpátaljáról érkezett nt. Halász-Balogh Zita tartott nyitó áhítatot, majd Koncz Hajnalka szabadkai mentálhigiénés szakember, valamint Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense köszöntötte a megjelenteket. A megnyitón dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, az Európai Parlament képviselője, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott üdvözlőbeszédet.

Trócsányi László egy, a miniszterelnökkel folytatott beszélgetést elevenített fel, mely alkalmával rávilágított, a Károli Gáspár Református Egyetem húzóágazata a pszichológia, ezen belül is mentálhigiénia. Mint megállapították, egyre nagyobb szükség van a pszichológusokra és a mentálhigiénés szakemberekre, mivel egyre nagyobb a baj.

— Azokat a dolgokat, amelyeket valaha fontosnak tartottunk, most megkérdőjelezik, és egyre többen elhiszik, hogy valóban nem fontosak. A nemzet egy összetartó erő, ehhez képest Európában ez a fogalom elértéktelenedett. Aki nemzetben gondolkodik, vagy a nemzetért aggódik, az gyanús nacionalista figura, akiben tévképzetek vannak, és a XIX. század rossz emlékeit hordozza magában. Én és az egyetem ezt nem tudjuk elfogadni, mert számunkra a nemzet érték, a nemzet kapocs.

Trócsányi arra is kitért, hogy egyesek szerint nincs szükség Istenre, mert az ember mindent meg tud oldani, de az egyén mindenhatósága a közösséget szorítja háttérbe. A közösség egyéniség nélkül nyáj, az egyéniség közösség nélkül anarchia, ezért kell megtalálni a helyes egyensúlyt a közösség és az egyén között.

Pásztor István a megújulás képességének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, akiben megvan ez a képesség, az ajándékként élheti azt meg.

— A kisebbségben lévő közösség lelki helyzetétől elvonatkoztathatatlan a politikai szerveződés. Amikor ma identitásról beszélünk, akkor ezt nem tehetjük úgy, hogy ugyanabban a pillanatban ne beszéljünk a szuverenitás, az integritás és az integráció, valamint a többség és a kisebbség viszonyának kérdéséről. Ez határozza meg azt az ambientumot, amiben közösségként, illetve a közösség részeként élünk. Ez a kérdéskör hozza létre azt a légkört, amelyikben közösségként és annak részeként élünk. Nekünk tizenkét éve közjogi legitimitással bíró nemzeti tanácsunk van, így az oktatásnak, a kultúrának, a tájékoztatásnak és a nyelvhasználatnak a kérdéseit rendezzük. Nagyfokú autonómiát jelentő rendszert építettünk föl annak köszönhetően, hogy az állam átruházta az MNT-re ezen kompetenciák ellátásának a feladatát, ami függetlenné tett bennünket. Ugyanakkor a kompetenciával felelősség is jár.

A konferencia nyitónapjának végén átadták a Buda Béla-díjat. A Károli Gáspár Református Egyetem három kiemelkedő munkatársa, dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, valamint Farkas Magdolna és Takács Péter pszichológusok részesültek az idén a kitüntetésben.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..