home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A megmaradás görcsében
FEHÉR István
2011.09.28.
LXVI. évf. 39. szám
A megmaradás görcsében

- Szalai Attila karikatúrájaEszem ágában sincs Nenad Čanak életrajzával foglalkozni, de még csak politikai pályafutásával sem. Nem azért, mintha teljesen érdektelen témáról lenne szó. De itt és most a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökének pályafutása, viselt dolgai, ténykedésének j...

- Szalai Attila karikatúrája

Eszem ágában sincs Nenad Čanak életrajzával foglalkozni, de még csak politikai pályafutásával sem. Nem azért, mintha teljesen érdektelen témáról lenne szó. De itt és most a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökének pályafutása, viselt dolgai, ténykedésének jelenlegi jellemzői nem annyira érdekesek, hogy részletesebben taglaljuk, akár néhány perc erejéig is fárasszuk vele a vajdasági magyar újságolvasót. Hogy mégis vele kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot megfogalmazni az időszerű szerb politikai életről, azt azzal magyarázhatom, hogy Nenad barátunk hosszas csönd és nyugalom után ismét békétlenkedni kezdett, és mi sem természetesebb: a vajdasági érdekek védelmében emelt szót, természetesen olyképpen, hogy a jelenlegi tartományi politikai vezető garnitúrát szidja és gyalázza. Ez most baj lenne? Dehogy. A napnál is világosabb, hogy jelenlegi felállásában a tartományi politikai vezetőség meglehetősen gyatrán képviseli és érvényesíti a vajdasági érdeket, a vajdasági embert megillető jogokat.
Volt időszak, amikor inkább hittem, mint nem perlekedő megállapításainak, esetenként meghökkentő és még a forradalmi hangulatú autonomistákat is meglepő szavainak, kirohanásainak. Nagyjából így voltak ezzel a délvidéki magyarok is. Meglehetősen sok magyar embernek rokonszenves volt Nenad szókimondása, látszólag félelmet nem ismerő minősítéseinek és követeléseinek sokasága. Szavaztak is rá, meg természetesen a pártjára is meglehetősen sokan, még azzal sem törődve, hogy ezzel a cselekedetükkel egyértelműen gyöngítették a magyar politikumot, a magyar érdekvédelem hatékonyságát és eredményességét. Tény és való, hogy tudta kezelni a kisebbségi magyarokat, hogy ismerte a vajdasági autonómia melletti elkötelezettségünket, és azt is tudta, hogy a kisebbségi jogok meg az autonómia összemosásával meglehetősen sok magyar szavazatot szerezhet magának. Nenad politikai pályafutásában, akárcsak pártjának létezése során is, alig volt olyan időszak, amikor a kisebbségi, elsősorban a magyar szavazatok nélkül megmaradhatott volna Vajdaság, illetve Szerbia politikai palettáján. Legutóbb már a kisebbségi támogatást is elégtelennek találta, ezért fenntartások nélkül beépült a Demokrata Párt koalíciós táborába, és így nemcsak sikerült a felszínen maradnia, hanem még a köztársasági parlamentben is fontos helyet szerezhetett magának.
Nos, mivel néhány hónap múlva ismét választások lesznek Szerbiában, Nenad barátunk időszerűnek vélte a bekeményítést, az odamondogatást, mindannak a szidalmazását és gyalázását, amivel a legtöbb vajdasági polgár amúgy is elégedetlen. Mert fejlettből fejletlen térség lettünk, és mert manapság már jóval több a munkanélküli a néhai gazdag tartományban, mint a foglalkoztatott, és mert a szolid megélhetés helyett a nyomor és a nincstelenség kerítette hatalmába az emberek többségét. Tagadhatatlan, hogy a VSZL és Nenad személyes megmaradása a mostani felállásban egyszerűen elképzelhetetlen. A szerbség körében szinte megszűnt létezni, a magyarság meg egyre kevésbé találja érdekesnek, izgalmasnak, arra érdemesnek, hogy őrá és pártjára szavazzon. Ezért lett hirtelenjében ismét óvatos duhaj. Szeretné maga köré gyűjteni a csalódott, kiábrándult és elkeseredett embereket, ugyanakkor azt is bizonyítani szeretné a Demokrata Párt megmondhatóinak, hogy igenis szükség van rá, hogy igenis képes figyelmet érdemlő támogatást nyújtani, ergo továbbra is engedélyezni kell, hogy a DP farvizén és a kisebbségi szavazatokkal belavírozzon a magas politika világába.
Ami az egész dologban kellemetlen, és amit meglehetősen gusztustalannak tartok, az nem más, mint a kisebbségi népesség érzelmeivel való játszadozás. Ebben a játékban ugyanis nagymesteri rangra emelkedett Nenad. Rendre a kisebbségi, elsősorban magyar szavazatokkal igyekszik pótolni az elveszített szerb szavazatokat. Olyan szavazatokra utazik tehát, amelyek mindenképpen a demokratikus, európai értékeket támogatják. Vagyis egy centi nem sok, de annyival sem viszi közelebb a győzelemhez a demokratikus, európai beállítottságú erőket. Ténykedése csak és kizárólag akkor lenne értékes, akkor érdemelne megbecsülést, ha a szerbség körében tudna végre támogatókat szerezni, ha a szerbség körében tudna szavazatokat elvonni az antidemokratikus erőktől. Ilyesmire azonban napjainkban teljességgel képtelen.
Rövid néhány hónappal a választások előtt nem ártana tudatosítani ezt a tényt a vajdasági magyarságban. Nagyon fontos lenne, ha nyugodtan, érvekre és tényekre támaszkodva a vajdasági politikum képes lenne felvilágosítani a vajdasági magyar embert mindazokról a mesterkedésekről, amelyekkel Nenad barátunk él és visszaél. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak azt a fényűzést, hogy a magyar választópolgár csak azért, mert azt hiszi, Nenad jó ember, szereti és tiszteli a magyarokat, a magyar politikum helyett a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát támogassa. Szóval most az egyszer Čanak nem lehet sem ravaszabb, sem leleményesebb, sem ékesszólóbb, mint mi. Magától értetődik, hogy ez a követelmény nemcsak Nenad esetében érvényes. Akadnak itt még jócskán politikai orvvadászok, de még mennyire! Egy pillanatra sem feledkezhetünk meg arról, hogy ezúttal a vajdasági magyar nemzeti közösség politikai léte a tét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..