home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A megidézett Csodálatos éj üzenete
Martinek Imre
2011.12.21.
LXVI. évf. 51. szám
A megidézett Csodálatos éj üzenete

A szárnyaikban és nyelvükben bátorkodó keveváriakÖt év távollét után tért vissza, ezúttal advent negyedik vasárnapjának előestéjén Versec, Fejértelep, Fehértemplom és Székelykeve érintésével Torontálvásárhelyre a dél-bánsági betlehemes és karácsonyi szokások találkozójának szervezői stafétá...

A szárnyaikban és nyelvükben bátorkodó keveváriak

Öt év távollét után tért vissza, ezúttal advent negyedik vasárnapjának előestéjén Versec, Fejértelep, Fehértemplom és Székelykeve érintésével Torontálvásárhelyre a dél-bánsági betlehemes és karácsonyi szokások találkozójának szervezői stafétája. A sorrendben tizenötödik rendezvényt a Dél Pacsirtái gyermekkórus nyitotta meg Nagy Irén székeli kántornő vezényletével, majd következett a régió kilenc, magyarok által is lakott településének tizenhárom bemutatkozása a helyi kultúrház nagytermében.
Az ürményházi Petőfi Sándor ME felnőttcsoportja betlehemes játékkal, gyermekcsoportja pedig a Jézuska született Betlehembe című produkcióval készült. A kevevárai anyanyelvápolók ugyancsak betlehemes játékot hoztak, a székelykevei Szalmaszál ME hagyományápolói karénekkel léptek fel, a fejértelepiek Gyöngyvirág csoportja pedig karácsonyi énekekkel és versekkel köszöntötte az ünnepváró egybegyűlteket. A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület a városuk területén honos betlehemes játékot bemutató hagyományápolók, illetve az ugyancsak régi ismerősként visszatérő anyanyelvápolók csoportjával (mely A csodálatos éj című lélekemelő összeállítást mutatta be), meglepetésként pedig egy karácsonyi dalokat előadó húszfős kórussal érkezett. A sándoregyházi Bonnáz Sándor MME a Kelj fel, keresztény lélek nevet viselő fellépését énekkarára és ifjú anyanyelvápolóira alapozta, a temesvajkóciak kistemplomi együttese a falujuk betlehemes hagyományát őrző koreográfiába nyújtott betekintést, a hertelendyfalvi református keresztyén egyházközség, illetve a Tamási Áron SZMME közös szervezésében bemutatkozó vojlovitzi gyermekcsoport pedig a néhai önálló Duna menti falucska örökét elevenítette fel Áldott orvos közeleg címmel. A sort a torontálvásárhelyi fiatalok zárták. A betlehemes játékot a helyi elemi iskola felsősei készítették, a település védjegyét magán viselő kecskézéshez pedig a rendezvénynek helyszínt adó József Attila Művelődési Otthon és a helyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ által működtetett amatőr színtársulat tagjaiból verbuválódott csoport.
Az eseményt a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Antalfalva község önkormányzata támogatta. Amennyiben az Úrnak is így lészen akaratja, a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek májusi, ugyancsak Torontálvásárhelyre összehívott XXIII. szemléje után a régió magyarsága Fehértemplomon ad majd egymásnak találkát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..