A megidézett Csodálatos éj üzenete

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A megidézett Csodálatos éj üzenete

A szárnyaikban és nyelvükben bátorkodó keveváriakÖt év távollét után tért vissza, ezúttal advent negyedik vasárnapjának előestéjén Versec, Fejértelep, Fehértemplom és Székelykeve érintésével Torontálvásárhelyre a dél-bánsági betlehemes és karácsonyi szokások találkozójának szervezői stafétá...

A szárnyaikban és nyelvükben bátorkodó keveváriak

Öt év távollét után tért vissza, ezúttal advent negyedik vasárnapjának előestéjén Versec, Fejértelep, Fehértemplom és Székelykeve érintésével Torontálvásárhelyre a dél-bánsági betlehemes és karácsonyi szokások találkozójának szervezői stafétája. A sorrendben tizenötödik rendezvényt a Dél Pacsirtái gyermekkórus nyitotta meg Nagy Irén székeli kántornő vezényletével, majd következett a régió kilenc, magyarok által is lakott településének tizenhárom bemutatkozása a helyi kultúrház nagytermében.
Az ürményházi Petőfi Sándor ME felnőttcsoportja betlehemes játékkal, gyermekcsoportja pedig a Jézuska született Betlehembe című produkcióval készült. A kevevárai anyanyelvápolók ugyancsak betlehemes játékot hoztak, a székelykevei Szalmaszál ME hagyományápolói karénekkel léptek fel, a fejértelepiek Gyöngyvirág csoportja pedig karácsonyi énekekkel és versekkel köszöntötte az ünnepváró egybegyűlteket. A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület a városuk területén honos betlehemes játékot bemutató hagyományápolók, illetve az ugyancsak régi ismerősként visszatérő anyanyelvápolók csoportjával (mely A csodálatos éj című lélekemelő összeállítást mutatta be), meglepetésként pedig egy karácsonyi dalokat előadó húszfős kórussal érkezett. A sándoregyházi Bonnáz Sándor MME a Kelj fel, keresztény lélek nevet viselő fellépését énekkarára és ifjú anyanyelvápolóira alapozta, a temesvajkóciak kistemplomi együttese a falujuk betlehemes hagyományát őrző koreográfiába nyújtott betekintést, a hertelendyfalvi református keresztyén egyházközség, illetve a Tamási Áron SZMME közös szervezésében bemutatkozó vojlovitzi gyermekcsoport pedig a néhai önálló Duna menti falucska örökét elevenítette fel Áldott orvos közeleg címmel. A sort a torontálvásárhelyi fiatalok zárták. A betlehemes játékot a helyi elemi iskola felsősei készítették, a település védjegyét magán viselő kecskézéshez pedig a rendezvénynek helyszínt adó József Attila Művelődési Otthon és a helyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ által működtetett amatőr színtársulat tagjaiból verbuválódott csoport.
Az eseményt a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Antalfalva község önkormányzata támogatta. Amennyiben az Úrnak is így lészen akaratja, a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek májusi, ugyancsak Torontálvásárhelyre összehívott XXIII. szemléje után a régió magyarsága Fehértemplomon ad majd egymásnak találkát.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A megidézett Csodálatos éj üzenete
Szabadkai Napló
A megidézett Csodálatos éj üzenete
Média
Facebook

Támogatóink