home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A matematikai tehetségek 25. évfolyama
Bíró Tímea
2020.10.01.
LXXV. évf. 39. szám
A matematikai tehetségek 25. évfolyama

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében az idén 25. alkalommal nyitja meg kapuit a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola. A matematikában, sakkban és fizikában kiemelkedő diákok tizenkét hétvégén gyakorolhatnak, illetve fejleszthetik képességeiket.

Tóth Gabriella matematikatanár, csoportvezető immár tizenkettedik éve foglalkozik a gyerekekkel a Cofman-iskolában.

Tóth Gabriella

— Sok mindent lehet a hétvégi találkozásainkon csinálni: fejleszteni a tehetséget, dolgozni rajta, megmutatni a tanulóknak, hogy a matematika egy rendkívül logikus és érdekes tantárgy, mellyel sok mindent el lehet érni, illetve melyből sok mindent meg lehet tanulni. Főleg játszatjuk a gyerekeket, csoportosan vagy egyénileg, és így észre sem veszik, hogy valójában egy nagyon komoly munkát végeznek, közben pedig fejlődik a logikus gondolkodásuk. Ha valaki olyannyira kiemelkedő, hogy versenyekre jár, akkor számára lehetőséget teremtünk arra, hogy többféle megmérettetésen vegyen részt — tudtuk meg a tanárnőtől. Azt is elmondta, hogy a Cofman-iskolában a tanórák 90 percesek (szünet nélkül), s ebbe az időbe beleférnek a versenyfeladatok, a könnyebb példák, a játék, az egymásnak való segítségnyújtás és a küzdelem is.

Az idén összesen tizennégy csoportot indítottak el, melyből tíz matematika, kettő sakk, kettő pedig fizika. A sakk és a fizika főként az általános iskolásokra vonatkozik, míg matematikából nyolc csoport várja az általános, kettő pedig a középiskolásokat. Az idén először indítottak csoportot az első osztályosok számára, így szombat délelőtt a legkisebbek is gyakorolhatják a matekot.

A tizenkét éves Horvát Lara második osztályos kora óta jár az iskolába.

— Azért kezdtem el ide jönni szombatonként, mert szerettem volna jobb lenni a versenyeken, és többet megtanulni. Már az iskolában megértem a matekot, nagyon egyszerű tantárgynak tartom, és tetszik, hogy itt játszva tanulunk.

A járványhelyzet miatt júniusban elmaradt az évzáró, ezért a legjobb tanulókat most jutalmazták. Erdély Nimród is közéjük tartozik, aki a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium elsős tanulója, és az általános iskola harmadik osztályában lett a Cofman-iskola diákja.

— Másodikos koromban részt vettem egy matekversenyen, melyen harmadik helyezést értem el, és ez adott egy löketet ahhoz, hogy fejlesszem magam ezen a téren. Az iskolai órák nem okoztak kihívást, ezért szeretek ide járni.

A következő alkalom időpontja szeptember 26-a. Az érdeklődők a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola közösségi oldalán, valamint az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete irodájában jelentkezhetnek, de akár előzetes bejelentkezés nélkül is elmehetnek az Ivan Sarić Műszaki Középiskolába, ahol a képzés folyik.

Az ötödikesek matematikaórája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..