home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A mai fiatalok
Talpai Lóránt
2021.11.25.
LXXVI. évf. 47. szám
A mai fiatalok

Egyszerre optimisták és elégedetlenek — Az orosz érdekek „vörös vonala” — Turów — a csehek hajthatatlanok

Egyszerre optimisták és elégedetlenek

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, egyúttal hatékonyabb válságkezelést várnak a döntéshozóktól. A gyermekek világnapja alkalmából végzett közvélemény-kutatás arra kereste a választ, hogy milyen ma gyereknek lenni, és mennyiben látják a fiatalok másképp a világot, mint az idősebb generáció — olvasható a szervezet közleményében. Az UNICEF és a Gallup több mint 21 000 gyermek és felnőtt bevonásával készült kutatása azt mutatja, hogy a fiatalok túlnyomó többsége szerint az egészségügy, az oktatás és a fizikai biztonság javulása miatt jobb most gyereknek lenni, mint régen, a szüleik idejében. A vizsgálatból az is kiderült, hogy bár a fiatalok csaknem 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel hisznek abban, hogy a világ egyre jobb hellyé válik, mint az idősebbek, optimizmusuk nem egyenlő a teljes elégedettséggel. A felmérés szerint a fiatal generációban gyakori a depresszió és a szorongás, erősen nyugtalanítja ezt a korosztályt az éghajlatváltozás és annak elégtelen kezelése, valamint szkeptikusak a közösségi média információival szemben is. Az adatokból az is kiderül, hogy az idősebbekhez képest jellemzőbb rájuk a globális gondolkodás, és jobban bíznak a tudósokban meg a nemzetközi együttműködésben az olyan válságok kezelése kapcsán, mint a koronavírus-járvány.

 

Az orosz érdekek „vörös vonala”

A Nyugat nem veszi komolyan a moszkvai figyelmeztetéseket, hogy ne lépje át az orosz érdekek vörös vonalát — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai diplomáciai tárca kibővített kollégiumának ülésén elmondott beszédében. Rámutatott, hogy a Fekete-tengeren megtartott nyugati hadgyakorlat „túllépi a kereteket”, és hogy az orosz államhatártól 20 kilométerre szállnak hadászati bombázók. „Folyamatosan hangot adunk aggodalmainknak ezzel kapcsolatban, szólunk a vörös vonalakról, de természetesen értjük, hogy partnereink — hogy is mondjam finoman? — nagyon sajátosan, nagyon felületesen viszonyulnak minden figyelmeztetésünkhöz és a vörös vonalakról szóló szavainkhoz” — fogalmazott az államfő.

 

Turów — a csehek hajthatatlanok

Csehország számára elfogadhatatlan a lengyel Turów barnaszénbánya ügyében a kétoldalú megállapodásra tett új, lengyel javaslat — közölte Petra Roubíčková, a cseh környezetvédelmi tárca szóvivője, de konkrétumokat nem hozott nyilvánosságra. „A lengyel javaslat elfogadhatatlan a környezetvédelmi tárca, a külügyminisztérium és a közvetlenül érintett, a lengyel határ melletti Libereci régió vezetői számára is” — szögezte le a szóvivő. „Tekintettel a belpolitikai helyzetre, a lengyel javaslatot meg kell tárgyalni a most formálódó új kormánykoalíció pártjaival is. Csehország csak ezután tehet újabb lépéseket” — tette hozzá Roubíčková. Prága és Varsó között éles vita bontakozott ki a cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról, melynek engedélyét a lengyel kormány egészen 2044-ig meghosszabbította. A cseh kormány attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, illetve növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..