home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A magyarság zarándoklata
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.06.13.
LXIX. évf. 24. szám
A magyarság zarándoklata

Több százezer ember a csíksomlyói búcsún — Klicsko Kijev élén — Csökkenő roamingdíjak az EU-ban — Litvániában is euróval fizethetnek

Több százezer ember a csíksomlyói búcsún

Székelyföldön, Csíksomlyó közelében megrendezték a hagyományos pünkösdi búcsút. A több százezer magyar katolikus hívő jelenlétében megtartott ünnepség a magyar nyelvterület egyik legnagyobb vallási zarándoklata — az idei évben is több százezren látogattak el a búcsúba. A világ számos magyarlakta térségéből érkeztek zarándokok, közöttük Áder János magyar köztársasági elnök. Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes ünnepi beszédében öntudatra ébredésre és közösségszolgálatra buzdította a jelenlevőket. „Mindenek előtt nagyon fontos volna fölébredniük, öntudatra vagy bűntudatra ébredniük mind a nemzeti, mind az egyházi közösségeinknek” — hangsúlyozta Oláh Dénes. A magyar köztársasági elnök szerint — aki egyébként magánemberként látogatott el Csíksomlyóba — a főesperes szavai minden magyar ember számára fontos üzenetet hordoznak.

Klicsko Kijev élén

Vitalij Klicsko, az Ütés párt vezetője lett Kijev polgármestere. A politikus a május 25-én — az elnökválasztással egyidejűleg — megtartott kijevi helyhatósági választáson a szavazatok 56,7 százalékát szerezte meg. Előzőleg március elején jelentette be, hogy Petro Porosenko javára visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a főpolgármesteri tisztért száll ringbe. Klicsko polgármesteri teendői, illetve tervei közül a korrupcióellenes harcot, valamint az ukrán főváros „komfortossá” tételét emelte ki. Az új főpolgármester már másnapra összehívta az újonnan megválasztott kijevi városi tanácsot, mondván: a munkát haladéktalanul meg kell kezdeniük. A tanácsban pártja szerezte meg a képviselői helyek többségét, a százhúsz mandátumból hetvennyolcat.

Csökkenő roamingdíjak az EU-ban

Július 1-jétől tovább csökkennek a mobiltelefonálás, az SMS-küldés és a mobilinternetezés díjai az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Liechtenstein területén. Ezáltal az előfizetők egy kis odafigyeléssel jelentős összeget takaríthatnak meg a mobiltelefon-számlán. Utazás előtt azonban érdemes tájékozódni, mivel bizonyos országok roamingdíjai között jelentős eltérések lehetnek. Ezért az okostelefonokat és a táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mivel az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalommal járhat, amiért fizetni kell. A roamingdíjakon kívül az előfizetők védelméről is döntés született. Az új európai uniós rendelet alapján az előfizetők védelmét a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát teszi lehetővé. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld. Amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi egyértelműen a szolgáltatónak, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad.

Litvániában is euróval fizethetnek

Hamarosan, azaz a jövő évtől Litvánia polgárai is euróval fizethetnek. Az Európai Bizottság konvergenciajelentéséből ugyanis kiderült, hogy Litvánia készen áll az euró bevezetésére. A beszámoló egyébként azt is megállapítja, hogy a legtöbb feltételt Magyarország is teljesíti. A bizottság javasolta, hogy a tagállamok pénzügyminiszterei tegyék lehetővé Litvániának az euró 2015. január 1-jén való bevezetését. A jelentés szerint Magyarországon az infláció, a hosszú távú kamatláb és a költségvetési hiány is alacsonyabb a küszöbértéknél, az államadósság stabil, az ország nem áll túlzottdeficit-eljárás alatt, ezeknek a feltételeknek tehát megfelel. A bizottság szerint Magyarországnak jogi téren van mit pótolnia, továbbá ha be akarja vezetni a közös fizetőeszközt, akkor legalább két évvel előtte csatlakoznia kell az európai árfolyam-mechanizmushoz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..