home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A magyarság nem megosztható  
Kónya-Kovács Otília
2022.08.24.
LXXVII. évf. 34. szám
A magyarság nem megosztható  

Budapesten augusztus 19-én adták át a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat. Az idén három vajdasági egyesület is a kitüntetettek között van, mégpedig a martonosi Testvériség Művelődési Társulat, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület és a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Budavári Palota Főőrség és Lovarda épületében, az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe alkalmából adta át tíz, határon túli egyénnek, illetve egyesület képviselőjének a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat. Az idei kitüntetettek a már említett délvidékiek mellett Erdélyből Bogdán Zsolt színművész, Kolozsi Tibor szobrászművész és Márton Árpád képzőművész, a Felvidékről a Pázmaneum Polgári Társulás és Szobiné Kerekes Eszter óvodapedagógus, Kárpátaljáról Milován Sándor politikus, Szlovéniából Bence Lajos irodalomtörténész, költő.


Kósa Zoltán felvételei

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár beszédében hangsúlyozta, Szent István alakja mindmáig meghatározó a magyar néplélek számára, hiszen hozzá fordultak eleink történelmünk zivataros időszakaiban, tőle vártak segítséget a nehézségek közepette, de neki mondtak köszönetet is az örömteli események során. Kifejtette továbbá, hogy e napon adunk hálát a Jóistennek a betakarított gabonáért és az ebből készült újkenyérért is.

— A mai egyre bizonytalanabb és nehezebbé váló világban adjon biztonságot az, hogy minden magyar tudhatja: cselekvő összefogásban gondoskodunk egymásról, Magyarország minden magyar hazája, minden magyar számíthat Magyarországra, ahogyan mi is számítunk minden magyar emberre. Az, hogy ezt ma így kijelenthetjük, tizenkét év szorgalmas és nemzetépítő munkája teszi lehetővé. Felépítettünk egy erős intézményrendszert, megszilárdítottuk a gondoskodó közösségeket és növeltük a szülőföld megtartóerejét. A jövőre nézve most az a fontos, hogy a közös munkánk gyümölcseit megóvjuk és megőrizzük. Ma Magyarország Kormánya úgy gondolja, meg kell védenünk nemzetünket, biztonságot kell teremtenünk az emberek számára. Ez lehetőséget ad arra is, hogy megújuljunk, és valami újat teremtsünk. Ennek a megújulásnak a gyökere nemzeti kapcsolataink megújításából táplálkozhat. Erre viszont csak akkor van lehetőségünk, ha valljuk azt, amit Kallós Zoltán mondott: a magyarság nem megosztható. Az összetartozás tudata is kell ahhoz, hogy nemzetünk biztonsággal élje át a mostani nehezebb időket. A magyar leleményes nép, a nehéz körülmények között sosem a feladást, a vegetálást választja, hanem a megoldásra törekszik. Fontos, hogy a köztünk kialakított szoros köteléket most erre is használjuk. Közösségünk erő: éljünk hát ezzel az erővel! Dolgozzunk úgy, hogy egy év múlva el tudjuk mondani, sikerült összezárnunk és együtt gondolkodnunk. Törekedjünk arra, hogy a következő díjátadó idején is el tudjuk majd mondani, jó sáfárai voltunk a nekünk adott talentumoknak. Arany János Egyesülés című versének néhány sorával méltatom a díjazottakat, és buzdítok mindenkit a hazaszeretetben gyökerező összetartásra: „Élni fog a nemzet, / Amely összetart: / Kit önvétke meg nem hódit, / Nem hódítja kard.”

A Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj kapcsán Lantos Lajos, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke elmondta, még nem részesültek ilyen rangos elismerésben, pedig több mint hét évtizede tevékenykednek.  

— Versecen már az 1880-as évektől összetoborozták a magyarságot, majd 1946-ban vette fel a kultúregyesület a Petőfi Sándor nevet. Versecnek 50 000 lakosa van, abból 3000-3200 magyar, és a magyarság megtartásán fáradoznak.

Dobó József, az idén jubiláló Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vezetője hangsúlyozta, az idén ünneplik fennállásuk 75. évfordulóját. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idei Plakett díja is nagy elismerés számukra, a két díj pedig mindenkit az eddigi munka folytatására ösztönöz.     

Szél János, a martonosi Testvériség Művelődési Társulat elnöke kiemelte, a településük egy kicsit feledésbe merült, de ez a kitüntetés újabb lendületet ad nekik, hogy mindent megtegyenek a fennmaradásukért.  

Gratulálunk a díjazottaknak!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..