home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A magyarság érdekeit képviselve
(T. T.)
2008.07.30.
LXIII. évf. 31. szám
A magyarság érdekeit képviselve

Ezek mögött a falak mögött nagy dolgok történnekKúlán is megalakult az új összetételű községi képviselő-testület, megválasztották a községi bizottságokat, kinevezték a községi elnököt, az alelnököt és a képviselő-testület alelnökét is. Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének az elnö...

Ezek mögött a falak mögött nagy dolgok történnek

Kúlán is megalakult az új összetételű községi képviselő-testület, megválasztották a községi bizottságokat, kinevezték a községi elnököt, az alelnököt és a képviselő-testület alelnökét is. Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének az elnöke a legújabb helyi politikai eseményekről számolt be.
- A második ülésen kezdeményeztük az alapszabályzat módosítását, ekkor azonban megszakadt az ülés, mivel a községi elnök és az alelnök megválasztásával két hely megüresedett, így nem volt kvórumunk. A kúlai községi képviselő-testület elnöki tisztjét Velibor Miočić (DP), az alelnökit pedig Zoran Rašković (SZDP) tölti be, a községi elnök a demokrata párti Svetozar Bukvić maradt, alelnöknek pedig Damjan Miljanićot választották a Szerbiai Demokrata Párt soraiból. A községi tanácsban a Magyar Koalíciónak, nálunk a VMSZ-nek, Korhecz László személyében, egy képviselője van. Az első benyomások alapján elmondhatom, hogy a korábbihoz képest a képviselő-testületben kicsit mérsékeltebb hangulat uralkodik. Eddig az ülésekről helyszíni rádióközvetítés folyt, de az utolsó ülésen ennek a megváltoztatásáról döntöttünk, ez pedig kiváltotta a radikálisok és a cservenkai zöldek nemtetszését, ezért kivonultak a teremből. Miért kellett a képviselő-testületi ülés rádióközvetítését megszüntetni? Úgy gondolom, hogy azok a becsmérlő szavak, azok a szitkozódások, amelyek ott rendszeresen elhangzottak, nem a nyilvánosság elé valók. Az ilyen hangnem méltatlan a képviselő-testülethez. Megbeszéltük, hogy minden ülés után sajtótájékoztatót tartunk, és mindenki elmondhatja a véleményét, ismertetheti az álláspontját. Választóink az elért eredmények alapján tudják értékelni, hogy a mindenkori hatalom jó-e vagy nem jó - mondta Valka Károly, aki az egyetlen VMSZ-es képviselő a kúlai képviselő-testületben.
A tervekről szólva a körzeti elnök elmondta, hogy az ígéretek megvalósításáért száll síkra, minden erejét latba vetve kiáll a magyarság érdekeiért.
- A magukat demokratikusnak valló pártok a választások előtt általában nagyon szeretik a kisebbséget, amikor azonban a pozíciók odaítéléséről van szó, akkor ez a nagy szeretet mindjárt mérséklődik. Ez abból is látszik, hogy a megválasztott tisztségviselők között egy magyar nemzetiségű sincs, sőt közvállalataink igazgatói hivatalába se került magyar ember. Kértük, de nem kaptuk meg a képviselő-testület alelnöki posztját, ebbe azonban nem törődünk bele, további erőfeszítéseket teszünk, hogy az alelnöki posztot megszerezzük. Ki kell állnunk a részarányos foglalkoztatás mellett, intézményeink - a kúlai Népkör, a veprődi Kossuth Lajos, a sziváci Szenteleki Kornél, valamint az alakulófélben lévő cservenkai József Attila Művelődési Egyesület - rendszeres támogatásáért is - mondta Valka.
A kúlai Népkör Művelődési Egyesületben jelenleg a sikeres tavaszi idény után megérdemelt pihenőjüket töltik az aktivisták. Valka Károly, a Népkör ME elnöke elmondta, hogy a múlt idény legfigyelemreméltóbb eredményét a Kankalin gyermek-néptánccsoport mutatta fel az Óbecsén megtartott Kőketánc vetélkedő második díjának elnyerésével. Ez a siker Kúla község magyarságának számarányát tekintve óriási eredménynek számít. Ugyanez a csoport kitűnően szerepelt továbbá mind a községi, mind a körzeti szemlén is, az Árvácska asszonykórus a Durindón képviselte a kúlai magyarságot, a Bartók Béla dalárda pedig a közelmúltban Szabadkán a Lányi Ernő IME 110. évfordulóján lépett fel. A kúlaiak azonban nemcsak vendégszerepeltek, hanem jelentős rendezvényeknek is otthont adtak az elmúlt időszakban. A közelmúltban például a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület lépett fel náluk egy színdarabbal, és sor került a Kúláról elszármazott németek második találkozójára is, melynek részvevőit a községi elöljárókon kívül a Népkör vezetősége és a katolikus egyház is nagy szeretettel fogadta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..