home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A magyarcsernyei község tervei
2009.02.18.
LXIV. évf. 7. szám
A magyarcsernyei község tervei

Juhász AttilaJuhász Attila okleveles kertészmérnök Pera Milankovnak, a magyarcsernyei község elnökének a segédje, őt bízták meg a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési kérdésekkel. Vele beszélgettünk időszerű teendőkről, s arról, hogy milyen munkálatokat sikerült elvégezni az elmúlt időszakba...

Juhász Attila

Juhász Attila okleveles kertészmérnök Pera Milankovnak, a magyarcsernyei község elnökének a segédje, őt bízták meg a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési kérdésekkel. Vele beszélgettünk időszerű teendőkről, s arról, hogy milyen munkálatokat sikerült elvégezni az elmúlt időszakban.
- Az önkormányzatunk az elmúlt féléves időszakban elég sok fontos intézkedést foganatosított. Sikeresen megszerveztük a mezőőrszolgálatot, amelyre nagy szükség volt, rendbe tettük a határban az utakat, s egy nagy fásítási akcióval zárjuk a programot - mondta, majd így folytatta:
Novemberben egyhetes kiállításon vettünk részt Újvidéken, bemutatkozott a községünk is. Nagy érdeklődés nyilvánult meg a gazdasági fejlesztési terveink iránt. A Tartományi Egészségügyi Titkárság ígérete alapján az egészségházunk a közeljövőben egy új mentőkocsit és egy dialízisre specializált járművet kap. Községünk szerény költségvetéséből sikerült két személyt alkalmaznunk, akik a terepen az idős és beteg személyek egészségügyi ellátását végzik. Egy norvég alapítvány segítségével autót és munkaeszközöket szereztünk nekik.
Szeretnénk minél több új munkahelyet teremteni, idevonzani a befektetőket, javítani falvaink infrastruktúráját (utak, vízvezeték, telekommunikáció, szennyvízhálózat, közvilágítás stb.), fejleszteni a mezőgazdaságot (tárolókapacitásokat építeni, vállalkozásokat beindítani stb.), valamint javítani az oktatás, a művelődés, az egészségügy, a szociális szféra, a sport, a nyugdíjasok és az ifjúság helyzetén. Hamarosan irodát nyitunk, ahol a fiatalságot érintő problémák, tervek kerülnek napirendre. Pályázat útján egy olasz alapítványtól nyertünk támogatást a működtetésére. Falunkban pályázatokkal foglalkozó és azokat kísérő konzultációs központot is szeretnék beindítani, amely megfelelő információkat nyújtana a vállalkozóinknak, civil szervezeteinknek, mezőgazdasági termelőinknek és minden érdeklődő lakosnak.
December elején Budapesten jártunk, és tárgyaltunk egy magyar-norvég cég képviselőivel, akik érdekeltek abban, hogy községünk minden településén kiépítsék a szennyvízelvezető rendszert. Ez a cég Vajdaságban az Egyenlő esélyt mindenkinek elnevezésű civil szervezeten keresztül van jelen. A közép-bánáti régió területén levő települések szennyvízproblémáinak a megoldására 30 millió eurót irányoztak elő.
Az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredménye a községfejlesztési stratégia kidolgozása és beindítása a 2009-2013-as időszakra. Sokan megkérdezik, mit is jelent ez. Minden ember, család és közösség gyors ütemben szeretne fejlődni. Nekem mint a fejlesztési stratégia koordinátorának a fejlődés útját és lehetőségeit kell kutatnom. Egy több száz oldalas tanulmányban pontosan leírjuk és meghatározzuk, melyek azok a hiányosságok, amelyek a gazdaság, az infrastruktúra és a szociális szféra területén előnyt, azaz prioritást élveznek. Pontosan rámutatunk benne a mostani helyzetünkre és a lehetőségeinkre. Akár belföldi, akár külföldi szintű konferenciáról, tanácskozásról legyen is szó, ezt tekintik elfogadható tanulmánynak. Minden pályáztató ezt az okmányt fogja kérni, és ennek alapján tart komoly partnernek bennünket. A stratégián szakértői csoport dolgozik, ki-ki a saját szakterületén, és ez a garancia arra, hogy a munkának sikeres végkifejlete lesz. A dokumentumnak 2009 őszéig kell elkészülnie három nyelven: szerbül, angolul és magyarul.
Törekszünk arra, hogy fellendítsük a gazdasági életet, tőkét és beruházásokat vonzzunk ide, fejlesszük az infrastruktúrát, vagyis jobb életfeltételeket teremtsünk. Bízunk abban, hogy a munkát kereső magyarcsernyeiek nem azon gondolkodnak majd, hogy hol, melyik városban vállaljanak munkát, hanem helyben helyezkednek el. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a befektetések, fejlesztések nem válhatnak máról holnapra valóra, de egy alaposan megtervezett községi fejlesztési stratégiával bízhatunk a sikerben. Fontosnak tartom, hogy itt maradjunk meg magyarnak, annak, aminek születtünk és a szülőfalunkban találjuk meg boldogulásunkat - hallottuk Juhász Attilától.

t

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..