home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
A magyar szolidaritás megvalósítható!
K. N.
2006.03.21.
LXI. évf. 12. szám
A magyar szolidaritás megvalósítható!

Történelmünk legdicsőbb pillanatát, az egységet és reményt adó talpra állás, az 1848-as forradalom és szabadságharc 158. évfordulóját ünnepeltük az idén. Számunkra, magyarok számára ugyanis az egység megtapasztalásának lelkesítő pillanata az, ami összekovácsol, és képessé tesz bennünket aká...

Történelmünk legdicsőbb pillanatát, az egységet és reményt adó talpra állás, az 1848-as forradalom és szabadságharc 158. évfordulóját ünnepeltük az idén. Számunkra, magyarok számára ugyanis az egység megtapasztalásának lelkesítő pillanata az, ami összekovácsol, és képessé tesz bennünket akár világrengető dolgok véghezvitelére is. A mi életünk Árpádból, Szent Istvánból, Szent Lászlóból, a Hunyadi, Szilágyi és Kapisztrán nevéhez kötődő nándorfehérvári hősökből, a kardot és pennát szilajon forgató Balassiból, az Istennel a hazáért és szabadságért kiáltva a nélkülözést is vállalni képes kurucokból, a romantika kukoricásában vért izzadóvá üldözött harsány Petőfiből gyökerezik.
Bácskossuthfalván először MÓRICZ Árpád református lelkész ökumenikus istentiszteleten köszöntötte a központi ünnepségre érkezett délvidékieket, majd TÓTH József plébános a római katolikus, DOLINSZKY Árpád pedig az evangélikus egyház nevében méltatta a Nemzeti ünnep történelmi vonatkozásait. Igehirdetésében az anyaországi BÁTKI Mihály református esperes a megbocsátás isteni képességének fontosságáról szólt.
Az istentisztelet után a Kossuth-szobornál NÉMETH Zsolt, a Magyar Köztársaság Országgyűlése Külügyi Bizottságának elnöke mondott ünnepi beszédet. Mint mondta, a magyar politikai életben határon kívül és belül egyaránt teljes az egyetértés a forradalom és szabadságharc örökségének értékelésében.
- Meggyőződésünk, hogy a kirekesztetteket be lehet fogadni a nemzet testébe anélkül, hogy a bennlevők jogai sérülnének. Mi, határon belül és kívül élő magyarok nem a problémát, hanem a megoldást jelentjük egymás számára - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.
A bácskossuthfalvi központi ünnepségen beszédet mondott még JÓZSA László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint BUNYIK Zoltán, a tartományi oktatási titkár, a VMSZ alelnöke, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének titkára, PINTÉR Attila pedig felolvasta a magyar miniszterelnök levelét. A szónoklatok után koszorúikat helyezték el a Kossuth-szobornál a pártok, önkormányzatok, civil szervezetek képviselői.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..