home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A magyar sport legjobbjai
Tóth Tibor
2023.01.20.
LXXVIII. évf. 3. szám
A magyar sport legjobbjai

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 65. alkalommal hirdette ki az év legkiemelkedőbb sportolóit, csapatait, edzőit. Az M4 Sport — Az Év Sportolója Gálának egy új helyszín, az Operaház adott otthont.

A gála történetében először fordult elő, hogy az ország köztársasági elnöke is megtisztelte a rendezvényt. Novák Katalin mellett más közjogi és egyházi méltóságok, miniszterek is az Operaház vendégei voltak, de külön köszöntötték a hetven évvel ezelőtti helsinki és az ötven évvel ezelőtti müncheni olimpia magyar bajnokait is. Az 1952-beli olimpiai bajnokok közül a jeles alkalomra hazalátogatott Torontóból Gyenge Valéria úszó és az öttusázó Benedek Gábor is. A legnagyobb tapsot a 102. életévét a gála napján betöltő Keleti Ágnes kapta, aki tornában öt alkalommal nyert olimpiai bajnoki címet.

A díjak tekintetében az egyéni rekordot két úszónő tartja: Egerszegi Krisztina és Hosszú Katinka is hétszer lett az év női sportolója. A férfiak közül is egy úszó, Darnyi Tamás győzött a legtöbb, azaz öt alkalommal, háromszor végzett az első helyen Balczó András öttusázó, Magyar Zoltán és Berki Krisztián tornászok, valamint Gyurta Dániel úszó.


Kozák Luca és Milák Kristóf, az év női és férfi sportolói  (fotók: Illyés Tibor/MTI)

A KFT Bál az Operában című dala után Paulina előadásában a himnusz akkordjai csendültek fel, majd Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője tartotta meg ünnepi beszédét.

— Petőfi Sándor menyasszonya, Szendrey Júlia naplójában a következőket írta: Oh, csak tudnám úgy szeretni, mint amennyire szerettetni érdemel. E sorokkal kifejezte mindannyiunk vágyát nemzeti óriásaink megbecsülése ügyében, bár tudnánk őket úgy szeretni, mint amennyire szerettetni érdemelnek. Ez a vágy hajt bennünket, sportújságírókat is, amikor évről évre azon igyekszünk, hogy teljesítményükhöz közelítően méltó módon állítsuk piedesztálra sporthőseinket. A magyar sport csodálatos erejét, kisugárzását, megújulási képességét nagyrészt hagyományának, a tradíciók tiszteletének köszönheti. A hősök megbecsülése, példaképként való felmutatása jelentős részben a hivatásos krónikások, a sportújságírók feladata. Amikor mérkőzéseket közvetítenek a rádióban és a televízióban, amikor lefényképezik a győzelem euforikus pillanatát, amikor élesítik, posztolják, megosztják, beágyazzák a megfelelő online tartalmakat. Vagy akkor, amikor évkönyvben örökítik meg a sikereket, esetleg megválasztják a sportév legjobbjait, legkiemelkedőbb sportteljesítményeit. Utóbbit már legalább száz éve, de megszakítás nélkül is 1958 óta, egyhuzamban a 65. alkalommal teszik, tesszük. Nyolcadik éve együtt az azóta létező nemzeti sporttelevízióval, az M4 Sport csatornával, a kezdetek óta együtt az immár ugyancsak nemzeti tulajdonú, az idén 120 esztendős sportlappal, a Nemzeti Sporttal, valamint kis testvérével, a napokban egyéves Sportrádióval. A világjárvány alatt megtanultuk minden korábbinál jobban megbecsülni a sport által nyújtott közösségi élményeket, a közös sportolást és szurkolást, a sportolók közös megsüvegelését itt, a sportgálán. Egy igen nehéz, de az elmúlt évtized közös erőfeszítéseinek hála mégis elképesztően sikeres magyar sportév után lehetünk itt — mondta köszöntőjében Szöllősi.


Az év csapatának járó díjat egyéni sportágakban a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű kardválogatott érdemelte ki 

Először a fogyatékkal élő sportolók közötti legjobb csapatot hirdették ki, mely cím az Európa-bajnokságon párbajtőrben ezüst-, tőrben pedig bronzérmes női kerekesszékes vívóválogatotthoz (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Nádasdy Anna) került. Az év legjobb e-sportolójává Torzsás Ádámot választotta a voksoláson részt vett 423 sportújságíró, az év edzője pedig a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi lett, megelőzve a téli olimpián egy arany- és két bronzérmet, a montreáli világbajnokságon pedig négy aranyérmet nyert rövidpályás gyorskorcsolyázók szövetségi kapitányát, Bánhidi Ákost, valamint a világbajnoki ezüstérmes női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát, Bíró Attilát. Az év csapatának járó díjat az egyéni sportágakban a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű, világbajnoki aranyérmes kardválogatott kapta, az év szabadidős sporteseményének a Balaton-átúszást választották, az év fogyatékkal élő női sportolója a paraúszó-világbajnokságon két aranyat és két ezüstöt begyűjtő Pap Bianka lett, az év sportpillanatának pedig Kristoffer Zachariassennek a Monaco ellen szerzett találata bizonyult, mellyel az Európa Ligában szereplő Ferencváros megnyerte csoportját. Az év női sportolójának a gátfutó Kozák Lucát választották, aki a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon 100 méteren ezüstérmet nyert, emellett fedett pályán és szabadtéren is egyéni csúcsot javított. 2008 óta harmadszor fordult elő, hogy a nőknél nem vizes sportágból érkező sportoló nyerte el a díjat. Az év férfi parasportolója a címvédő Kiss Péter Pál lett. A kiváló sportember a kanadai kajak-kenu világbajnokságon, a KL1 200 méteres távon nem talált legyőzőre, méghozzá sorozatban harmadszor ebben a számban, majd megnyerte a müncheni Eb-t is, amivel zsinórban a harmadik Európa-bajnoki címét szerezte. Nagy harc zajlott a legjobb férfi sportoló díjáért is, melyet végül a budapesti vizes világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is első, a hosszabb távon világcsúcsot elérő, az Eb-n pedig három arany- és két ezüstérmet nyerő Milák Kristóf szerzett meg, megelőzve a téli olimpián egy aranyat és két bronzot, a világbajnokságon pedig négy aranyat nyert Liu Shaoangot.

— Sokat gondolkodtam azon, hogy ha engem ér a megtiszteltetés, akkor mi az az üzenet, amelyet tovább tudok adni — mondta Milák, majd elcsuklott a hangja, és néhány másodperc csend után beszédét azzal zárta, hogy mindenkinek megköszönte a támogatást.


Kiss Péter Pál parakajakozó az év fogyatékkal élő férfi sportolója

Az év csapatának a hagyományos csapatsportok kategóriájában a férfi-labdarúgóválogatott bizonyult, mely az Euroliga-győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapatot utasította maga mögé. Életműdíjban Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző részesült, akinek tanítványai tizenegy olimpiai, nyolcvannégy világ- és hetven Európa-bajnoki címet nyertek.

Az idén olimpiát ugyan nem rendeznek, de számos világ- és Európa-bajnokságon szerepelnek majd magyar sportolók, ahol további kiváló eredményekre és sok olimpiai kvótára számíthatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..