home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A magyar politikum eddigi eredményei
(tv.)
2011.12.14.
LXVI. évf. 50. szám

Duray Miklós felvidéki közíró, politikus a minap Szabadkán a Magyar Ház Alapítvány és a Vajdasági Magyar Civil Szövetség vendégeként A magyar politikum eddigi eredményei címmel tartott előadást a Magyar Házban. A beszélgetés moderátora dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke volt. A Kár...

Duray Miklós felvidéki közíró, politikus a minap Szabadkán a Magyar Ház Alapítvány és a Vajdasági Magyar Civil Szövetség vendégeként A magyar politikum eddigi eredményei címmel tartott előadást a Magyar Házban. A beszélgetés moderátora dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke volt.
A Kárpát-medence egyik meghatározó személyiségének politikusi pályája a kommunista rendszer idején indult, Duray a csehszlovák kommunista rezsim egyik nemzetközileg legismertebb ellenzéki politikusa volt. Tevékenységéért először 1979-ben vonta őt felelősségre a politikai rendőrség. Először 1982-ben tartóztatták le. 1983-ban bíróság elé állították, de a széles körű nemzetközi tiltakozás nyomására felfüggesztették az ellene indított eljárást. 1984-ben ismét letartóztatták: egy év múlva amnesztiával szabadult. Összesen 470 napot töltött vizsgálati fogságban. Szabadulása után tovább folytatta tevékenységét. 1990 januárjában és februárjában az ő kezdeményezésére alakult meg az Együttélés Politikai Mozgalom, melynek fő célja a pluralizmus, a demokratikus intézményrendszer és a piacgazdaság megteremtése, valamint a nemzeti kisebbségek törvényes közösségi jogainak kivívása. Az Együttélés megalakulásától kezdve a párt elnöke. 1993-ban a szlovákiai magyar közösség jogi helyzetének megoldására kidolgozta az úgynevezett társnemzeti koncepciót, mely írott formában Az elnyomott kisebbségből legyen társnemzet címen jelent meg. 1994-ben a Magyar Koalíció jelöltjeként a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselőjévé választották. Duray elmondta, hogy ma Szlovákiában sokkal rosszabb a magyar kisebbség helyzete, mint a 90'-es években volt.
A politikus közéleti tevékenységét több díjjal és elismeréssel is jutalmazták, melyek közül talán az 1988-ban átnyújtott Bethlen Gábor-díj, az 1992-ben kapott Ius Humana, a Szent István-díj és A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a legjelentősebbek.
Az előadás végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a politikusnak, majd a rendezvény után megvehették Duray Miklós a Megvalósult elképzelhetetlen - a Trianoni békediktátum 90. évfordulójára című könyvét is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..