home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A magyar nyelv mint golyóálló mellény
(Tha)
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám
A magyar nyelv mint golyóálló mellény

Az anyanyelvi világnapon mutatkoztunk be Tordán — A korábbi évek hagyományát folytatva a XIII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozatnak ezúttal is része volt a Hét Nap élőújsága. Noha szerkesztőségünk a szokásosnál kisebb csapattal érkezett a bánáti faluba, a szép számban összegyűlt közönség így is értesült a lapunknál tapasztalható és várható újdonságokról, valamint megismerkedett a Vajdasági Magyar Kalendárium tartalmával.

Az egybegyűlteket Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke köszöntötte, és bemutatta a VMSZ parlamenti választási listájának az eseményen részt vevő jelöltjeit, majd a jegyzék hatodik helyén lévő Vicsek Annamária logopédus, pedagógus és Pásztor Bálint, a szerbiai parlament jelenlegi képviselője, a VMSZ listavezetője fordult a polgárokhoz. Mindketten hangsúlyozták, hogy a március 16-ai voksolás a vajdasági magyarság számára arról szól, lesz-e ismét erős, hatékony érdekképviseletünk a köztársasági képviselőházban.

A Hét Nap új arculatáról és olvasócsalogató kezdeményezéseiről Tomek Viktor főszerkesztő beszélt, a Vajdasági Magyar Kalendáriumot Szalai Attila karikaturista közreműködésével Tóth Lívia főszerkesztő-helyettes mutatta be. A Világbajnoki előzetes című rovathoz kapcsolódó Görbe galéria rajzait „élőben” is láthatták a jelenlévők. Színpadra állt az idén húsz éves Bánáti Újság című mellékletünk muzslyai és környékbeli munkatársa, Kónya-Kovács Otília is.

Bemutatkozásunk jeles dátumra, február 21-ére, az anyanyelv világnapjára esett, amit Csíkos Dániel helybeli versmondó fellépése is hangsúlyozott. Lackfi János Óda a magyar nyelvhez című versével — az írás címe is a világnapra utal — és Radnóti Miklós egyik költeményével kedveskedett a nézőknek. A színes műsorban a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kis néptánccsoportja rábaközi táncokat, az ifjúsági csoport mambót és cigánytáncot adott elő, a tamásfalvi Széchényi István Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa pedig lakodalmas dalcsokrot hozott. Nagy tapsot kapott a településen először vendégszereplő Csiga zenekar is. Az együttes tagjai — László Judit, Nagy Abonyi Emese, Kucsov Borisz, Virág György és Papp Arnold — a Zentai Magyar Kamaraszínház ifjú színészei, akik ismételten bizonyították, hogy a különféle hangszerek megszólaltatása és az éneklés sem idegen tőlük.

A hangulatos program, szintén a tordai hagyományokat követve, gazdag tombolával zárult.  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..