home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A magyar nyelv ápolásának fontosságát hangsúlyozza műsoraiban november 13-án a közmédia
MTVA
2023.11.10.
LXXVIII. évf. 45. szám
A magyar nyelv ápolásának fontosságát hangsúlyozza műsoraiban november 13-án a közmédia

November 13-án, a magyar nyelv napján a közmédia csatornái többféle megközelítésben foglalkoznak a nemzet összetartozását jelentő legfőbb szellemi kulturális örökségünkkel. A nézők és hallgatók megismerhetik – a többi között – a közmédia Montágh Testületének értékőrző munkáját, hallhatnak a sportnyelv érdekességeiről, a nyelvünket ma érő hatások várható következményeiről.

A magyar nyelv napjának kiemelt figyelmet szentel az M5 kulturális csatorna Librettó című műsora. A hétfőn 18 órakor kezdődő adásban anyanyelvünk változásáról és a média nyelvhasználatra gyakorolt hatásairól Aczél Petra kommunikációs szakember, a Montágh Testület elnöke oszt meg részleteket a nézőkkel. A nyelvi értékek megőrzéséről Császár Angéla színművész beszél, Lackfi János pedig a költő szemszögéből fejti ki véleményét anyanyelvünk használatáról. A József Attila-díjas szerző a 20 órakor kezdődő Ez itt a kérdés tematikus adásának is vendége lesz.

November 13-án a Duna délelőtti magazinműsorában is a magyar nyelv ápolásának fontossága kap hangsúlyos szerepet. A Család-barát vendégeként Veszelszki Ágnes kommunikációkutató, egyetemi docens a mesterséges intelligencia által generált szövegek térnyerésével kapcsolatos kutatásokról árul el részleteket. A délutáni Almáriumba Korbuly Péter érkezik. A Kazinczy-díjas bemondó, műsorvezető a Montágh Testület tagjaként a közmédia anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott szervezetének munkáját mutatja be. Hasonló témában az M1 Ma délelőtt című műsorában Kautzky Armand, az Almárium és az Agytorna házigazdája szólal meg.

Ezen a napon tematikus adással készül az M2 Petőfi TV 20:10-kor kezdődő FRISS című műsora is, beszélgetései a magyar nyelvről szólnak majd.

Az M2 Gyerekcsatorna 19:40-től látható Hetedhét kalandjában a Grammatika rovatban olyan nyelvújításkori szavakkal találkozhatnak a gyerekek, mint az „orrfuvolászati négyzetrongy”, a Szómagyarázó rovatban pedig olyan ritkán hallott tájszavakkal és jelentésükkel ismerkedhetnek meg a fiatal nézők, mint a tengeri, a zsizsa vagy a furik.

Kossuth Rádióban 9 órakor kezdődő Délelőtt című műsor vendége Aczél Petra, valamint Hajdú B. István lesz. Az M4 Sport kommentátora a sportnyelv jellegzetességeiről beszél. A 14:30-tól hallható Felfedező a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodával és az Anyanyelvápolók Szövetségével keresi a válaszokat arra, hogy az idegen szavak áradata milyen változásokat idéz elő, melyek a legnépszerűbb szavaink és ezek tükrözik-e a nyelv mai állapotát. A magyar nyelv napjához kapcsolódva a Kalendárium vendége lesz 15:30-tól a Kazinczy- díjas Varga János. A Kossuth Rádió bemondója és csatornahangja, a Montágh Testület tagja arról mesél, mire kötelezi ez a munka, és mit tehetünk az anyanyelvünk ápolásáért. 19:30-tól a Nagyokban megismerhetik a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Heltainé Nagy Erzsébet munkásságát.

Bartók Rádió is megemlékezik a jeles napról, Ars Nova című műsorában két, a magyar nyelv fejlődéséhez szorosan kapcsolódó zeneművet tűznek műsorra. Hallhatják Decsényi János Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Régi magyar szövegek című művének részleteit és Durkó Zsolt Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző Halotti beszéd című oratóriumát. Ezen kívül a Muzsikáló reggel, délelőtt és délután élő műsoraiban óránként elhangzik majd egy-egy megzenésített magyar vers.

A magyar nyelv ápolásának fontosságáról beszél a Montágh Testület tagja, a Kossuth Rádió főbemondója, Bordi András a Dankó Rádió Derűs napot reggeli adásában. A 20:04-kor kezdődő népzenei műsorban, a Táncházban interjút hallhatnak a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutató Intézetének munkatársával, Tamás Ildikóval. Kutatási területe a szövegfolklorisztika, a halandzsa és „nonszensz” a népköltészetben, valamint a szöveg és dallam kapcsolata a népdalban.

A csak magyar zenéket játszó Petőfi Rádió Kultúrfitnesz és Tüzesen süt le című műsoraiban szentel kiemelt figyelmet a napnak.

A magyar nyelv előtt tiszteleg saját gyártású sorozatával a közmédia. Az anyanyelvünk kialakulásáról szóló kutatásokkal, történetekkel kapcsolatos érdekességeket, tudnivalókat összegző tízrészes, az M5 kulturális csatorna által készített Legfőbb dísze a nemzetnek című minisorozat részeit a Dunán és az M1 aktuális csatornán, valamint összefűzve az M5-ön is láthatják 15:25-től.

A magyar nyelv napja alkalmából az MTVA Archívuma egy szórakoztató kvízt állított össze, amellyel bárki próbára teheti tudását.

****

Az Országgyűlés 2011-ben egyhangú döntéssel nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, emlékezve a reformkor egyik legnagyobb győzelmének nevezhető, a magyar nyelvet államnyelvvé emelő 1844-es törvénycikk elfogadásának napjára. Ez kimondta, hogy a törvényeket ezentúl kizárólag magyar nyelven alkotják és erősítik meg, az országgyűlés, a hivatali ügyintézés, a bíróságok és az iskolai oktatás nyelve ugyancsak a magyar lett. Az Anyanyelvápolók Szövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös kezdeményezésére született ünnepnapon évente egyszer, november 13-án a közfigyelem kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára, a magyar nyelvre irányul.

****

A magyar nyelv napja – november 13-án a közmédia csatornáin.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..