home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A magyar ifjúsági irodalom legendás alakja — Janikovszky
Szerda Zsófi
2020.04.23.
LXXV. évf. 17. szám
A magyar ifjúsági irodalom legendás alakja — Janikovszky

Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas írónő könyveinek egyik varázsa, hogy a gyermekek szemszögéből látjuk a világot. A humor forrása nála a felnőttek és a gyermekek perspektívája közötti különbségekben rejlik. Könyveihez a tökéletesen illő illusztrációkat Réber László készítette, a két név szinte összefonódott, nehéz lenne más rajzaival elképzelni írásait. Janikovszky Éva tizenhét éve nincs köztünk.

Nem írónak készült, már elmúlt harminc, amikor nagy nógatásra megírta első gyerekeknek szóló művét. Kucses Éva Etelka Namettaként látta meg a napvilágot 1926. április 23-án. Nevét később Kispálra magyarosította. Az iskolában azonban Kucsi volt, gyerekkori barátnőjének pedig évtizedek múlva is ezen a néven írta leveleit. Jómódú, felső középosztálybeli családba született. Gyermekkora nem volt felhőtlen, hiszen beárnyékolta a háború és szülei válása is. Szerencséjére egy csodálatosnak nevezett nevelőapát kapott, Donászy Kálmánt, akit később kisapának is hívott. A férfi művelt volt, szeretett írni, és baráti szálak fűzték Juhász Gyulához, illetve Móra Ferenchez. Újságíróként dolgozott, de verseskötetet is írt, és ő volt a család nagy mesélője. Janikovszky Éva neki köszönheti első irodalmi élményeit. A kisapa folytatásos meséket is kitalált a lánynak, melyek olyan mélyen hatottak rá, hogy később, anyaként ő is hasonló történeteket talált ki kisfiának. Fiatalkora óta rajongott tehát az irodalomért, operáért, színházért. Kedvenceiről táblázatot vezetett, melybe havonta felírta, mi éppen a legkedvesebb filmje, operettje, áriája, sportja, könyve, és mi szeretne lenni. Innen tudhatjuk, hogy volt kedvence a Pillangókisasszony, a Rigoletto című opera, a Bob herceg című operett, a Bűvös erdő című ária.

A Szegedi Tudományegyetemen hallgatott 1944 és ’48 között filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat, majd 1948-tól Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen filozófiát, pszichológiát és szociológiát, a tanári útlevelet pedig 1950-ben szerezte meg. Első munkahelye a vallás- és közoktatásügyi minisztériumban volt, s itt ismerkedett meg Szabó Magdával is, akivel holtáig tartott barátsága. A minisztériumból azonban mindkettejüket elküldték. Ekkor a magánélete sem volt túl rózsás. Egy szenvedésekkel teli szerelmi csalódásból menekült első férjéhez, Ferihez, de 1948-ban elvált tőle. Ekkor ismerte meg dr. Janikovszky Bélát, második férjét, akitől fia született. Ő az a kisfiú, akiből a műveiben Dani lesz, a Kire ütött ez a gyerek? című könyvének kiskamasza, majd pedig a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója. Éva közben megpályázta az Ifjúsági Kiadó (később Móra) szerkesztői állását, mely vállalatnak 1954-ben lett lektora, 1964-től pedig főszerkesztője, s nyugdíjaztatásáig itt dolgozott. De ezután is munkatársa, igazgatósági tagja maradt. Itt írta első könyvét is a víz körforgásáról, ez a Csip-Csup. Három év múlva már egy jelentősebb feladatot kapott, hiszen a kiadónak lányregényekre volt szüksége a Csíkos könyvek sorozatába, és Éva kettőt is írt: SzalmalángAranyeső. Igazi stílusára harminchét évesen talált rá. Ekkor írta meg a többi közt a Te is tudod?, a Ha én felnőtt volnék, a Málnaszörp és szalmaszál, a Velem mindig történik valami, a Kire ütött ez a gyerek?, a Már óvodás vagyok, a Már iskolás vagyok és az Örülj, hogy fiú! / Örülj, hogy lány! című műveit.

Pályája során majdnem harminc könyvet írt. Műveit több mint harmincöt nyelvre lefordították, illetve fordítják a mai napig. Dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, írt filmforgatókönyvet, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Életét Komáromi Gabriella mutatja be a Janikovszky Éva — Pályakép mozaikokban című művében. 


(Forrás: Gyoriszalon.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..