home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
A madárinfluenza gyűrűjében
o. i.
2006.02.22.
LXI. évf. 8. szám
A madárinfluenza gyűrűjében

- Szalai Attila karikatúrájaSZERBIA SEM LESZ KIVÉTEL. ,,Magyarországra is megérkezett a madárinfluenza - adta hírül a sajtó a múlt hét derekán. Két Bács-Kiskun megyei településen, Nagybaracskán és Csátalján olyan hattyútetemeket találtak, amelyek a H5N típusú vírussal fertőződtek meg. ,,A...

- Szalai Attila karikatúrája

SZERBIA SEM LESZ KIVÉTEL. ,,Magyarországra is megérkezett a madárinfluenza - adta hírül a sajtó a múlt hét derekán. Két Bács-Kiskun megyei településen, Nagybaracskán és Csátalján olyan hattyútetemeket találtak, amelyek a H5N típusú vírussal fertőződtek meg. ,,Az Esztergomnál talált hattyúk az elsődleges vizsgálatok szerint nem madárinfluenza miatt pusztultak el -nyilatkozta a múlt csütörtökön egy másik eset kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszter, miután látogatást tett az Országos Állategészségügyi Intézetben, ahol a boncteremben megnézte a hattyútetemeket. Ha valakinek netán voltak kételyei afelől, hogy a miniszterelnök választási kampányfogásként használja a madárinfluenzát - azért kereste fel tévékamerák kíséretében a bonctermet -, annak a hét végére már nem maradt kétsége. A miniszterelnök, gumicsizmába bújva, a kór miatt kialakított védőzónán belül, Nagybaracskán felkeresett egy baromfitelepet. Ezt követően pedig az egyik tanyán - tévések és fotósok gyűrűjében - kacsasültet ebédelt.
Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Németország, Olaszország, Görögország, Románia, Bulgária - Szerbiát körbefogta a madárinfluenza gyűrűje. Arra a kérdésre, hogyan lehetséges az, hogy Szerbiában még nem ütötte föl a fejét a kór, dr. Predrag Kon járványtani szakember, a madárinfluenza megfékezésére alakult országos bizottság elnöke a Blicnek a következőket nyilatkozta: ,,Amint megjelent a madárinfluenza vírusa, mi úgy viselkedünk, mintha már itt lenne. Országos szinten már az első pillanatban megtettük mindazt, amit más országok csak akkor léptek meg, amikor vírussal fertőzött madártetemeket találtak. Szerbiában azonnal bezárták a madárpiacokat, megtiltották a díszmadár-kiállításokat, elrendelték a zárt téri háziszárnyastartást, az országhatárokon (Gombos, Béreg, Tompa, Röszke) fertőtlenítik a bejövő járművek kerekeit... Mindennek ellenére Szerbia nem lehet vírusmentes sziget, a vírus valószínűleg hamarosan nálunk is felüti a fejét - véli a szakember. ,,El kell mondanom, hogy a vírus egyetlen környező országban sem terjedt át a háziszárnyasokra, s ez a rossz hírben a jó. Amennyiben ez mégis megtörténne, az országos akcióterv előirányzata szerint a vírussal fertőzött gazdaságokban megsemmisítjük a háziszárnyasokat, és kártalanítjuk az embereket. A szerbiai kormány pedig hamarosan koordinációs bizottságot alakít, amely gyorsan tud majd cselekedni, és adott helyzetben magasabb fokú készültséget rendelhet el - nyilatkozta dr. Predrag Kon.
TÖBB MAGYAR BÍRÓ KELL. Dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi titkár nemrég találkozott Zoran Stojkoviæ szerbiai igazságügy-miniszterrel, akivel arról tárgyaltak, hogyan lehetne növelni a nemzeti kisebbségek képviselőinek az arányát az igazságszolgáltatásban. A múlt héten a belgrádi miniszter a helyszínen, Szabadkán tájékozódott. Meg kellett állapítania, hogy a magyarok 13-14%-os részaránya a bíróságokon valóban kevés, és mindent meg kell tenni a növelésére. Ehhez azonban idő kell. Szavai szerint pályázatokat írnak majd ki új munkaerő felvételére, biztosítják a káderek tapasztalatszerzését. Véleménye szerint a bíróságok anyagi helyzete is hozzájárult ahhoz, hogy az egykori bírók elhagyták a bíróságokat, és sokan ügyvédként dolgoznak. Ez pedig azt eredményezte, hogy sok az elhúzódó eljárás, a lezáratlan ügy. Ami a bíróságokon dolgozók nemzetiségi összetételét illeti, mondta, pozitív példa is van: Adán száz százalékban magyar bírók dolgoznak.
ÓBECSÉN AZ SZDP JELÖLTJE NYERT. Óbecsén február 5-én tartották a rendkívüli községi elnökválasztást, amelyen nem kevesebb mint tíz jelölt versengett a polgármesteri posztért. A legtöbb szavazatot akkor a radikálisok jelöltje, Dragan Živkov Džaja és Dušan Jovanoviæ, a Szerbiai Demokrata Párt jelöltje kapta. A vasárnap megtartott második fordulóban a polgárok 41,5%-a vonult az urnák elé, és 9147 (64,17%) szavazattal az a Dušan Jovanoviæ győzött, akit a második forduló előtt támogatásáról biztosított a VMSZ, a G17 Plusz, a DP, a VSZDL és a VMDP. A radikálisok jelöltje 4829 szavazatot kapott (33,88%).
BŰNVÁDI FELJELENTÉS KARIÆ ELLEN. A szerbiai belügyminisztérium szombaton bűnvádi feljelentést tett Bogoljub Kariæ, a BK-csoport elnöke ellen. Azzal gyanúsítják, hogy visszaélt hivatali helyzetével, és több mint 20 millió dollárral károsította meg az államot. Bogoljub Kariæ, a Szerbia Ereje Mozgalom vezetője - ő és három fivére is már hetek óta külföldön, ismeretlen helyen tartózkodik - azzal vádolja Koštunica kormányát, hogy politikai okokból indított kampányt ellene, mert a politikai mozgalom veszélyezteti a pozícióját. Más vélemények szerint viszont Kariæ azért alakított magának politikai pártot, hogy pártvezetőként politikai esernyő alá bújjon - gazdasági ügyletei ugyanis elég zűrösek.
KOSOVO STÁTUSÁRÓL - BÉCSBEN. Hétfőn, lapzártakor, Bécsben kellett megkezdődniük az ENSZ közvetítésével a kosovói albán-szerb tárgyalásoknak Kosvo státusáról. Mint ismeretes: Belgrád ,,az autonómiánál többet, de a függetlenségnél kevesebbet' kínál a kosovói albánoknak. Az alánok viszont teljes függetlenséget akarnak. Az ENSZ-közvetítők vezetője, Martti Ahtisaari a tárgyalások megkezdése előtt kijelentette: Kosovo lakosságának 90%-a albán, és ez a többség függetlenséget akar, így nyilván a tartomány függetlensége lenne a megoldás. Belgrád ezt a kijelentést nagyon rossznéven vette. Ugyanakkor a belgrádi küldöttség roppant derűlátóan nyilatkozott: Kosovo nem lesz független. ,,Az egyik lehetőség az, hogy a küldöttség tagjai valóban hisznek abban, amit mondanak. A másik az, hogy nem merik közölni, milyen a tényleges helyzet. Ez egy nagyon rossz álláspont, mert bumerángként üthet vissza' - nyilatkozta Goran Svilanoviæ volt szövetségi külügyminiszter, aki szerint Kosovo függetlenséget kap.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..