home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A macska is a legjobb barátunk
Szakáll Laura
2024.07.28.
LXXIX. évf. 30. szám
A macska is a legjobb barátunk

A házi macskák (Felis silvestris catus) akaratosak, önzők, számítók, és nem az emberhez ragaszkodnak, hanem a területükhöz — sokan ezt gondolják róluk, pedig ez egyáltalán nem így van.

A macskák, melyeket az ókori egyiptomiak istenként tiszteltek, rendkívül ragaszkodók, hűségesek a gazdájukhoz, bár a viselkedésük eltér a kutyákétól. A szeretetüket is más módon fejezik ki. A cicák többsége nem rohan az ember elé, amikor az hazaér egy hosszú nap után, de váratlanul az ölébe mászik, ha éppen a fotelban üldögél. Az tény, hogy a macskák számára nagyon fontos a kényelem, de egy kis játékra nekik is van igényük. Törékeny, védelemre szoruló társállatok. Nincs kilenc életük, és nem tudnak magukról gondoskodni. Mivel háziasítottuk őket, már eltávolodtak a vad életmódtól. Ügyes vadászok, ennek ellenére megfelelő táplálékra van szükségük, ivóvízre, télen az otthon melegére, nyáron pedig a hűvös szobára. A cicák testbeszéddel és számtalan hangjellel kommunikálnak velünk és egymással is. Ilyen a bújás, fújás, dörgölőzés, dorombolás vagy nyávogás. Vadon élve is meg tudnak maradni, de gondoskodás nélkül, főleg a városok, falvak területén általában rövidebb lesz az élettartamuk. A szőrmókok csúnyán össze tudnak verekedni, az ilyenkor szerzett sebeik elfertőződhetnek, de sokuk a forgalomban veszíti életét, valamint az éhezés és az időjárási körülmények is elhalálozáshoz vezetnek. Ezért is rendkívül jelentős az ivartalanítás. A gazdis macskák számára is elengedhetetlen a beavatkozás, hiszen általa a kedvencünk sokkal nyugodtabb lesz, nem jár el otthonról, így nem kerül veszélybe, és ő sem veszélyes a madárpopulációra. A nem kívánt szaporulat is elkerülhető az egyszerű műtéttel, így az állatkínzás megfékezése érdekében is sokat tehetünk, ha felelős állattartók vagyunk.

„A macska egy apró oroszlán, mely szereti az egereket, utálja a kutyákat és pártfogolja az emberi lényeket” (Oliver Herford).

 

Domesztikálás

Nagyjából 10 000 éve él velünk a macska. A háziasítás első ábrázolása 4000 éve Egyiptomban történt. Az első tárgyi lelet Ciprusról származik. Egy meghatározatlan nemű ember sírjában macskacsontokat találtak. Ez a feltárt lelet 9500 éves. Ezek szerint a macska háziasítása az első, ember által létrehozott települések kialakulásának idején, a neolitikus korban történt.

Vidékünkön a házi macska a leginkább elterjedt, de számtalan faj létezik. Vannak csupasz és farok nélküliek, de választhatunk hosszú szőrű, egyszínű és tarka cicát is.

Gondozás: A macskák húsevő, ragadozó emlősök, így nem ajánlatos kenyérrel és ételmaradékokkal etetni őket. Száraz és nedves tápot egyaránt kapniuk kell, ez szükséges a megfelelő emésztéshez, a bélrendszer egészségének megóvásához. A táplálék mellett folyamatosan kell gondoskodni a friss vízről is. Sokan kegyetlen vadásznak tartják ezt az állatot, amely kedvtelésből is lecsap az apró emlősökre és madarakra, olykor hosszasan kínozva áldozatát. Ezért is fontos, hogy mindig tele legyen a bendője, hogy ne okozzon kárt a természetben. Ám olyankor is lecsaphat az áldozatára, ha éppen nem éhes. Ezzel valójában hatalmas szívességet is tesz az embernek, hiszen rengeteg rágcsálót pusztít el.

A cicák a puha fekhelyeket szeretik, így házi kedvencek számára készített ágyat is vásárolhatunk, de egy fotel vagy akár a szekrény teteje is megfelelhet nekik. A macska akkor is tökéletesen megvan, ha ő az egyetlen háziállat, de társaságban is jól érzi magát. A kutya és a macska nem egymás ellenségei. Ha kutyánk van, attól még nyugodtan lehet cicánk is. A házőrző ebek általában az ismeretlen cicákra reagálnak rosszul, egyébként akár barátok is lehetnek. Az embernek sem kell választania a világ két legelterjedtebb társállata közül. Felesleges kutyás és macskás táborokra osztódni.

A kiscicák nevelése: Az az ideális, ha már legalább nyolchetes a családba kerülő kis szőrmók, melyet már a kezdetektől rászoktathatunk a macskaalom használatára. A kiscicának juniortápot kell adni, és bár sokan azt gondolják, a macskák kedvence a tej, ezt ne adjunk, hiszen ahogy más emlősöknek, a cicáknak is csak addig van szükségük tejre, amíg meg nem tanulnak enni. A tehéntejtől súlyos egészségügyi gondjaik lehetnek. Az is előfordul, hogy az anyacica elpusztul vagy elveszik, ilyenkor az embernek kell gondoskodnia a kicsikről. Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Már lehet vásárolni kölyökcicák számára készített tejport. Arra viszont nagyon kell ügyelni, hogy az újszülöttek nem tudnak üríteni, ezért minden etetés után masszírozni kell a hasukat és az alfelüket. Ezért nyalogatja a kis testüket is az anyacica. A szem tisztaságára is gondot kell fordítani, amihez a langyos kamillatea a legjobb választás. Ajánlott az emberek számára kapható szemkenőcs használta is.

„Nem is hiszed, milyen kellemesen telik az idő, ha egy macska dorombol az embernek!” (Bálint Ágnes)

 

Boszorkányság, sztereotípiák, babonák

Ahogy a boszorkányokat, úgy a macskákat, különösen a fekete színűeket is üldözték a történelem során. A sötét középkorban a természethez, a csillagászathoz és a gyógynövényekhez értő nőkre is könnyedén ráfogták, hogy az ördöggel cimborálnak, és a fekete macskákat is tűzre vetették. Ezzel is magyarázható, hogy ebből a színváltozatból kevesebb van, előfordulása ritkább. Bár a felvilágosult társadalom belátta, hogy nincsenek boszorkányok, a sötét bundájú szőrgombócokkal szemben ma is élnek előítéletek. Ennek érdekében világ- és nemzetközi napot is kaptak a fekete cicák, hogy szakítsunk a hiedelmekkel.

 

Te is, fiam, Brutus?

Macskaparadicsom létesült egy történelmi gyilkosság helyszínén. 2023 nyarán nyitották meg a látogatók előtt azt a Róma központjában található ókori romokkal teli területet, ahol a feltételezések szerint kivégezték Julius Caesart. Eddig csak távolról lehetett megtekinteni, de ma már kiépített sétányokkal várják az érdeklődőket az i. e. III. századi maradványokhoz. A terület azonban eddig sem volt lakatlan: macskakolónia vette birtokába. Ma már menhelyet is létrehoztak, így a hírhedt, római diktátor meggyilkolásának helyszínén élő cicák gondoskodást is kapnak. A környék macskáit sok idős hölgy is eteti, őket „gattara de’ Roma”, azaz macskákat gondozó római hölgyeknek nevezik a helyiek.

„Létezhet-e nagyobb ajándék, mint ha egy macska szereti az embert?” (Matt Haig)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..