home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A lovazás öröme legyen mindannyiunké
Fehér Márta
2023.07.26.
LXXVIII. évf. 30. szám
A lovazás öröme legyen mindannyiunké

Erdély után az egész Kárpát-medencére kiterjeszti a lovas programot a magyar kormány. Hagyományápolásra, lovas turizmusra, kinetoterápiás tevékenységekre is pályázhatnak majd a lovasegyesületek.

— A legfontosabb feladatunk, hogy a gyerekeket, fiatalokat nyerjük meg az egészséges életmódnak, a sportnak. A lovassport, a lótartás, a lovas kultúra nemzeti kultúránk egyik legfontosabb része — fogalmazott Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára a Tusványos 32 rendezvényén megtartott sajtótájékoztatón. — Ha a lovassportot, a lovas kultúrát erősítjük bármilyen módon, a nemzeti kultúránkat, a nemzeti érzésünket, hazaszeretetünket, identitásunkat erősítjük meg. Nélkülözhetetlenek a lovas kultúrát erősítő helyi vagy regionális programok, melyek felemelő pillanatokat nyújtanak.


Fotók: Potápi Árpád Facebook oldala

A néhány éve Erdélyben indított program keretében 75 lovasegyesület 220 millió forint támogatáshoz jutott, ezáltal 1500—1800 gyereknek a heti rendszerességű sportolását, edzését, kikapcsolódását támogatták. A Kárpát-medence egész területére kiterjesztett program célja az anyaország határain kívül lovas tevékenységet folytató egyesületek támogatása. A nyílt pályázati felhívások előkészítése folyamatban van, hamarosan meghirdetik őket, és a tervek szerint szeptember végéig elbírálják. A támogatási lehetőségek 2023-ra és 2024 első felére vonatkoznak majd. A szakmai testület vajdasági tagja Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója. A lovassport mellett kiemelten fontos szerepet kap a hagyományőrzés és a turizmus is — a magyar kormány várhatóan 400 millió forintot folyósít majd erre a célra.

— Ami a lovas turizmust illeti, olyan pontokat szeretnénk kialakítani — első körben Székelyföldön — 20-30 kilométerenként, ahol nemcsak a lovasokat tudják kiszolgálni szállással, étkezéssel, hanem a lovak számára is hasonló vagy inkább jobb feltételeket nyújtani, mint az embereknek — hangoztatta az államtitkár. —  Lovas túrák szervezésére, lovas eszközök, felszerelések beszerzésére, lószállító vásárlására is lehet majd pályázni. Kinetoterápiás, gyógypedagógiai és pszichológiai, lovas gyógyító, egészségmegőrző és fejlesztő tevékenységeket is támogat majd a kormány, ugyanis a lovas terápia óriási segítség a mozgássérült, fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok fejlődéséhez, illetve egyáltalán kikapcsolódásához a hétköznapok nehézségeiből. Lovas terápiás képzésen, szakmai fórumon való részvételre, tudományos kutatásokra és lovas terápiás szolgáltatásokra lehet majd pályázni. A Kárpát-medencei Lovasprogram keretében lehetőség lesz pályázni vallási, nemzeti, kulturális eseményeken való részvételre, hagyományőrző lófelszerelések, ruhák, öltözékek, kellékek beszerzésére, lovas hagyományőrző fórumok, képzések szervezésére — sorolta. Kolozsvári Tibor, Hargita megye önkormányzati képviselője, aki az erdélyi egyesületeket is koordinálja, hangsúlyozta, a lovasegyesületek számos családnak nyújtanak megélhetést.

A nemzetpolitika alapgondolata az egységes nemzetben, az egységes Kárpát-medencei térben való gondolkodás — legyen az oktatás, kultúra, gazdaság, média vagy éppen a sportnak a területe. A sport közösségformáló, identitáserősítő szerepe megkérdőjelezhetetlen — hangoztatták a sajtótájékoztató résztvevői. A rendezvényen lovasszervezetek, -egyesületek képviselői — gyerekek, felnőttek — is megjelentek, köztük Csiszér Ivett csíkszeredai lovasíjász-világbajnok is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..