home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A lengyel pilóták emléke kőbe vésve is tovább él
Tóth Lívia
2021.09.10.
LXXVI. évf. 36. szám
A lengyel pilóták emléke kőbe vésve is tovább él

Katonai emlékművet avattak ma Zentán. A rendezvény a Lengyel Köztársaság Művelődési, Népi Örökség és Sportminisztériuma szervezésében, illetve támogatása révén valósult meg, főhajtásként azok előtt a lengyel pilóták előtt, akik 1944. szeptember 10-én Zenta térségében hősi halált haltak küldetésük teljesítése közben.

A megjelentek között volt Małgorzata Gosiewska, a Lengyel Parlament alelnöke, Rafał Perl, Lengyelország szerbiai nagykövete, Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete, Mirko Janić, a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociálpolitikai minisztérium államtitkára, Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, több nagykövetség katonai attaséja, valamint a meghívott nagykövetségek további munkatársai, a szerbiai lengyel intézmények és a tiszaszentmiklósi lengyel közösség képviselői.

Az esemény kezdetén a lengyel és a szerb himnuszt a Zentai Fúvószenekar adta elő.

Az ünnepi beszédek elhangzása után a lengyel légierő tagjaiért, akik Zentánál vesztették életüket, valamint mindenkiért, akik a varsói felkelésben estek el, Nagy József esperesplébános mondott imát, majd a rangos vendégek elhelyezték a kegyelet virágait az emléktáblánál.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke az újságíróknak elmondta, ezzel az eseménnyel a múltnak adóztak, de a szónokok nemcsak a múltról, hanem a jelenről is beszéltek. Az emlékmű egy olyan hetvenhét évvel ezelőtti történetnek állít emléket, amelyet a jövőben sok mindenkinek el kellene mondani, hiszen valószínűleg sokan nem ismerik. Nagyon fontos, hogy ezzel az emlékművel, mely egyben a mindennapi csatáink szimbóluma is, erősebbé váltak a zentaiak.

Pásztor István hangsúlyozta, az emlékműállítás a szabadságról, a hazaszeretetről és a szuverenitás megőrzéséről szól, és mindez nem valósulhatott volna meg, ha nincs az itt élő népek között tisztelet, megbocsátás, emlékezés, mely nélkül nem lenne értelme a holnapnak.

Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere hangsúlyozta, a most felavatott emlékmű több éve tartó közös munka eredménye a lengyel nagykövetséggel, és további együttműködési lehetőségekről is gondolkodnak. Lengyelország szerbiai nagykövete szerint a jövőt is közösen kell elképzelnünk, éppen ezért megköszönte Zenta Város vezetőségének, hogy társ volt az emlékmű felállításában.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..