home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A lendületben lévő település
Tóth Tibor
2023.05.18.
LXXVIII. évf. 20. szám
A lendületben lévő település

A hétvégén falunapot ünnepelt Oromhegyes. Az egész napos programban labdarúgótorna, tűzoltó-bemutató, a gyerekeknek kézműves-foglalkozás, baráti főzés és művelődési műsor szerepelt.

Oromhegyes a bácskai löszfennsíkon kiemelkedő Orompartról kapta a nevét. Kezdetben Siposfalva, vele párhuzamosan Zákóföld(je), együtt pedig Tetőhegy(es) néven emlegették. Ezután jelentek meg a Kishegyes és a Kis-Hegyes nevek, és noha már létezett egy ilyen nevű település, mégsem amiatt, hanem az 1904-beli névadási kötelezettség miatt ifjú Tóth József földbirtokos (ő alapította Tóthfalut) javaslatára a falu nevét Oromhegyesre változtatták.


Az oromi főzőcsapat

A falunap egy kissé borús időben labdarúgótornával kezdődött, melyre az idén négy csapat nevezett be. A legizgalmasabb mérkőzést az oromiak és az adorjániak csatája hozta. A helyzetek alapján mindkét fél megnyerhette volna a találkozót, végül a mérkőzés igazságosnak mondható döntetlennel zárult. A tornagyőzelmet a zöld mezes oromi együttes szerezte meg, de küzdésből jelesre vizsgázott az adorjáni, valamint a két oromhegyesi csapat is.

Az utolsó gól után már ínycsiklandó illatok terjengtek a faluház mögötti kiserdőből, ahol öt főzőcsapat ezúttal nem versenyszerűen, hanem baráti főzés keretében mutatta meg kulináris képességeit. Az oromi Beszédes József és társasága több kakasból készített paprikást, melynek fenséges ízéről jómagam is meggyőződhettem.


A legutóbbi falunap óta Oromhegyesen tizenegy kisbaba született

— Sokan hiszik, hogy a kakaspaprikás-főzésnek van titka, szerintem azonban nincs. Jól táplált, házi udvarban tartott, úgynevezett kapirgálós kakasok kellenek hozzá, emellett fakanál, kötény, tűz és olyan valaki, aki tud és szeret is főzni. A hagyományos fűszereket teszem az ételbe, tehát sót, borsot, pirospaprikát, hagymát, semmilyen kenceficét nem használok. Ezek a kakasok nem túl idősek, így számításaim szerint három és fél óra alatt elkészül az ebéd. Régóta járok főzőversenyekre, okleveleket és serlegeket is szereztem már szép számmal, viszont lassacskán átadnám a fakanalat a fiataloknak. Még nem vagyunk sokan, de néhány óra múlva megérkeznek a többiek is, úgyhogy nagy létszámú társaság üli majd körül az asztalunkat — mondta József.

A parkban találkoztunk Bata Imrével, Oromhegyes Helyi Közössége Tanácsának elnökével, aki kérdésünkre elmondta, a falunap kiváló alkalom arra, hogy a település apraja-nagyja kijöjjön a faluház köré, és néhány órát szórakozzon, kikapcsolódjon, barátkozzon.

— Több beruházás történt az elmúlt évben, mint tíz év alatt összesen. Három utcában aszfaltoztunk, új buszmegállókat létesítettünk, hamarosan pedig több utcát mart aszfalttal szórunk le. A szövetkezet udvarában nagy mennyiségű mart aszfalt várja a munkálatok megkezdését. Nagy szükség lenne a halottasház felújítására és további utak aszfaltozására — mondta a falu első embere.

A park végén a gyerekek az óvó nénikkel különféle kézműves-foglalkozásokon vettek részt, színes papírból kukacot, sergő-forgót, régi gombjátékot alkottak, de megemlékeztek a Föld napjáról, sőt, az ügyességi pályán mozoghattak is kedvükre. A focipályán a labdarúgók helyét az idén 111 éves oromhegyesi Önkéntes Tűzoltó Egyesület pionír- és öregfiúkcsapata vette át, ők látványos bemutatóval szórakoztatták a jelenlévőket. A gyerekek körében nagy sikert aratott a drónbemutató is, melyet Bata Botond tartott. Egy DJI Agras T 30-as permeteződrónt — mely a Szerbiában és Közép-Európában kapható drónok közül a legnagyobb — és egy kisebb, DJI Phantom 4-est hozott ki a falunapra. A drónokat, amellett, hogy a magasból felvételeket készíthetünk velük, a mezőgazdaságban is egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák. A szerkezet akkumulátorokkal, elektromotorokkal működik, a levegőből való tápanyag-kijuttatás alkalmával taposási kár nem jön létre. A drónokkal való munka előnye a költségcsökkentés, a növekedett hozam, a környezetkímélés, a gyors munka. Bata Botond elmondta, egyre többen ismerik fel a drónnal való munka előnyeit, és véleménye szerint a legtöbb gazdaságban a traktort előbb-utóbb felváltják a drónok.


A falu legidősebb polgárai: Milutinovics Mátyás (balról a második), Takács Julianna (balról a harmadik), valamint a legtöbb éve együtt élő házaspár: Dukai György (balról az ötödik) és Veronika (balról a hatodik) 

A művelődési műsorra teljesen megtelt a faluház nagyterme. Bata Imre tanácselnök rövid köszöntője után Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere szólt a jelenlévőkhöz.

— Oromhegyes az elmúlt időszakban nagy léptekkel próbál felzárkózni a község többi települése mellé. Bízom benne, hogy a továbbiakban is meglesz az a lendület, amely most jellemzi a közösséget, a falut és a falu vezetőit egyaránt — mondta a polgármester, majd a helyi közösség és az önkormányzat közötti kiváló együttműködést is kiemelte.

Az elmúlt falunap óta tizenegy újszülött látta meg a napvilágot a településen, ők és szüleik ajándékcsomagban részesültek, majd ajándékcsomagot nyújtottak át a falu legidősebb női lakosának, az 1928-ban született Takács Juliannának, a legidősebb férfinak, az 1927-ben született Milutinovics Mátyásnak és a legidősebb házaspárnak, Dukai Györgynek és Dukai (született Kávai) Veronikának, akik hatvanhat évvel ezelőtt fogadtak örök hűséget egymásnak. A műsor folytatásában az Arany János Általános Iskola tanulói és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakcsoportjai léptek közönség elé.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..