home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A legzentaibb nem zentai
Tóth Lívia
2023.09.07.
LXXVIII. évf. 36. szám
A legzentaibb nem zentai

Zentán megkezdődött a városnapi rendezvénysorozat. A zentai csata 326. évfordulója alkalmából életre hívott ünnepi program első napján Csernik Attila képzőművész, vizuális költő, grafikus kiállításának megnyitóján vehettek részt az érdeklődők a városi múzeumban.

Csernik Attila topolyai ugyan, de a Zentai Művésztelep kősziklájának tartják, és a legzentaibb nem zentainak nevezik. Képei, illusztrációi, installációi révén a tárlat látogatói betekintést nyerhetnek munkásságába. Mint azt a legtöbben tudják, művészetének legfontosabb alkotóelemei a betűk. Az összeállítás a Csernik Attila a zentai művésztelepeken címet viseli.

A jelenlévőket Pejin Attila, az intézmény igazgatója köszöntötte. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy Csernik Attilának a műveiből, elsősorban azokból, amelyeket Zentának és a Tiszának szentelt, sikerült kiállítást rendezni, ugyanis ő az, aki több mint fél évszázada tér vissza évi rendszerességgel, hogy részt vegyen a Zentai Művésztelep alkotótáborában.

Az egybegyűltekhez Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere is szólt. Nyitógondolata szerint Csernik Attila tárlata hazatért.

A kiállítást Szarka Mándity Krisztina művészettörténész nyitotta meg. Elhangzott, Csernik Attila egy korábbi nyilatkozata szerint nem szereti a tárlatokat. 1970-ben, éppen a nagy zentai árvíz évében vett először részt a művésztelepen. Napjainkig hűséges a város művésztelepeihez, az 1952-ben megalakult zentaihoz és a Mezei Erzsébet nevéhez kötődő, jövőre tizenöt éves alkotóműhelyhez.

Szarka Mándity Krisztina, aki egyúttal a kiállítás kurátora is, hangsúlyozta, Csernik Attila képein a betűk előfordulási módja, stílusa rendkívül sokszínű és sokrétegű. Ezeket a rétegeket most három kulcsszóval foglalta össze, a tárlat első részében ugyanis a személyes, a másodikban a szakmai, a harmadikban a társadalmi, politikai vagy egyszerűbben a közéleti dolgokkal foglalkozó alkotások kaptak helyet.

A kiállítás december 6-áig tekinthető meg a Zentai Városi Múzeum képtárában.

A zentai városnapi eseménysorozat további programjairól ITT olvashatnak.

A szerző és Horváth Zsolt felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..