home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„A legszebb életpályát választottam”
Kartali Róbert
2020.12.03.
LXXV. évf. 49. szám
„A legszebb életpályát választottam”

Hivatásról, tehetséggondozásról, továbbá a tudományos utánpótlás neveléséről is szó esett a VM4K Csütörtök esték — másképp elnevezésű rendezvénysorozatának legutóbbi állomásán, melynek ezúttal mgr. Csikós Pajor Gizella matematikus, szakfőiskolai tanár, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója volt a vendége.

— Mit jelent számomra az oktatás? Az oktatás volt az életem. A legszebb életpályát választottam, mert örökké a fiatalok között voltam, köztük mozogtam, velük éltem és értük dolgoztam — fogalmazta meg Csikós Pajor Gizella az előadás előtt újságírói kérdésre válaszolva. Mint mondta, egy jó pedagógusnak sokat kell tudnia, alaposan kell ismernie a saját tantárgyát, emellett legyen türelme a gyerekekhez, készüljön az órákra, és tudjon olyan hangulatot teremteni, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a tantárgya iránt. Legyen igazságos és kitartó a munkájában.


Mgr. Csikós Pajor Gizellát az est során Gruik Zsuzsa újságíró kérdezte

Előadása során elmondta, a nyugdíjba vonulása előtt minél több matematika-tankönyvet szeretne szerbről magyar nyelvre fordítani, hogy a magyar diákok ugyanolyan szép és jó könyvekből tudjanak tanulni az anyanyelvükön, mint a szerb nyelvű osztályokba járó társaik. Az utóbbi időben, igazodva az új oktatási programokhoz, sok új tankönyv jelent meg az általános és a középiskolák számára egyaránt. Mint mondta, sorra kapja a felkéréseket, és mára már a többedik tankönyv lefordításán dolgozik.

A tanárnő hangsúlyozta, reméli, hogy a vajdasági magyar közösségnek lesz ereje a középiskolákba induló fiatalokat itthoni oktatási intézménybe irányítani, mert vannak jó iskoláink. Kiemelte, nem biztos, hogy a magyarországi középiskolákkal olyan nagyon sokat nyernek a szülők, mint gondolják.

— Azok a tanulók, akik nálunk érettségiznek, és utána mennek Magyarországra egyetemre, vagy akár más országokba, később mindig azt mondják, tanárnő, most már tudom, miről szól az, hogy én bolyais voltam, merthogy semmi gondjuk nincs az egyetem első és második évén. Akik mérnöki, matematikai vagy informatikai pályán akarnak továbbtanulni, olyan alaptudásra tesznek itt szert, hogy biztosan könnyebb lesz nekik az érvényesülés az egyetemen. A továbbtanulás, az, hogy ki melyik egyetemre iratkozik, már inkább egyéni vagy családi döntés. Nem is az a gond, hogy elmennek Magyarországra vagy bárhova befejezni az egyetemet, a kérdés az, hogy közülük hányan térnek vissza. Azon kellene tevékenykednünk, hogy az egyetem befejezése után visszajöjjenek, mert itthon is van lehetőség az érvényesülésre. Az, hogy a középiskolát itthon fejezzék be, nem a gyerekek, hanem a szüleik döntése. Itthon is vannak nagyon jó középiskolák, nemcsak a Bolyaira és a Kosztolányira gondolok, hanem a szakiskoláinkra és más gimnáziumokra is, ahol nagyon jó alaptudást szerezhetnek, és nem törékeny tizenöt-tizenhat évesen mennek ki egy idegen országba, kollégiumba, ahonnan most a járvány és a határ miatt a hazajárás is problémás. Arra szeretnék mindenkit buzdítani, hogy próbáljuk meg azt tudatosítani a vajdasági magyar szülőkben, hogy itthon írassák be a gyerekeket középiskolába, aztán négy év múlva majd eldöntik, hol tanulnak tovább, de ha itthon fejezik be a középiskolát, akkor sokkal több minden köti majd őket ide, Vajdasághoz, és könnyebben határoznak arról, hogy hazajöjjenek — zárta szavait Csikós Pajor Gizella.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..