home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A legjobb focis filmek (2.)
Brasnyó Zoltán
2024.07.18.
LXXIX. évf. 28. szám
A legjobb focis filmek (2.)

Lassan az Európa-bajnokság végéhez érünk, úgy érzem azonban, az elmúlt héten megkezdett filmajánlókat van még mivel folytatni. A futball ugyanis örök, amivel számos filmes is egyetért. A következő négy film is kötelező mindazoknak, akiket a szurkoláson túl érdekel a foci története vagy akár a társadalomra gyakorolt pszichológiai hatása is. Sőt, azok számára is érdekesek lehetnek, akik a vígjáték műfajában keresnek focis filmeket. Fontos megemlíteni, hogy a felsorolásban szereplők mindegyike játékfilm — a dokumentumfilmek kategóriájában Maradonáról, Peléről, illetve a Real Madridról is korszakalkotó művek születtek, melyek legtöbbje a streamingplatformok nagy részén is megtalálható.

Az elátkozott Leeds United (2009)

Már-már nemzeti gyász tör ki Angliában, amikor kiderül, 1974-ben nem jutnak ki a vb-re. Ebben az időszakban a Leeds United volt „az angol csapat”, hamarosan viszont minden összeomlik, mert Don Revie, a zseniális menedzser otthagyja őket. Az utódja Brian Clough lesz, aki a leginkább bírálta korábban az együttest, sőt, még egy minden hájjal megkent, nagyképű figura is. Radikális elképzelései vannak a taktikákról, melyekkel a csapat enyhén szólva nem ért egyet. A David Peace regényéből készült film az egyik legfontosabb, fociról szóló mozi, mely nemcsak a futballról, de az önfeláldozásról, a belső konfliktusokról, az egyéni küzdelmekről és a sport megannyi aspektusáról is szól, melyekre nem is gondolnánk.

 

Csavard be, mint Beckham (2002)

A máig rendkívül népszerű romantikus vígjátékban Keira Knightley játssza az egyik főszerepet. Egy indiai és egy angol lány története, mely nemcsak a női focira, de a romantikára is meglehetősen nagy hangsúlyt helyez. Jess és Jules kivételesen tehetséges, fiatal reménységek, karrierjük viszont akkor torpan meg igazán, amikor mindketten beleesnek az edzőjükbe. Egy őszinte és szívmelengető sztori, nem csak focirajongóknak.

 

Montevideo, Bog te video (2010)

Ebben a szerb, focis vígjátékban, melyet Dragan Bjelogrlić rendezett és Srđan Dragojević írt, a jugoszláv nemzeti csapat törekvéseit láthatjuk a közös cél érdekében, hogy részt vehessenek az első FIFA-világbajnokságon Uruguayban — a sporteseményt egyébként 1930-ban tartották meg Montevideóban. Az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb szerb filmjében Miloš Bikovićot és Petar Strugart is láthatjuk. A mozinak 2014-ben folytatása is született, Montevideo, vidimo se! címmel.

 

Két félidő a pokolban (1961)

Fábri Zoltán filmjében Sinkovits Imrét, Garas Dezsőt, Márkus Lászlót és Molnár Tibort is láthatjuk. A történet főszereplője, Ónódi parancsot kap, hogy állítson össze a dolgozó magyarokból egy csapatot, mely a németekkel játszik, az apropó pedig a Führer születésnapja. A Két félidő a pokolban remake-je lett egyébként az 1981-ben készült John Huston-film, a Menekülés a győzelembe. A forgatókönyv megtörtént eseményeken alapul.

Nytókép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..