home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A légi járművek hajnala
Apró József
2022.10.24.
LXXVII. évf. 42. szám
A légi járművek hajnala

Milyen szép is volna, ha egy közlekedési dugóból egyszerűen ki tudnánk repülni. A mi térségünkben még nem is annyira borzasztó a helyzet, de a külföldi, igazán nagy városokban ha beragadtunk, akkor több óra podcasthallgatás vár ránk. Eddig is voltak kisebb, félkész és egészen jól működő repülő járművek, ez az évtized azonban még mozgalmasabb lesz.

A repülő motorbiciklik és a légitaxik után jöttek a repülő kisbuszok tervei, most viszont a nagyobb, 40 személyes buszokat is a levegőbe szeretnék emelni. Szóval még el sem kezdődött igazából, de már most mindenféle repülő járművet terveznek közvetlenül a fejünk fölé.

Akinek van felesleges 770 000 dollárja, az már most Japánból, jövőre pedig Amerikából is rendelhet magának egy Xturismo névre keresztelt repülő motorbiciklit, mellyel 40 percet repülhet, és csaknem 100 km/h sebességre képes. Igaz, egyelőre nem tud munkába járni vele, hiszen csak az előre kijelölt tesztpályán lehet röpködni vele. A repülő járműnek a két nagy, elöl és hátul elhelyezett légcsavarját egy Kawasaki motor hajtja, az oldalán pedig négy kisebb elektromos rotor található, melyek segítenek a stabilitásban. A tervek szerint 2025-ben adnak ki egy kisebb, teljesen elektromos járművet, melyet 50 000 dollárért vásárolhatunk majd meg.


Forrás: You Tube

Ám a nagy cégek, az Airbustól az Uberig inkább valamilyen utasmegosztó szolgáltatásként látják a jövő légi közlekedését. Nem úgy, mint a jelenleg ismert, „normális” autók esetében, hogy mindenki vesz magának otthonra egy járművet, hanem mint egy taxit, oda rendeljük, ahonnan indulni szeretnénk, és átvisz a város egy megadott pontjára, pontosabban egy előre megadott leszállópontjára. Persze később majd biztosan vehet magának, aki szeretne, és a saját udvaráról száll majd le és fel. De egyelőre azt kell megoldani és szabályozni, hogy ezek a kis légi járművek a két leszállópont között gond nélkül repkedhessenek.

Egyik nagy cég sem repülő autókat tervez, vagyis nem tudunk szó szerint kirepülni velük a dugóból, mivel nincsenek kerekeik, így közúti forgalomban nem lesznek használhatóak. Ezek a légitaxik, lehet, ránézésre egy kicsit olyanok, mint a helikopterek, de inkább egy nagyobb drónhoz állnak közelebb, mivel több kisebb rotorral vannak felszerelve. Ennek köszönhetően könnyebb velük manőverezni, kisebb helyen le tudnak szállni, mint egy helikopter, és az elektromos meghajtásnak köszönhetően sokkal halkabban is működnek. A hatótávjuk nagyjából 100 kilométer lesz, persze ez a gyártótól is függ majd.

A légi városi közlekedést illetően a legutóbbi nagyra vágyó terv a repülő buszok bevezetése. A múlt év áprilisában egy New York-i cég bejelentett egy olyan elektromos, függőlegesen fel- és leszálló járművet (angolul Vertical Take-off and Landing, innen jön a rövidítése is: eVTOL), mely egyszerre akár negyven embert vagy fél tonna rakományt is képes szállítani. Ez a cég a tömegközlekedést szeretné kiváltani, hiszen a Los Angeles és San Francisco közötti 5-6 órás utat 1 óra alatt tenné meg, de nagyjából ugyanennyi időbe telne elrepüli Londonból Párizsba vagy Szabadkáról Bécsbe. A tervek szerint az idén már a magasba is emelkednének az első teherszállító gépek, 2024-től pedig megindulhatnának a személyszállítással. Ha minden az elképzelések szerint alakul, az első légibuszok Manhattan és Long Island között közlekednek, és 85 dollárért, átszámolva nagyjából 10 000 dinárért lehet majd rájuk jegyet váltani.


Forrás: imdb

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..