home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A leggazdagabbak még gazdagabbak lettek
Talpai Lóránt
2020.01.13.
LXXV. évf. 2. szám
A leggazdagabbak még gazdagabbak lettek

1200 milliárd dollárral emelkedett a vagyonuk — Csalódottan vette tudomásul a Mol a zágrábi bíróság döntését — Ukrajna és Oroszország ötéves gáztranzitszerződést kötött

1200 milliárd dollárral emelkedett a vagyonuk

A világ ötszáz leggazdagabb emberének vagyona az idén mintegy 25 százalékkal, 1200 milliárd dollárral, 5900 milliárd dollárra emelkedett. A Bloomberg hírügynökség Bloomberg Billionaires Indexének az élén az idén is Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója áll 115 milliárd dollárral. Jeff Bezos vagyona tavalyhoz képest 10,1 milliárd dollárral csökkent, melyből 9 milliárd dollárt válópere során veszített el. Az idén a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatójának a vagyona nőtt a legjelentősebben. Bernard Arnault vagyona 36,5 milliárd dollárral, 106 milliárd dollárra nőtt, és ezzel a vagyonosok listájának a harmadik helyére került. A lista második helyezettje Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója, akinek a vagyona egy év alatt 23 milliárd dollárral, 113 milliárd dollárra bővült.

 

Csalódottan vette tudomásul a Mol a zágrábi bíróság döntését

A Mol-csoport csalódottan értesült a Zágráb Megyei Bíróság ítéletéről a Sanader-perben. A cég azt írja, hogy a korábbi határozatok, mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választott bíróság (UNCITRAL) részéről azt állapították meg, hogy a Mol nem követett el bűncselekményt. Azt is megjegyezték, a Mol ragaszkodik korábbi érveihez, határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat, és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen. „Csalódás van bennünk, de meglepetés nincs: ez már nem az első tisztességtelen eljárás volt, melyet Horvátországban folytattak le” — írták.

 

Ukrajna és Oroszország ötéves gáztranzitszerződést kötött

Ukrajna és Oroszország öt évre szóló gáztranzitszerződést írt alá — jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az ukrán államfő szavai szerint Ukrajna legalább 7 milliárd dollár bevételhez jut a megállapodásnak köszönhetően. A szerződés tíz évre meghosszabbítható. Zelenszkij az üzenetben hangsúlyozta, ez az egyezség szavatolja az ukrán gázvezeték kihasználtságát, az energetikai biztonságot, valamint az ukránok jólétét. Kiemelte, hogy az első évben az orosz fél legalább 65 milliárd köbméter gázmennyiség tranzitját garantálja Ukrajnán át, a következő négy évben pedig 40 milliárd köbméterét. Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy sikerült aláírni a szerződés- és egyezségcsomagot, melynek célja — mint fogalmazott — a felek közötti érdekegyensúly helyreállítása.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..