home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A legfontosabb embernek lenni
István Márta
2014.07.31.
LXIX. évf. 31. szám
A legfontosabb embernek lenni

Elbúcsúzott a kisoroszi, majd a nagykikindai hívektől msgr. Bogdán József, aki nem teljes egy évet volt városunkban az Úr szolgálatában. A nagykikindai plébánia lelkészeként részben ellátta a kisoroszi és a mokrini híveket is, a városi Szent József kápolna őre volt, hitoktatóként dolgozott a Fejős Klára Általános Iskolában.

Az Assisi Szent Ferenc plébániatemplomban Szent Péter és Pál apostolfejedelmek ünnepén, amely a papi hivatás napja is, Bogdán atya homíliájában a keresztényekről szólt. Kiemelte, a keresztények olyan emberek, akiket átsüt Isten kegyelme, az Isten napfénye. Ez a szentmise az utolsó volt, amelyet a plébános úr a nagykikindai hívekkel ünnepelt.

A búcsúzóra a közösség tagjai alkalmi műsort készítettek, a Szent Száva Általános Iskola diákjai verseket mondtak. Tápai Róbert a nagykikindai hívek nevében megköszönte Bogdán atyának a lelkipásztori szolgálatát, és Isten áldását kérte további munkájában. Az Egység Művelődési Egyesület elnökeként pedig azt hangoztatta, visszavárja irodalmi estekre.

Bogdán atya elmondta, ez a nap egyben pappá szentelésének a napja is, ugyanis 31 évvel ezelőtt lépett az Úr szolgálatába. Utolsó szentmiséje városunkban egyben alkalom, hogy hálát adjon Istennek, hogy annyi drága embert ismerhetett meg.

--Köszönöm azoknak, akik emberként viszonyultak hozzám, az embert látták bennem, amikor az utcán találkoztunk, amikor a szentmisét bemutattuk a templomban. Senki se születik papnak. Pappá lettem egykor, és vallom, hogy először embernek kell lenni, mert az a legfontosabb. Ezt vallom ezután is, mint plébános, messze innen, gondolva rátok. Vallom, hogy nemcsak a szentmise a fontos, hanem az utána következő időszak is. Hitvallásomat egy mondatban tudom megfogalmazni: legyünk emberek, keresztények.

Msgr. Bogdán József atya augusztus elsejétől Fehértemplomnak és leányegyházainak a plébánosa.

(István Márta felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..