home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A legelők oázisa
Kartali Róbert
2022.07.30.
LXXVII. évf. 30. szám
A legelők oázisa

Július derekán szervezte meg az idei fürdőújító kalákát az ilonafalvi Baráthok kútjánál a Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület. A mintegy 25 önkéntes munkájának köszönhetően a legelők oázisa az idén egy árnyékolóval bővült, de kiritkították a nádat és a sást is az artézi kút vizéből kialakult kis tavacskából. Emellett elvégezték a szükséges évi karbantartási feladatokat, hogy a tehénitatóból lett népi fürdőhely méltóképp álljon a felfrissülni vágyók rendelkezésére.

Az idén a fókuszt a tó nádlefedettségének a ritkítására helyezték, ehhez kaptak segítséget a DTD vízügyi vállalattól, mely kiküldött egy kanalas markolót, és részlegesen megtisztította a tavat a nádtól, a sástól, a növényzettől — mondta el lapunknak Vázsonyi Ákos, a Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület önkéntese, az ötödik fürdőújító kaláka szervezője.

— Ismét kaptunk egy tiszta vízfelületet, de maradt még nádas is. Praktikus és természetvédelmi okokból nem szedtük ki az egészet. Egyébként az önkéntesek kézzel is ritkították a nádat a part közelében, ami nagyon nehéz munka volt. Az idei akció során kiépítettünk egy nádfedésű árnyékolótetőt is, mely egy bemélyedés fölött kapott helyet. Ezt a bemélyedést eddig tűzrakó helynek használták, most ezzel a tetővel kaptunk egy árnyékos részt, ahová be lehet húzódni az erős napsütés elől.

Az ilonafalvi, hatalmas kiterjedésű legelők közepén található Baráthok kútját 2016-ban vette szárnyai alá a Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület. Hosszú idő óta akkor, az I. Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kalákában újították fel első alkalommal a kutat. A vályúfürdő mára már nem csupán az arra legeltető pásztorok, juhászok, gulyások és csordások pihenőhelye, hiszen a környékbeliek közkedvelt fürdőhelye vált belőle.

— Az első kaláka alkalmával megépült két vályú, mert eredetileg csak egy nagyon rossz állapotban lévő betonvályú volt, melynek letört a vége. Ezt kijavítottuk, és mellé épült egy másik, mely az állatok itatására való, a megjavított vályút pedig fürdőzésre lehet használni. Ezenkívül létesült egy karám, mely elválasztja a pihenőterületet a legelőtől, hogy az állatok ne tudjanak bemenni. Akkor egy öltözőt is kialakítottunk, és megépült a tükörpavilon szerkezete, mely a tó medrében kapott helyet. A második kalákán lett befejezve a tükörpavilon, mely nádborítást kapott. Néhány évre rá elkészült a bejárat is, a palló, így már száraz lábbal is megközelíthető. Ezenkívül vannak még napozóágyak és három pad a tó medrében. Az idén a kotrás alkalmával az egyik kikerült a part szélére, mert rossz állapotban volt. Illemhely is található a helyszínen, az előző években felújítottuk, de még mindig nincs tökéletes állapotban. Minden évben faápoló lenolajjal kezeljük a tükörpavilont és az összes faszerkezetet, a padokat, a napozóágyakat, a karámot, hogy tartósabbá tegyük. Az idei nyár folyamán pedig kikerülnek a felújított információs táblák is, valamint az útirányjelző táblák.

A Baráthok kútja könnyen megközelíthető. Magyarkanizsát elhagyva és Ilonafalut átszelve egy körülbelül 2 kilométeres kavicsos út vezet oda a főúttól. Az útirány már a bekötőúttól ki van táblázva, és a Google-térképen is megtalálható.

— Magát a kutat az 1800-as évek végén fúrták, tehát egy tipikus artézi víz, több ilyen kút is van a járáson. A másik ismert kút, mely Magyarkanizsához közelebb esik, a Csodakút, ahonnan a gyógyfürdő is kapta a vizét. A Baráthok kútja nem összetévesztendő a Csodakúttal, viszont mindkét víz hasonló összetételű, és a tóban található iszap is gyógyhatású. Van kint egy információs tábla, mely ezt szépen részletezi, de a lényeg, hogy ízületi fájdalmak enyhítésére, gyógyítására használható fel az iszap. Azért állnak a tó medrében napozópadok, mert miután az iszappal bekentük a testünket, meg is kell száradnunk, azaz ki lehet feküdni a padokra. Kell tíz-tizenöt perc, hogy az iszap megszáradjon, és utána le lehet mosni, majd élvezni a jótékony hatását.

Az idei akciót is Magyarkanizsa Község Önkormányzata támogatta, ezenkívül nagyon sok segítség érkezett a helyi cégektől, vállalkozóktól és magánemberektől — mondta el Vázsonyi Ákos. Az ötödik fürdőújító kaláka szervezője hozzátette, nagyon hálásak azért a sokféle adományért, amelyet kaptak. Volt, aki építési anyaggal, a falubeliek pedig étellel-itallal járultak hozzá a közösségi összefogás eredményességéhez.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..