A lebombázhatatlan Híd
Bíró Tímea
2019.08.22.
LXXIV. évf. 34. szám
A lebombázhatatlan Híd

Egy folyóiratot működtetni, éltetni nem egyszerű. Nemcsak kiváló szerzők és minőségi alkotások szükségesek hozzá, hanem egy lelkes szerkesztőség is, ahol a motiváció nem süllyedhet egy bizonyos szint alá. A Híd folyóirat kiállta az idő próbáját.

Szerda este az idén 85 éves irodalmi, társadalomtudományi és művészeti folyóirat szerkesztői vendégeskedtek a Szabadkai Városi Múzeumban, néhány állandó szerző társaságában. Patócs László, a folyóirat főszerkesztője a szerkesztés mivoltáról, nehézségeiről és szépségeiről mesélt a közönségnek. A beszélgetést Berényi Emőke szerkesztő és kritikus vezette, a többi közt arra is rákérdezve, hogy a jelenlevők közül ki mikor találkozott először a folyóirattal. Benedek Miklós versszerkesztő, állandó szerző és Antalovics Péter állandó szerző az Újvidéken folytatott egyetemi tanulmányaik alatt, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken léptek kapcsolatba a Híddal dr. Faragó Kornélia révén. A lap szerkesztőgárdája és maga a Híd Kör Egyesület is a tanárnő kitartó munkájának eredménye. Komáromi Dóra állandó szerző, programszervező a középiskola negyedik osztályában találkozott először a kiadvánnyal, és prózát publikál benne.


Patócs László, Bíró Tímea, Komáromi Dóra, Berényi Emőke, Antalovics Péter, Herédi Károly és Benedek Miklós (Roncsák Alexander felvételei)

Az állandó szerzők közül sokan az idén tízéves Híd Kör tagjai is, mely számos programmal igyekszik ráirányítani a figyelmet a művészet fontosságára, illetve megpróbálja élővé tenni a kortárs irodalmat. Arra a kérdésre, hogy a Híd Kör programjai közül kinek melyik a legkedvesebb, Bíró Tímea állandó szerző az Olvass be! nevű kritikai beszélgetéssorozatot emelte ki, mely azok számára is tanulságos lehet, akik kritikaíróvá szeretnének válni.

Nagy népszerűségnek örvend a kiadvány ifjúsági száma, melynek Herédi Károly gyermekirodalom-kutató, szerkesztő a szerkesztője. Mint mondta, nagyon elégedett az eddig beérkezett munkákkal, melyek felkérésre születtek.

Az estet a szépírók felolvasása zárta, melynek során a közönség Patócs László nemrég megjelent első regényéből is hallhatott egy részletet.

Az est az IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország-Szerbia Program által finanszírozott Colourful Cooperation elnevezésű projektum keretein belül került megvalósításra.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..