home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A lapszerkesztés kihívásai
(Tha)
2024.03.06.
LXXIX. évf. 10. szám
A lapszerkesztés kihívásai

Jó hangulatú élőújságot tartott a Hét Nap szerkesztősége Kishegyesen. Az eseményen jelen volt László Edit igazgató, Tóth Lívia főszerkesztő, Kartali Róbert főszerkesztő-helyettes, Szalai Attila karikaturista és Lajkó Ágnes példányszámfelelős. Az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták a Hét Nap könyveit és kiadványait.

— Nagyon nehéz a Hét Napot bemutatni, hiszen az csak a felszín, amit az olvasók hétről hétre látnak. Egy termék, melyet végtelen szeretettel, a témák gondos válogatásával készít a szerkesztőség. Mögötte azonban ott vannak az eltelt évtizedek — a Hét Nap áprilisban lesz hetvennyolc éves —, a létrehozott értékek, a megtett út, a nagy újságíróelődök, akik nemcsak elindították a hetilapot, hanem meg is tartották, ami különösen a háborús ’90-es években volt nehéz. És átadták nekünk az örökséget, a kezünkbe helyezték a folytatásnak nemcsak a lehetőségét, hanem a felelősségét is. És itt vagyunk mi, a jelenlegi, kis szerkesztőség — fiatalok és idősebbek, a külmunkatársakkal kiegészülve —, a saját értékrendünkkel, melybe beletartozik a magyar szellemiségű újságírás, a nemzeti elkötelezettség, a keresztény értékrend, hogy csak a legfontosabbakat említsem. De közben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a XXI. században élünk, a virtuális terek, a mesterséges intelligencia világában, amikor sokan arról beszélnek, hogy a nyomtatott sajtó a végóráit éli — amiben mi nem hiszünk —, a mesterséges intelligencia pedig elveszi az újságírók kenyerét. Ebben a világban nagyon nehéz a fiatalokat megszólítani, pedig meg kell tennünk, hiszen a család lapja vagyunk, az újság felépítése olyan, hogy több generációnak szóljon. De a fiatalok állítólag nem olvasnak, hosszú cikkeket semmiképp, sőt talán rövid híreket sem, és a Facebookot is már csak az őskövületek használják. Nemrég hallottam egy előadásban, hogy a fiatalokat az 1 perces TikTok-videókkal lehet megszólítani. Tehát egyik oldalról ott a megtett út, a hagyományok, az örökség, a másik oldalról a modern kor kihívásai, és ezt a kettősséget próbáljuk kiegyenlíteni, egyensúlyba hozni. A nyomtatott lapot semmiképp sem adjuk fel, inkább igyekszünk minél hetilaposabbá formálni, hosszabb interjúkkal, beszámolókkal, riportokkal, elemző írásokkal. A kiadványok, könyvek megjelentetéséről sem mondunk le — az elmúlt négy évben nagyon szép és értékes könyveket adtunk ki. Persze ezekkel az „extrákkal”, ahogyan mi nevezzük, csak külön forrásból, pályázati pénzekből tudunk az olvasóknak kedveskedni. És azokkal az ajándékokkal is, amelyeket időnként az újsághoz mellékelünk. Ezzel párhuzamosan a kishírek, aktualitások, érdekességek, eseménybejelentők, képgalériák, rövidebb anyagok a folyamatosan frissülő internetes kiadásunkba kerülnek. A lap és az online felület nem egymás mellett él, hanem kiegészíti egymást.

Ezeket a gondolatokat Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője osztotta meg a kishegyesi közönséggel. Emellett szóba került, hogy hetilapunk értékteremtéssel foglalkozik, folyamatosan keresi az izgalmas témákat, az érdekes alanyokat. Nem maradt ki a pénzelés, a támogatás kérdése sem, és az is elhangzott, mennyire fontos, ha az olvasók a lap megvásárlásával, előfizetéssel fejezik ki tetszésüket, érdeklődésüket.

A Hét Nap szerkesztősége legközelebb március 21-én Szegeden, a Délvidék Házban tart élőújságot, a címlapfotó-pályázatunk legjobb alkotásaiból pedig hamarosan Zentán és Bácsfeketehegyen — megnyitó március 12-én, illetve 16-án — mutatunk be egy-egy válogatást. 

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..