home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A lakástextíliák fontossága
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2024.03.27.
LXXIX. évf. 12. szám
A lakástextíliák fontossága

A lakástextíliák — mint amilyenek a függönyök, szőnyegek, kárpitok, terítők — fontosságát jól ismerjük, ám azt is tudnunk kell, hogy térformáló szerepük is lehet. Ahhoz, hogy elérjük a legmegfelelőbb végeredményt, más szempontokat is figyelembe kell vennünk, a többi közt tökéletes textíliákat kell választanunk.

A lakberendezésben használt textíliáknak tehát a kellő hangulat megteremtésén kívül egyéb szerepük is van: a térelválasztás, a napfény lezárása, illetve hőszigetelő funkciójuk is lehet. Mindezen túl általuk tudunk a leggyorsabban stílust váltani, ráadásul évszakonként változtathatóak. A lakástextilek színe, mintája, textúrája erőteljesen meg tudja változtatni egy otthon karakterét. Kisebb, hangulatos zugokat hozhatunk létre a segítségükkel, melyek, ha összhangban vannak a többi berendezési tárggyal, bútorral, máris jó érzéssel töltenek el bennünket, különösen, ha a minták, textúrák ismétlődnek egyes darabokon.

Játék a függönyökkel

Ami talán minden otthonban van, az a függöny, mely a legfontosabb dekorálási eszköz. Függöny tekintetében fontos, hogy szép esése legyen, de lényeges a színválasztás és a mintázat is. A mintázat által kisebb optikai trükköket érhetünk el. Például ha csíkos anyagot választunk, azzal nyújtjuk a belmagasságot, a nagyobb mintázat pedig kicsinyíti a teret, tehát egy nagyobb térben igazán jó hatást érhetünk el vele. A kínálat a lakástextilüzletekben hatalmas, talán ilyen gazdag választék még soha nem volt, mint mostanság. A textíliákhoz illő tapétákat is tudunk választani, szinte ugyanolyan vagy nagyon hasonló mintázattal, esetleg olyat, amely kiegészíti a textilmintánkat.

Választhatunk raffrolót, függönyt vagy lapfüggönyt, egyszerűbb függönyt drapériával ötvözve. Minden attól függ, hogy az otthonunkat milyen stílusban szeretnénk látni: letisztult formavilágot képviselünk, minimált vagy vintage-et, esetleg az előkelő, klasszikus irányzat hívei vagyunk, ahol segítségül hívhatjuk a rojtokat, zsinórokat, bojtokat. A karnisokkal szintén játszhatunk, illetve kedvünkre válogathatunk — ezeket is a stílushoz igazítva.

Az eltérő kelmék más és más miliőt varázsolnak a lakásunkba. Egy forma- vagy színváltoztatással teljesen innovatív atmoszférát teremthetünk. Nagyon ritkán alkalmazzuk a komplementer színösszeállításokat, a hideg színeket a melegekkel, ám nagyon érdekes hatást érhetünk el velük — például akkor, ha kéket sárgával, narancsot olívazölddel vagy lilát zölddel kombinálunk. Az említett színeket ne egyenlő arányban használjuk, mert mindegyik igen markáns, dinamikus, ezáltal kioltják egymás hatását. Koncentráljunk az egyik erős, domináns színre, a másikból kevesebbet használjunk. Ekkor még egy harmadik színt is behozhatunk a kompozícióba, de abból is csak keveset.

Szőnyeg — számít a méret!

Egy jól kiválasztott szőnyeg csodát tesz az enteriőrünkben, de vigyázzunk a méretekre. Ha túl kicsi szőnyeget választunk, nagyon szegényesnek fog hatni. A szőnyeggel zónákat jelölhetünk ki egy-egy helyiségben. A dohányzóasztal alá kerülő például a kanapétól egészen a szemközti fotelekig érjen, ne csak a dohányzóasztal alatt legyen. Az étkezőasztalnál is ügyeljünk arra, hogy a székek alá is jusson belőle — akkor is, ha a székek ki vannak húzva.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..