home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A labdazsonglőr
Talpai Lóránt
2019.01.14.
LXXIV. évf. 2. szám
A labdazsonglőr

Így pörgette a labdát a pápa — Brazília nemet mond — Könnygázzal oszlattak — Kínai űrszonda a Hold sötét oldalán

Így pörgette a labdát a pápa

Ferenc pápa heti általános audienciáján fogadta a kubai nemzeti cirkusz tagjait. Megtekintette előadásukat, és az egyik zsonglőr még arra is megtanította, hogyan kell labdát pörgetni.

 

Brazília nemet mond

Brazília kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából — erősítette meg az újonnan beiktatott brazil elnök, Jair Bolsonaro a Brazíliavárosban tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, aki Bolsonaro január 1-jei beiktatása alkalmából utazott a brazil fővárosba Donald Trump amerikai elnök képviseletében. A találkozón Bolsonaro tájékoztatta Pompeót abbéli szándékáról, hogy visszavonja Brazília csatlakozását a migrációról szóló globális megállapodáshoz. A csomagot a világszervezet 152 tagállama ratifikálta a múlt hónapban az ENSZ közgyűlésén, köztük az akkor még Michel Temer elnök által kormányzott Brazília is. A migrációs csomag elfogadását elutasító országok egyike volt az Egyesült Államok, melynek kormánya azzal érvelt, hogy a megállapodás olyan szabályokat vezet vagy vezetne be, amelyek befolyásolhatják szuverenitását. Bolsonaro ugyanezekre az okokra hivatkozva akarja kivonni Brazíliát az egyezményből.

 

Könnygázzal oszlattak

Az Egyesült Államok mexikói határán könnygázt vetettek be a migránsokkal szemben, miután a közép-amerikai bevándorlók közül többen is illegálisan akartak belépni amerikai területre. A migránsokkal való bánásmódot több bírálat is érte, mivel az elmúlt hetekben két gyermek is meghalt a határőrség gyűjtőtáboraiban. Donald Trump amerikai elnök továbbra is azt követeli a washingtoni törvényhozástól, hogy a költségvetésből 5 milliárd dollárt fordítson a mexikói határra tervezett fal felépítésére.

 

Kínai űrszonda a Hold sötét oldalán

A Csang’o-4 kínai űrszonda a Holdnak a Földről nem látható részén landolt, elsőként a világűr kutatásának történetében — jelentette be a kínai űrkutatási hivatal. A december 8-án útnak indított űrszonda pekingi idő szerint délelőtt 10 óra 26 perckor szállt le, és már továbbította az első jeleket a kapcsolattartását lehetővé tevő, júniusban pályára állított Csüecsiao (Szarka-híd) műhold segítségével. A Csang’o-4 egy leszállóegységből és egy holdjáróból áll. Tudományos feladata többrétű lesz, segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, vizsgálni fogják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..