home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kultúrát láthatóvá kell tenni
Martinek Imre
2010.06.02.
LXV. évf. 22. szám
A kultúrát láthatóvá kell tenni

Lobogó a szélbenHuszonegyedik alkalommal találkoztak közös ünneplésben pünkösdszombaton a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek. Ezúttal egy, a román országhatártól alig tíz-egynéhány kilométerre, a Néra és a Duna folyók, valamint a hét tó vonzáskörében fekvő kisvárosban, a 4245 km2 öss...

Lobogó a szélben

Huszonegyedik alkalommal találkoztak közös ünneplésben pünkösdszombaton a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek. Ezúttal egy, a román országhatártól alig tíz-egynéhány kilométerre, a Néra és a Duna folyók, valamint a hét tó vonzáskörében fekvő kisvárosban, a 4245 km2 összterületű Dél-Bánság csücskében. Mindenekelőtt ft. Király Tibor plébános úr kezdeményezésére, akit a Gondviselés 2004-ben nemcsak a város és környéke magyar és cseh ajkú katolikusainak lelkipásztorául jelölt ki, de általa hívatott életre másfél évvel ezelőtt a helyi Magyar Kultúrkör is. Fehértemplomon (Bela Crkva), ahol ugyan hivatalosan huszonkét nemzet él egymás mellett, a magyar ajkúak száma azonban még kétszáznál is kevesebb az egyébként 10 675 fős összlakosság tengerében.
A hagyományokhoz híven az idei szemle is tanácskozással rajtolt a plébániával átellenben lévő általános iskola dísztermében. Király plébános úr köszöntője után előbb Erős János tolmácsolta Varga Sándor úrnak, az 1969-ben megtartott első Szemle kezdeményező veteránjának a levélbe foglalt köszöntőjét és intelmeit, utána pedig a régió Hét Nap-os torontálvásárhelyi külmunkatársa olvasta fel vitaindító jegyzetét a Dél-Bánság eseménynaptárának kiépítési módozatairól. Kitért egyúttal az újabb lokális tudósítók csatasorba állításának fontosságára is, hiszen önmagában egyetlen ember sem képes lefödni, érdemben képviselni ekkora területet. Településenként legalább egy vállalkozó szellemű egyénre lenne szükség, aki a helyben működő egyházközség(ek)ből, művelődési és civil egyesület(ek)ből begyűjtené, rendszerezné és egy meglévő adatbázisba továbbítaná a közérdekűnek vélt információkat. Nem szabad szem elől téveszteni azt az örök érvényű igazságot sem, hogy amiről hír nincs, az bizony olyan, mintha meg sem történt volna! Ez a virtuális kézfogás nemcsak a térségben élő szórványmagyarságnak a külvilág felé küldött ''névjegykártyá”-ja lenne, de egyúttal a hivatásbeli médiaképviselőkhöz intézett meghívója is. Mert mint a hozzászólók közül többen is megjegyezték, ez a közösség a megpróbáltatásai, kihívásai és az elégördített akadályok ellenére sem kíván elszigetelődni a délvidéki információáramlástól.
- Nagy gond, hogy a kultúra csak akkor létezik, ha azt láthatóvá tudjuk tenni, ez a láthatóvá tétel pedig szinte alapfeladatként jelentkezik a kisebbségi helyzetben - véleményezte az elhangzottakat mgr. Hajnal Jenő úr, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója. Elismerően szólt erről, az úgymond a lehető legjobb időben napirendre tűzött kezdeményezésről, amihez a VMMI nevében maradéktalan támogatását is kilátásba helyezett.
Egyébként a délvidéki felolvasókörútjuk végállomásán a csíkszeredai Székelyföld folyóirat munkatársai is teret kértek maguknak a szakmai értekezlet egyik intermezzójában. A rendezvény után alkalmi kézimunka-kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a Városi Képtárban. A Hertelendyfalva, Sándoregyháza, Pancsova, Versec, Székelykeve, Fejértelep és Torontálvásárhely kézimunkázói remekműveiből összeállított tárlatot a pancsovai Erős Mária nyitott meg, József Attila sorait idézve: ''Dolgozni csak pontosan, szépen...” Köszöntő méltatások hangzottak el mgr. Hajnal Jenő igazgató úrtól, illetve Fehértemplom községi és városi elöljáróitól.
A látványosságban gazdag délutáni program a kőművesállvánnyal körülbástyázott kétszáznégy éves Szent Anna-templomban megtartott istentisztelettel, majd főutcai felvonulással folytatódott. Öntudaterősítő töltettel, melyből ugyanakkor a tolerancia és a multikulturalizmus kínálkozó helyi reklámlehetősége is kibontakozott. A Kultúrközpontba látogató nagyérdemű csaknem két és fél órás műsort láthatott tizenkét település összesen négyszázötven fellépőjének a produkciójából, beleértve a szomszédos Körtédről (Kruščica) érkező cseh ajkú gyermekcsoportét is. A himnusz eléneklésének tisztje ezúttal is a Dél Pacsirtái Gyermekkórust illette meg, az ünneplőket pedig Szentgyörgyi Klára, a Belgrádi Magyar Nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája is köszöntötte.
A jövő évi szemle megrendezését Székelykeve vállalta, akárcsak az idei, sorrendben a tizennegyedik betlehemes és karácsonyi szokások találkozóját is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..