home 2023. február 06., Dóra napja
A kulturális stratégiának része a nemzeti közösségek művelődési életének fejlesztése
Pannon RTV
2021.04.29.
LXXVI. évf. 17. szám
A kulturális stratégiának része a nemzeti közösségek művelődési életének fejlesztése

A művelődésről szóló törvény módosításáról is tárgyalt ma a Szerb Parlament.

A témával kapcsolatosan Szerbia öt nagyobb városában, többek között Szabadkán is közvitát szerveztek február elseje és 20-a között - emelte ki beterjesztőként Maja Gojković, művelődési miniszter. Számos javaslat, kiegészítés és módosítási indítvány érkezett. Ezek többségét igyekeztek beépíteni a törvénymódosítási javaslatba, főképp a kulturális tanács tagjainak megválasztására vonatkozó folyamatot illetően - tette hozzá a miniszter. Különösen fontos, hogy a nemzeti közösségek tagjai is helyet kapjanak a szóban testületben.

Fotó: Szerbiai RTV

Gojković külön köszönetet mondott Kovács Elvirának, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjének, aki aktívan kivette részét a módosítási javaslatok kidolgozásában. A mostani törvénymódosítási javaslatot a VMSZ parlamenti frakciója a kultúra demokratizálódásaként éli meg - mondta felszólalásában Kovács Elvira.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Úgy hisszük, hogy a kultúra stratégiai fejlesztésének fontos eleme, és erre számítunk, tehát az, hogy ennek a stratégiának egy részét a nemzeti közösségek alkotóművészetének és művelődési életének fejlesztése képezi, hiszen ennek kölcsönös jelentősége van, az egymás közötti megértés és tisztelet jegyében. Hiszen akkor értjük meg egymást, ha kölcsönösen megismerkedtünk. Emlékeztetnék mindenkit, hogy például Finnországban, az általános iskolákban kötelező a svéd nyelv tanulása is, egyszerűen azért, hogy jobban megismerjék a svéd nemzeti közösséget, amely a lakosság öt százalékát képezi. Ennek a stratégiai fejlesztésnek a végrehajtása Szerbiában kötelességünk is egyben, a kisebbségekre vonatkozó akcióterv keretében. Ezzel tulajdonképpen teljesítenénk az EU-csatlakozás 23-ik fejezetét is.”

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..