home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A község hírnevét öregbítették
Tóth Tibor
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
A község hírnevét öregbítették

Zenta község területén harminckét sportklubot tartanak nyilván. Néhányan csak papíron léteznek, a többiek azonban kiváló eredményekkel örvendeztetik meg a sportok kedvelőit. A 2013. évet többek között Halasi Éva, Makszuti Anetta, Ivana Vejnović, Györe László, Nemes Máté és Horti Miklós neve fémjelezte, de a zentaiak joggal lehetnek büszkék vízilabdázó lányaikra, atlétáikra és labdarúgóikra. Sajnos történt egy nem kívánt fordulat is a zentai sportéletben: a felnőtt birkózók nem tudtak indulni az országos csapatbajnokságban. Zenta tavalyi sporteseményeire Szegedinszki Igorral, a zentai sportszövetség titkárával tekintettünk vissza.

A sikerekről

— Községünk sportolói továbbra is azokban a sportágakban jeleskednek, amelyekben elődeik is kiváló eredményeket értek el. A legnagyobb siker Halasi Éva nevéhez fűződik, aki megnyerte a brazíliai felnőtt kick-box-világbajnokságot. Legnagyobb sajnálatunkra ezután bejelentette visszavonulását. A birkózók két világversenyről is hoztak érmet: Horti Miklós a felsőhegyi Hercules Birkózóklub tagjaként az ifjúsági világbajnokságon bronzérmet nyert, valamint az akkor még a Zenta Birkózóklubban versenyző Nemes Máté a junior Európa-bajnokságon állhatott a dobogó harmadik fokára. Az asztaliteniszező lányok is megörvendeztettek bennünket a nemzetközi versenyeken, Makszuti Anetta ugyanis a marokkói világbajnokságon párosban a harmadik helyen végzett, a szerbiai válogatott pedig a junior kontinensviadalon csapatban szintén bronzot nyert. Az együttesnek Makszutin kívül még egy zentai asztaliteniszező, Ivana Vejnović is tagja volt. Györe László teniszező is szépen halad előre a felnőttmezőnyben, jelen pillanatban a 492. helyet foglalja el a világranglistán. A Zenta labdarúgói az első helyen zárták az őszi idényt a II. ligában, és nagy érdeklődéssel várjuk, mit hoz a tavasz. Női vízilabdázóink a második helyen állnak a legerősebb osztályban. Nekik is szurkolunk, hogy megszerezzék az első helyet. Röplabdázó lányaink egy ligával feljebb léptek, amit szintén sikerként könyvelünk el. Tekézőink egy kicsit gyengébbek az előző idényhez képest, de tartják magukat a Szuperligában. Az atléták közül Török Bencét emelném ki, aki a 4 x 400 méteres váltóval ezüstérmet nyert a junior Balkán-bajnokságon. A Zenta 4 x 400-as váltója (Török Bence, Lálity Zsolt, Menyhárt Ákos, Pintér Máté) aranyérmet szerzett az országos felnőttbajnokságon, és immár ötödik alkalommal bizonyult az ország legjobbjának — foglalta össze az eredményeket Szegedinszki Igor.

Községi sportstratégia

 Zenta község sportszövetsége a sportszervezetek kategóriájában megkapta Vajdaság legrangosabb sportelismerését, a Jovan Mikić-Spartak-díjat.

— Az elmúlt évek munkája meghozta gyümölcsét. Az elismerés arra ösztönöz bennünket, hogy tovább haladjunk a megkezdett úton. Ez a díj nemcsak a sportszövetség, hanem a zentai sport érdeme is. A sportszövetség munkáján kívül a zentai sportolók és klubok eredményeinek is köszönhető. Az utóbbi években nagy részt vállaltunk a község sportjának fejlesztésében. Itt meg kell említenem a —  kkt által is elfogadott — községi sportstratégia létrehozását. Nem sok városban létezik ez a stratégia, mely nagyon jó alapul szolgál — főleg — a sport pénzeléséhez. Egy általunk készített honlapra több olyan dokumentumot is feltöltöttünk, amely nemcsak klubjainknak, hanem más sportszövetségeknek is segítséget nyújt a sport fejlesztéséhez saját községükben.

 Hogy halad ennek a stratégiának a megvalósítása?

— A gazdasági helyzettől függ. Elértünk egyfajta előrelépést, de valamilyen szinten megtorpant ez a dolog. Ha nőne a község költségvetése, akkor minden bizonnyal a sportra is több pénz jutna. A zentai sportra így is 5 millió dinárral többet fordítanak, mint a stratégia létezése előtt. Új kategóriák lettek bevezetve, mint amilyen a Sport mindenkinek, az iskolai sport vagy a falusi sport. Ez jelentős előrelépés. 

 Milyen nagyobb, sporttal kapcsolatos beruházásokra került sor a községben?

— A Thurzó Lajos Általános Iskola tornaterme tartományi eszközökből lett felújítva. A felsőhegyi iskola tornaterme is sürgős felújításra szorul. A Hercules birkózói abban a teremben edzenek, és — főleg a téli hónapokban — sok gondjuk akad emiatt. A klub versenyzői nagyon szép sikereket érnek el, és az edzésekhez megfelelő körülményeket kell teremtenünk számukra.

Utolsó simítások a sportcsarnokon

 Mikor adják át a sportcsarnokot?

— A munkálatok a vége felé járnak, és remélhetőleg fél éven belül át lehet adni a létesítményt. A fenntartás költségei már szerepelnek a községi költségvetésben. A csarnok adta lehetőségeket a csapatsportágak képviselői (a kézi–, kosár– és röplabdázók) tudják majd igazán kihasználni akár edzésekre, akár mérkőzésekre, s tőlük jelentős fejlődést is várunk. De a többi klub számára is előnyös lesz a sportcsarnok. Az asztaliteniszezők mérkőzéseire például sokszor annyian voltak kíváncsiak, hogy be sem fértek a terembe. Ezenkívül a birkózók felté-telei is javulnak.

 Sokak meglepetésére a birkózók az idén nem tudtak indulni az I. ligában.

— Ezt szomorúan fogadta a sportszövetség és a közvélemény is. A mérkőzések alkalmával rendszerint megtelt a November 11. Általános Iskola tornaterme, a szurkolók nagyon szerették a csapatbajnoki meccseket. Sajnos úgy alakult, hogy a birkózók az idén nem tudtak indulni a bajnokságban. A klub fiatal versenyzői remélhetőleg töretlenül fejlődnek tovább, és hamarosan ők alkotják majd azt a felnőttcsapatot, amely újra a legerősebb osztályban versenyezhet. Az ország egyik legjobb nevelőegyesülete a miénk, ahhoz azonban kis község vagyunk, hogy legjobbjainkat itthon tartsuk. Törekednünk kell rá, hogy ne vigyék el őket más klubok, de egy bizonyos szint elérése után ez elkerülhetetlen. Amíg lehet, addig itthon kell őket tartanunk.

 A labdarúgók vezetik a Szerb liga mezőnyét. Előfordulhat, hogy augusztustól magasabb ligába lépnek?

— Mindez még a tavaszi idénytől függ. Az érintettek úgy nyilatkoztak, hogy ha megnyerik a bajnokságot, nem zárkóznak el a magasabb ligába való lépéstől. Az I. liga azonban háromszor annyiba kerül, mint a II., s a klubvezetőségtől függ, hogy sikerül-e előteremtenie a szükséges pénzt.

 Részesülnek-e ösztöndíjban a legjobb sportolók?

— Az ösztöndíjrendszerben változás történt. Az idén kizárólag válogatott sportolóink kapnak támogatást. Így kevesebb ösztöndíjasunk lesz, az összegek viszont magasabbak lesznek.

 Bővül-e az idén a fizetett edzők listája?

— Sajnos nem tudtuk bővíteni a keretet, így továbbra is kilenc fizetett edző szerepel a listán. Ha tudtuk volna növelni a sportra szánt összeget a községben, akkor még egy edzőt felvehettünk volna a fizetettek közé.

 Milyen terveitek vannak a 2014-re?

— Szeretnénk folytatni azt a munkát, amellyel kiérdemeltük a Spartak-díjat. Az új sporttörvény rengeteg papírmunkát igényel, ennek intézésében is segítünk a kluboknak. Támogatni kívánjuk a sportegyesületeket, hogy minél jobb munkát végezzenek és még több sikert érjenek el.

• Milyen jelentősebb sporteseményeknek ad otthont Zenta?

— A tavalyi év végén anyagi okok miatt elmaradt az év sportolójának megválasztása, február 6-án azonban megtartjuk a hagyományos ünnepséget. Május 10-én rendezzük a Magyar Szó atlétikai kupaversenyt. Még kérdéses, hogy milyen néven, de remélem, a verseny továbbra is Magyar Szó Kupaként él majd tovább. Az idén is megrendezik a Zentai Csata elnevezésű sakkversenyt, a Nikola Vukov birkózó-emléktornát és a szeptemberi, hagyományos kajakregattát. E versenyeken kívül a zentaiak csaknem minden héten asztalitenisz, labdarúgó, röplabda és kosárlabda bajnoki mérkőzéseket láthatnak — zárta a beszélgetést Szegedinszki Igor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..