home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A község értékeinek ünnepe
Tóth Tibor
2022.10.26.
LXXVII. évf. 43. szám
A község értékeinek ünnepe

Magyarkanizsán négynapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját. Az esemény fókuszában évek óta a helyi értékek, a község kiemelkedő művészei, a közösséget összefogó és fejlesztő polgárok állnak. Az ünnepség keretében az idén is átadták a községi elismeréseket: a Pro Urbe érdemérmet, a köszönő okleveleket és a Juventus Pro Urbe érdemérmet.

A rendezvénysorozat szerdán a József Attila Könyvtárban kezdődött, Megörökített történelem címmel Magyarkanizsáról szóló könyveket mutattak be, majd a Művészetek Házának kisszínpadán Kalmár Ákos/Ziggurat Project Esumi és Asao című, egyfelvonásos kortárs táncelőadását tekinthette meg a nagyérdemű. A második nap rendhagyó, helytörténeti órával kezdődött a Fő téren, majd a városháza dísztermében átadták Magyarkanizsa Község nyilvános elismeréseit.


A díjazottak (a szerző felvétele)

Az ünnepelteket, az ünneplőket, a meghívott vendégeket és a testvértelepülések képviselőit elsőként Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd a jelenlévők kisfilmet tekinthettek meg mindarról, ami az elmúlt egy év leforgása alatt történt a községben. Tavaly október 20-a óta a többi közt új burkolatot kapott a martonosi temető melletti forgalmas útszakasz mintegy 250 méter hosszan, és az út kiszélesítése is megtörtént összesen 10,8 millió dinárból. Oromhegyesen két utcában folytak aszfaltozási munkálatok, mely beruházások összértéke 19,5 millió dinár volt. Tavaly ősszel befejeződött a horgosi kerékpárút kiépítésének második, 1830 méter hosszú szakasza. A horgosi vasútállomás épülete teljesen megújult, a tavasszal pedig felújították a vízvezeték-hálózatot 121 martonosi, horgosi és magyarkanizsai háztartásban. A község 5 millió dinárt kapott családi házak és lakások energiahatékonysági fejlesztésének társfinanszírozására, a költségvetésből ugyanennyit különítettek el erre a célra. Tavaly, a község napján megnyílt a község új turisztikai információs központja. Az év elején új aszfaltot kapott a Tisza-partra vezető járda. A töltésen 25 pad, valamint a szemetesek és a köztéri villanyoszlopok is megújultak, 3 információs táblát is kihelyeztek, emellett a strand fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyeztek. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési pénzalapból érkező, 1,9 millió dináros támogatást tavaly 42 szerződéssel fedték le, az idén pedig újabb 31 mezőgazdasági termelő kapott vissza nem térítendő támogatást 5,5 millió dinár értékben. Májusban a helyi termékek népszerűsítése céljából 42 reklámtáblát állítottak fel 6 községbeli településen. Az önkormányzat új számítógépes eszközökről gondoskodott a magyarkanizsai, az oromhegyesi, az adorjáni és a horgosi egészségügyi rendelőbe, az egészségház pedig új ultrahangkészülékkel és három gépjárművel gazdagodott. 17, felsőoktatásban tanuló fiatal ösztöndíjszerződést írhatott alá. A középiskolásokat, valamint az utazó általános iskolásokat és óvodásokat útiköltség-térítéssel támogatja az önkormányzat. 20 millió dináros köztársasági támogatásból informatikai központ létesült az Ifjúsági Otthon épületében, de önkormányzati támogatásból elkezdődött a Községi Ifjúsági Iroda által működtetett strandház teljes felújítása is. Tóthfaluban a magyar kormány támogatásából új edzőterem és sportcsarnok nyitotta meg kapuit. Felújították a Gödrökben lévő teret, a régi játszótér helyére vadonatúj elemek kerültek, a korszerű berendezéseknek köszönhetően egy ökopark jött létre. A Cnesa OMI-ben új tűzgátló függönyt és füstérzékelőket építettek be, egy IPA-projektum keretében pedig új mikrofonokat, mikrofonállványokat, erősítést, fény- és hangtechnikai berendezést, valamint táncszőnyeget vásároltak. A József Attila Könyvtárba és a művelődési házba új, költséghatékony gázkazánok kerültek. Az MNT közreműködésével több mint 8 millió dinárt fordítanak a martonosi művelődési ház felújítására.

A kisfilm után Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét. Kiemelte, a mai nap évek óta a község értékeiről szól: mindazokról, akik a közösség fejlődéséért dolgoznak, akik kimagasló eredményeket értek el, és mindarról, amire büszkék lehetnek — legyen az épített örökség, természeti vagy kulturális érték, helytörténeti sajátosság.

— Az ünnep alkalmával álljunk meg egy pillanatra. Most nem a maszk és a távolságtartás a megoldás, hanem hogy minél közelebb lépjünk egymáshoz, összezárjunk, és csak az előttünk álló közös célokra összpontosítsunk. Olyan tervek mentén tudunk tovább haladni, amelyek az itt élők elvárásain alapulnak. Községünk tizenhárom települése esetében ez tizenhárom fókuszpontot jelent, hiszen mindig egyenlő arányú fejlesztésre törekedtünk, településeink egyikét sem hagyjuk magára. A községnapi rendezvénysorozat első napján alkalmunk volt megtekinteni a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményünkben a legújabb fejlesztést: a Művészetek Háza és a Dobó Tihamér Képtár korszerű légkondicionáló berendezést kapott csaknem 7 millió dinár értékben. Horgoson kosárlabdapálya létesült, de tervben van a járdák javítása, kerékpártartók és padok kihelyezése is. Oromhegyesen a piac lefedésével teremtünk majd megfelelőbb feltételeket, Magyarkanizsán a Fehér Ferenc utca folytatásának aszfaltozása van soron, Oromon pedig a halottasház kibővítését jelölte meg a helyi közösség prioritásként. Martonoson a következő lépés az általános iskola épületének felújításához szükséges tervdokumentáció előkészítése. Közösségünk értékét, fejlődésének ütemét annak tagjai határozzák meg. Községünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy évről évre többeknek kifejezhetjük köszönetünket és elismerésünket mindazért, amit életük, munkájuk során elértek, megvalósítottak — mondta a polgármester.

Pro Urbe érdemérmet dr. Bús Mária nyugdíjas általános orvos vehetett át, aki csaknem negyven évig tevékenykedett a község területén. Köszönő oklevélben dr. Goran Lazić tüdőszakorvos, Raffai Mária nyugdíjas vállalkozó, a horgosi Tillinkó Zsuzsanna százszoros véradó, a martonosi Szél János művelődésszervező és az oromhegyesi Gordos Péter önkéntes tűzoltó részesült, a Juventus Pro Urbe érdemérmet pedig a horgosi Sós Nóra művelődésszervező kapta meg.

A délután folyamán a város eredeténél, a Halász téren megkoszorúzták az ott található emlékhelyet, a Dobó Tihamér Képtárban megnyílt Aleksandar Oklobdžija festményeinek és vektorgrafikáinak kiállítása, majd a Művészetek Házának nagytermében a Szerbiai RTV Big Bandjének koncertjét élvezhették az érdeklődők.

Pénteken, a helytörténeti séta után, bemutatták a Magyarkanizsa — Élet a nagy folyó partján című kötetet, majd a magyarkanizsai származású Gordana Kostić opera-énekesnő lépett színpadra. A községnapi rendezvénysorozat szombat délelőtt a XIII. Csaba Ferenc nemzetközi birkózó-emlékversennyel ért véget.

A város eredeténél, a Halász téren lévő emlékmű (Puskás Károly felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..