home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A közösséghez tartozás élménye
Tóth Lívia
2019.08.09.
LXXIV. évf. 31. szám
A közösséghez tartozás élménye

Huszonegyedik alkalommal szervezte meg a kanizsamonostori Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábort a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény célja, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályt megszólítson.

A legkisebbek, akik még nem költözhetnek be a sátortáborba, mindennap ingáztak Csóka és Kanizsamonostor között. A reggeltől délutánig tartó foglalkozáson főleg népi játékokat tanultak a csókai származású, Magyarországon élő Domokosné Jegercsik Erika pedagógustól, gyermektáncoktatótól.


Báló Andor felvételei

A nagyobbak a magyarpalatkai tánc lépéseit lesték el a békéscsabai Árgyelán Edina Kitti és az óbecsei Szabó Róbert oktatópárostól. A haladó csoporttal Gazsó Tibor Somi és Varga Viola somogyi táncot gyakorolt. A könnyebb és eredményesebb tanulás érdekében a talpalávalót a szabadkai Duhaj zenekar húzta. A résztvevők délutáni „pihenésként” kézműveskedhettek, gyöngyöt fűztek, csuhéval dolgoztak, keszkenőt díszítettek. A tábor zárásakor, a már bevált hagyományhoz híven, gálaműsoron mutatták be a szülőknek, nagyszülőknek és vendégeknek mindazt, amit egy hét alatt sikerült elsajátítaniuk.

A jelenlevők egybehangzó véleménye, hogy mindenkinek jót tesz, ha néhány napra kiszakad a megszokott környezetéből. A tábor a tanuláson kívül a barátkozás helyszíne is. A legtöbben az egész napos tánc, éneklés, játék és egyéb szórakoztató programok mellett megfeledkeznek a mobiltelefonjukról, és a számítógép sem hiányzik nekik. A néptánc kiváló eszköz arra, hogy a gyerekek megtapasztalják a közösséghez való tartozást. Az együtt töltött napok mindenkinek valami új kezdetét is elhozhatják, hiszen a megélt élményeket és kalandokat a későbbiekben folytathatják. Ha előbb nem, akkor a következő évi táborban.

A kanizsamonostori tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye. Az esemény az MNT segítsége mellett Csóka Község Önkormányzata, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..