home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A közösség varázsa
Tóth Lívia
2024.06.14.
LXXIX. évf. 24. szám
A közösség varázsa

Májusi zsongás címmel vidám, táncos, énekes, zenés évadzáró műsort szervezett a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület. Az eseményt kiállítás gazdagította, hiszen a kézimunkacsoport és a szakkörök is bemutatták alkotásaikat.

A programban fellépett az egyesület Csalogány asszonykórusa, a Ciróka óvodástánccsoport, a Sóvirág néptánccsoport és a Csillagfürt citerazenekar. Bemutatót tartottak a hegedű- és a citeratanoda tagjai oktatóikkal, Polyák Dániellel és Mihók Attilával. Közönség elé állt a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara, valamint vendégként a Merkur Midnight táncegyüttes angolkeringővel és modern tánccal színesítette az összeállítást.     


Ciróka tánccsoport

— Különleges alkalom volt ez a nap számunkra, hiszen egy egész évad munkáját, örömeit és sikereit ünnepeltük együtt. Az elmúlt időszakban számtalan emlékezetes pillanatban volt részünk közösen a csoportokkal. Ezeket a pillanatokat szerettük volna újra átélni a tánc, a zene és a kézművesség varázsa által. Tehetséges kis táncosaink és zenészeink is felléptek, akik szívüket-lelküket adták bele a felkészülésbe, amit a közönség hatalmas tapssal hálált meg — mondta Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke. — A kiállított kézművesmunkákat is megcsodálhatták a jelenlévők, melyek a közösségünk tagjainak kreativitását és kitartását dicsérik. Ezek az alkotások nemcsak szép tárgyak, hanem mindegyik mögött egy-egy történet, egy-egy emberi sors húzódik meg. Büszkék lehetünk mindazokra — a szakkörök tagjaira és az egyesületünk Százszorszép kézimunkacsoportjára —, akik ezeket a csodákat létrehozták.


Vendégek és szakkörösök

A 2023/24-es ciklusban A Szakkör programon belül Csókán gyöngyfűzéssel, papírfonással, natúr kozmetikával, éremgyűjtéssel, Feketetón, a Csipet Csapat Művelődési Egyesületben pedig vesszőfonással foglalkoztak.

A rendezvényre ellátogatott Molnár György, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmafejlesztési Igazgatósága Partnerségi Központjának vezetője Magyarországról, Lakitelekről; Sarnyai Károly, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója, a Felnőttképzők Regionális Hálózatának tagja, az A Szakkör vajdasági programjának fő koordinátora; valamint Nadrljanski Tornai Erika, a Felnőttképzők Regionális Hálózatának tagja, az A Szakkör vajdasági programjának munkatársa, kapcsolattartója Magyarkanizsáról.

Elhangzott, a Kárpát-medence valamennyi régiója közül a legtöbb szakkört Vajdaság vállalta fel és valósította meg. Az ősztől már valószínűleg 120-nál is több lesz a csoportok száma. A program a nemzeti összetartozás szimbóluma is, hiszen a foglalkozásoknak Délvidéktől és Felvidéktől kezdődően Erdélyen át egészen a moldvai csángókig, a Kárpátaljától a Muravidékig vannak résztvevői. 


Csillagfürt citerazenekar

A kiválóan elrendezett tárlatot Molnár György nyitotta meg, majd átadta a szakkörösöknek a tanúsítványokat.

Kiss Tóth Erika köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a Májusi zsongás sikeréhez — a programszervezéstől a lángospartiig.

— Szeretném kifejezni hálámat és elismerésemet mindenkinek, aki az elmúlt évadban részt vett közösségünk életében. Legyen szó akár egyetlen óráról, melyet együtt töltöttünk, vagy folyamatos munkáról, hiszen mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen csodálatos közösséget alkossunk. Most a nyári szünidő és pihenő következik, de bízom benne, hogy az őszre, a következő évad kezdetén is találkozunk! — hangsúlyozta az egyesület elnöke.

A rendezvény, illetve az egyesület támogatói a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Csóka Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának titkárságai és a TrifkeSoft vállalkozás.


Modern tánc a Merkur Midnight táncegyüttes előadásában (Pozsár Rihárd felvételei)

Sóvirág néptánccsoport

Papírfonott tárgyak

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..